vineri, 15 februarie 2019

LUPTE UNIVERSALE


    Lumea, după o concepție divină, s-a împărțit în două tabere - Frumoșii și Urâții! Siliți să treacă prin fața unei oglinzi magice, la  vârsta de 10 ani, fiecare urma să fie etichetat și trimis să trăiască printre cei de felul lui! Dacă oglinda se strâmba, răsfrângându-și buzele și spumegând, era clar că omul respectiv era Urât cu draci și era trimis la locul lui! Dimpotrivă, dacă scârba de oglindă făcea ochii mari și zâmbea cu toți dinții, respectivul era Frumos și-și ocupa locul meritat! Ah! am uitat să precizez - la fiecare individ, preț de o secundă, oglinda îi accentua defectele și-i micșora calitațile, astfel că, cine era atent în acel moment unic, putea descoperi cam care era valoarea sa reală!
            Părea cea mai bună idee, care avea să pună capăt luptelor dintre oamenii ce găseau mereu câte un motiv de război sau de ceartă. Ca să nu se mai amestece unii, cu alții, a rămas singurul criteriu care să-i departajeze, sau măcar să stabilească două tabere. Mai precis, omenirea avea acum un singur subiect de gândire, mai ales că cei mai mulți nu găseau motivul, sau motivele, pentru care fuseseră catalogați întrun fel sau altul, de către oglinda buclucașă!
            Cu timpul, Frumoșii și-au arogat toate drepturile: ei nu munceau, pentru că erau prea frumoși pentru asta! Și cum și-ar fi păstrat frumusețea, dacă ar fi făcut bătături în palme? Istoviți de muncă, ar fi pierdut din frumusețe și ar fi devenit Urâți! Și atunci ar fi trebuit să treacă în clasa inferioară! Adio! distracții și veselie, chefuri și orgii! Adio! mașini luxoase, case de vacanță, plajă, nopți în cluburi!
          Se căsătoreau între ei, alegând cu mare grijă - tot ce era frumos! De aceea, până să hotărau la un pas decisiv, dura ani. Nu exista oficializare, decât după o perioadă îndelungată de probă. Care, de obicei, se finaliza cu ruperea relației și găsirea unui nou partener. Și așa tot timpul! Cel mai frecvent motiv pentru rupt relația - lipsa de frumusețe! Mai precis – urâțirea! După ce petreceau mai mult timp, împreună, descopereau o mulțime de defecte la partener, pe care o căsnicie le-ar fi acutizat! Mai bine înainte, decât prea târziu! Cât despre hibridizare, nici vorbă - care Frumos s-ar fi cuplat cu o Urâtă? Care Frumoasă ar fi stat, de bună voie, lângă un Urât?
Chirurgia plastică i-a îmbogățit pe unii dintre Urâți - cei mai mulți Frumoși vroiau să arate nemaipomenit, de aceea recurgeau la specialiștii Urâți! Că doar aceștia munceau!
Urâții trăiau complexați – știau că nu sunt Frumoși și nici nu vor fi vreodată! De aceea, ei își alegeau cu ușurință partenerul! Pentru că orice plus de calitate, îi înfrumuseța! Deci - un atu în plus! Pe ei îi interesa mai mult sufletul, nu înfățișarea celorlalți, tocmai pentru că se știau Urâți! Se mulțumeau cu mult prea puțin, pentru că ei făceau toate treburile murdare.
O vreme, a fost bine și la urâți, dar unii nu s-au mulțumit cu statutul lor, de Urâți și se închipuiau mai Frumoși decât ceilalți Urâți! Aspirau să intre în clasa superioară, adică să devină frumoși! Unii chiar arătau bine, dar numai înfățișarea trăda frumusețea, nu și sufletul! Ce să faci! mereu oamenii au dorit să se cațere pe scara socială, ca să nu muncească și să se bucure, fără efort, de plăcerile vieții! Și să fie cei mai frumoși! Nu e obligatoriu, să fie și meritate! Și cui i-ar place să fie Urât, în condițiile astea?
Au trecut secole și oglinda a îmbătrânit - dădea rateuri! Omenirea uitase, însă, ce e războiul, însă râca și scandalul, mai existau! Mai ales că Oglinda dădea rasol! Ba uneori, se încețoșa, așa că oglinditul nu avea ocazia să se vadă cum arată cu adevărat.
Și, întro zi, s-a spart!
Toată liniștea s-a dus pe vecie, norii luptelor se adunau! În fiecare tabără, au apărut mii de facțiuni, fiecare cu propria ideologie și propria părere despre noțiunea de adevăr! Și despre frumusețe! Omenirea se pregătea de război și nu știa încă!
Luptele nu au mai avut loc niciodată! Pentru că au apărut cei care i-au îngenunchiat și pe Frumoși, și pe Urâți – PROȘTII!


Niciun comentariu: