joi, 8 noiembrie 2018

"SĂ STĂM BINE, SĂ STĂM CU FRICĂ, SĂ LUĂM AMINTE, SFÂNTA JERTFĂ ÎN PACE A O ADUCE.” (Sfântul Arhanghel Mihail)


     Noi, oamenii, părem să nu învățăm mai nimic din ceea ce ni se întâmplă! Sau suntem selectivi - alegem doar ce ne place! Uite! cum se face că toată lumea se vrea frumoasă, deșteaptă și glorificată? Din păcate putem vedea urâți proști și glorificați, frumoși proști și adulați, frumoși deștepți plecați în lume, deștepți care dau la târnacop și la lopată, glorioși agramați, urâți, proști și aruncați în puțul gândirii!
            Dacă Dumnezeu are un plan cu toată lumea, are și cu urâții, are și cu tembelii, are și cu insignifianții! Nu-i ca-n cretinătatea aia – trebuie să existe și comparație, ca să existe și cele două laturi ale problemei: urâții, cu frumoșii, proștii, cu deștepții, și șterșii, cu strălucitorii! "Acolo unde-i lumină multă, e şi umbră mare." ne fredona nenea Goethe. Și unde nu e, nici Dumnezeu nu cere!
        Toți marii filozofi ne spun că omul este cea mai frumoasă ființă! Mă rog! nu toți filozofii, unii sunt serioși și ne spun și adevărul! Și totuși, omul rămâne buricul Pământului, sursa de inspirație a poeților și sursa de expirație, pentru ființele negânditoare.
            Frumoase sunt și amintirile noastre cu oameni! Doar cu adevărații oameni! Ați observat cât de nostalgici devenim, privind fotografiile din album? Dintre cei cu care am rânjit la fotograf, unii nu mai sunt, alții, mai dau dintro copită. Ne trezim că nu avem fotografii cu mulți dintre cei care ne-au atins sufletul cu o adiere de primăvară! Cu cei care am petrecut clipe fericite! Cu cei dragi!
            Simțim nevoia prezenței fizice a acestora, ni se pare că o avem, dar e doar o impresie, cei dragi nu sunt lângă noi, cu tot Netul! Ce chestie e viața asta – te duci în Peru, Argentina sau SUA, că să-ți pupi copilul și nepotul! Te măgulește ideea că te plimbi prin Anzi, dar nu recunoști că ești rupt – călătorie, călătorie, dar oboseala te rupe-n două! Vin ei, la tine, dar nu pot tot timpul, nu-s nici bani îndeajuns, nici timp! Plus că fac drumul de la aeroport, și până la casa părintească, cam cât lua prin anii 1930 și ceva, să se facă traversarea Atlanticului!
            Ne e dor de cei dragi și doar sărbătorile ne mai apropie - scurtează distanțele! Dar dorul față de cei dragi e prezent și când nu-i vezi o vreme, chit că stau la două case mai încolo! În fiecare zi plătim tribut pentru dorul de ai noștri, și chiar avem momente când ne este dor de oameni, în general! Stați o lună fără să vedeți piciorel de omuleț, și-ți va veni să-l pupi pe cel mai mare dușman al tău, dacă-ți apare primul în față!
            Părinții simt cel  mai urât dorul! Mai ales mamele, care au relații mai vechi decât tații, se adaugă și stagiul militar din burta mamei! Apoi copiii devin părinți și le vine, și lor, rândul, să le crape buza! Dar asta e inevitabil, nu se scapă de aici! E bine să petrecem cât mai mult timp alături de copii, să nu dăm în bâlbâială, când ne va fi dor! Și trebuie să înțelegem că așa e viața - binele lor nu e neapărat, și-al nostru, al părinților, cum n-a fost nici la părinții noștri, când am șters-o de lângă ei.
             Se vede că mi-e dor de copiii mei? Și ai mei sunt în România! nu se spală pe dinți la mii de kilometri! Mă bucur, când vin, și mă întristez, când pleacă! Și oftez, le e mai bine acolo unde le e bine! Și oftez și când aș vrea să-i strâng în brațe, am cam chiulit la capitol, când eram mici, și unii, și alții! De exemplu, la zile onomastice! Cum e azi!
            La Mulți Ani, fiule! La Mulți Ani, nepoate! Mulți Ani fericiți, tuturor sărbătoriților! Iar cei care se simt singuri întro astfel de zi, trebuie să afle că nu sunt singuri niciodată, trebuie să existe cineva căruia/ căreia îi este dor de fața ta morocănoasă!


Niciun comentariu: