sâmbătă, 24 noiembrie 2018

CINE MAI RÂDE LA URMĂ?...

   E timpul să faceți cunoștință cu un alt vecin de-al meu – după ce l-am lansat” pe vecinul meu cel trântor, de data asta e rândul unui alt tip de om, nici el lipsit de defecte, dar total diferit!
            El avea de toate-n curtea mare, care-i permitea să crească și păsări, și porci, să cultive legume și să îngrijească copaci! Aproape nu mai cumpăra mare lucru, i le dădea pe toate, pământul din curte.
            Cât a fost mai tinerel, era o foială pe la ei, de se ciocneau, fund în fund, om, cu nevasta lui și cu dușmani apropiați! Nu ieșeau, bine, unii, și intrau alții! Mai ales toamna, după cules și făcut rachiu, după ce murăturile își intrau în piele, musafirii veneau și plecau, niciodată în același timp. Iar de Crăciun, până în Revelion, curtea era ca un iarmaroc, până tărziu în noapte. Nu exagerez cu nimic, omul avea copii și, apoi, nepoți, care adăugau la prietenii personali, cohorte de noi rumegători și însetați. Nici gospodarul nu ducea la ureche, dar pe el, ziua, nu-l vedeai stând pe scăunel, cum își închipuiau alții, chiar și iarna trebăluia prin magazie - n-avea stare!
            Anii au trecut și copiii lui au început să îmbătrânească și ei! Ba chiar și nepoții! Omul nostru simțea că nu mai are viteza dinainte, dar nu se lăsa, ziceai că n-are mai mult de 40 de ani, deși bătea după șaizeci cu mult!
            A venit și vremea să fie depășit de ani, așa că a renunțat la porc, și-așa avea probleme cu ficatul, pancreasul, splina și tot neamul lor cel dureros! Nu că bolea, dar nu mai mergea șunculița pe jăratec! Bine că măcar o cană de vin putea sorbi, fără să se vaite. A căpătat și liniște între Crăciun și Anul Nou, mai rămăseseră trupeții lui Sugativă, care nu-l părăseau la nevoie - aveau nevoie de vinul  și de țuica lui!
            N-a trecut mult și a renunțat și la păsări, mâncau, zăludele, cât o cireadă de vaci și se scremeau trei ouă pe an, de ajungea, când trăgea linie, să creadă că a crescut struți, nu găini! E drept, nu numai scumpirea furajării a contribuit la asta, cât și draga de gripă aviară, care a trosnit găinile de prin alte zone, de a rămas teama că vor face ouătoarele furuncul sub limbă! S-au dus găinile la ceaun, răciturile de curcan și supa de rață măcăitoare, s-au dus și mulți vizitatori ai grădinii lui zoologice!
            Odată cu mărirea familiei, s-a redus substanțial și arealul, deci și suprafața agricolă, recte, capitolul legume! Cu cât costa apa de udat la patru verzi și-un spanac, putea cumpăra de la teutoni și malgași, tone de curcubitacee. Așa că a renunțat la agricultură, nu era pentru românași de crescut roșii pe araci. Și doritorii de legume bio au renunțat să-i mai dea târcoale, n-avea nici haz să plece din curtea lui, fără o legătură de pătrunjel și-un castravete!
              Cu ceva nepoți plecând de-acasă, plus doi gineri trăitori prin alte state, și-o fiică decedată, vecinul s-a trezit că n-avea nevoie de spital, dar avea nevoie spitalul, de el, să-i pape pensia! Asta din cauză că puterile îi scădeau, odată cu brațele care să le înlocuiască, în timp ce cererea de pe piață creștea, nepoții fiind mari amatori de vin românesc hibrid, contrar diligențelor europene. Ajutor, însă, ioc! A rămas doar cu via și pomii! Până ce i-a sărit nu inima, ci o bucată din ea, de-au trebuit doctorii să coasă la ea vreo opt ore, la sfârșit arătând inimuța precum rulada de purcel, prinsă-n ațe! Contrar expectativei generale, supraviețuiește cârpirii și-și reia locul printre butucii lui de vie!
            N-a renunțat la vie, nici mort! Numai că nu avea prea mult sprijin din partea celor rămași în familie, care s-au reprofilat pe băuturi din cârciumi, că de tăiat și legat la vie, nici vorbă! Doar la cules își făceau, câte unul, apariția, dar dintre străini, nici umbră! Oricum, nu era niciun chilipir să ajuți pe unul, pe care inima nu-i mai dădea voie să se întindă la chiolhanuri! Și fără purcel, găină, o roșie și-o vânată coaptă, ce ghișeft mai era? Mai ales că gazda nu se mai lungea spre dimineață, cu băutul, cum făcea odinioară! Musafirii nu s-au rărit, ci au uitat de tot pe unde se ridică clănțăul la poartă, că nici bani cu împrumut, nu mai dădea, zgârcitul naibii!
            Liniștea, atît de necesară de la o anumită vârstă, s-a instaurat în curtea lui văduvită de verdeață, musafiri și cântec dat la maximum, cum le plăcea la musafripți!
            A început să taie și din vița-de- vie, făcea prea mult vin, față  decât avea voie să bea, prea îndeajuns pentru cei de-ai casei, și nesătisfăcător de mult, pentru vechii prieteni! Cum puterile scad pe zi ce trece, a pus gând rău și la copaci, nu mai este în stare să se urce pe scară, să-i curețe, ca să nu mai vorbim, să și culeagă! Mai bine îi curăță de la rădăcină, nu se înghesuie nici muma lui dracu’, să-l ajute, toată lumea ar lua, dacă ar fi direct din traistă!
            Cei care, în trecut, dormeau prin curte, în cușca câinelui, a doua zi după troscăneală, trec acum pe stradă, îl salută, dar nu intră-n vorbă – ce interes ar avea? Ba unii s-au refugiat de pe lumea asta, lăsând noua generație de sugative, să plângă după damigeana lui plină!
            Vecinul îmi spune că, așa cum s-a schimbat lumea, nu crede că vor fi mai mult de zece persoane, cu tot cu popă și dascăl, care îl vor duce pe ultimul drum! Așa-i trebuie, dacă nu-i mai place munca și stă călare pe gard, așteptând să vină Cumătra cu coasa! Dacă nu s-o fi supărat și ea, că a vândut afumătoarea și butoaiele și n-a întrebat-o și pe dumneaei!

Niciun comentariu: