miercuri, 6 februarie 2019

ȘI CUM O SĂ-L STRIGE?

 Cei doi viitori părinți ajung acasă, extrem de fericiți - ecograful le-a arătat că vor avea un fiu, un băiat! Aproape că nu plâng de bucurie - fusese după ambele preferințe și ieșise băiat!
După ce ciocniră ceva cupe de șampanie, exuberanța li se domoli - amândoi păreau frământați de ceva:
-Dragule! Știi, avem o problemă! Ce nume o să-i punem?
-Ne preocupă același lucru, se pare! Tu, la ce te-ai gândit?
-Păi, sunt prea multe opțiuni! Și n-aș vrea să ne banalizăm, cum au făcut părinții noștri:eu, Zamfuța, de la Zamfiruța! Tu, Tufănel, să serbezi de Florii! Eu, după bunica aia urâcioasă, să-mi aduc aminte mereu de ea! Tu, după străbunic-tu, ăla care-a murit în surghiun!
-Și eu sunt de acord! Ce atâția Ioni, Ștefani, Constantini, Vasili, Dumitri și tot neamul lor cel adormit! Ceva cu rezonanță aparte, chiar exotică! De exemplu, am avut un coleg african - Zururubumbu! Noi îl strigam, simplu, Bu! Sau altul, arab –Sal-Al-Kurumbi! Răspundea la simplul - Bibi!
-Nu! gândesc că mai bine ar suna un nume cu rezonanță istorică! Nu Decebal, că s-a umplut țara de decebali! Nici Burebista, nu știu cum o să-l putem striga! Nici Deceneu, nici Bogdan! Fără Vlad, Mihai, Mircea!
- Să-i spunem, americănește, Bill! Ca lui Clinton! Scurt și actoricește!
-Era să-i spui Barack, dar îți dădeam cu veioza-n cap, că doar n-o să iasă negru! Ce zici de Iosif? Sună ca la călugări, dar nu la ei mă gândeam, ci la Stalin!
- Și cum o să-l strige prietenii - Dictatorul? Că Sif, vine de la Sisif! Așa poți să-i spui și Adolf, că tot aia e! Să-l strige lumea Nazistul! Că doar nu Doll, ca pe păpuși!
- Mai bine îi spunem Caesar! E nobil și nu prea mai e utilizat, pe la noi! Să-l strigăm Cae!
- Nume de țăran, Cae! Și, la o beție, o să iasă altceva! Vreau un nume autoritar, cu priză la mase mari de oameni - Mao-Tze-Tung! Pe scurt - Mao! Să vezi ce-or să ciulească urechile chinezii, când l-or auzi!
- Ce zici de Angel? Știu! vine de la Angela Merkel, și-i damă, dar e nume sfânt!
-Și să-l strige Gel? Băi Gel de duș, hai la bere”, hai? De ce nu Gelu? Menomorout? Să se strige, că-i în rut? Și cum o să arate în cartea de identitate - Angel Ciubuc-Zăvoi?
-Atunci, Emmanuel! Ca pe Macrou, ăla, al Franței! Are o rezonanță  spaniolă, sau de mai multe origini!
-Numai la origini, ți-e gândul! Aici vorbim de lucruri serioase! Te uiți prea mult la telenovele! Cum o să-l strigăm  - Manu, Nuel? Ema, ca pe-o muiere? Sau Manuel, ca pe fostul tău prieten? Hai să fim naționaliști - îi spunem tot Traian!
-Ăla cu Columna sau ăla cu fâsâitul? Numai noi, românii, ne putem tragem din bărbați! Și cum să-l strige, că mai mult o să-l înjure? Nică, ca pe ăla din „Amintiri din copilărie”, a lui Rebreanu? Ian, Tra-la-la? Cum?
- Gata, m-am hotărât - pur și simplu, Liviu!
- Și cum o să-l strige lumea, când o să fie supărată ?
- Dragnea! cum vrei?

Niciun comentariu: