joi, 15 noiembrie 2018

CI-NIC!( Partea a II-a)


    CÍNISM = școală filozofică greacă din antichitate, care s-a preocupat îndeosebi de problemele eticii, propovăduind autonomia morală a individului, simplitatea, întoarcerea la natură, disprețul pentru normele eticii religioase, pentru convenționalism, bogăție și onoruri;
ATUNCI:
CÍNIC, -Ă =  care exprimă deschis și fără jenă, atitudini și gânduri condamnabile? 
SAU
CÍNIC, -Ă = (om) nerușinat, fără scrupule care denotă sfidare; sarcastic, sfidător, insolent?
_______________________________________
-Hei! Omule! Ți-ai parcat mașina pe locul pentru persoanele cu probleme!
- Și ce? sunt problemele mele? Și le-au făcut singuri! Ce tot umblăm cu mănuși cu cei care au mai multe drepturi, decât trebuie? La muncă, cu ei, nu doar la drepturi și la foloase!
- Ferească sfântu’! să ajungem și noi să cerșim un colț de pâine!
- Pe dumneata, cine te-a vârât în seamă, că nu te-am întrebat nimic?
- Ziceam, și eu, așa, ca omul!
- Zi în altă parte, că eu nu-ți sunt confident! Văd că te bagi ca musca și nu știu cine ți-a cerut sfatul! M-am săturat de sfătoși, sunt mai mulți decât puzderie de vaca - domnului, pe metru pătrat! Dacă fiecare și-ar băga capul printre picioare, treburile ar merge mai repede!
-  Scuze! N-am vrut să fiu mojic!
- Dar eu vreau să fiu mojic! Numai mojicii, călare pe măgari, pot conduce lumea! Și eu vreau să mă număr printre ei!
- Îmi pare rău! dar nu înțeleg de ce mi-ar place să fiu un nesimțit!
- Pentru că te-ai născut unul, nu poți nega! Pentru că în fiecare dintre noi zace un măgar! Uite ce urechi lungi, ai! Ca să nu rămâi același prost, care ești acum, să-ți explic – dacă nu eram un nesimțit, crezi că aveam mașina asta? Hainele astea? Curajul, să ridic vocea? Ia să vedem - ai curajul să ridici glasul? Că te umflă poliția, imediat! Pe mine, nu! pe mine nu mă atinge nicio lege! Și știi de ce? pentru că eu le-am făcut pe toate! Mă rog! Am participat la ele!
- Atunci sunt proaste!
- Proști sunt cei care cred că legea îi apără și pe ei! Nu! fraiere! legile apără pe cine trebuie!
- Sună oribil!
 -Vă sună vouă, clopoței, în țeastă! N-are cum să sune, că-s făcute pe genunchi, la beție! Nici în ochi nu trebuie să sară, că n-are rost s-o faci bună sau rea, ca să mai poți modifica la ea, între un miting al oierilor și Zilele Centenarului! Știi poezia aia, “Gândăcelul”? Trebuie să treacă  neobservată, să  nu se împiedece vreun prost de ea! Precum un gândăcel!
-Dar nu-i corect!
-Dar ce-i corect pe lumea asta? Cu cât sunt mult mai mulți proști, cu atât e mai interesant! Și pe proști trebuie să-i conducă cineva! Și cum să-i conducă, dacă nu cine e o țâră mai jmecher decât proștii? Ce carte? Ce deșteptăciune? Matematică, asta e baza, să faci calcule! Și-atunci e bun și-un cârciumar, și - un vidanjor, și un palavragiu, numai să mergem înainte! Nici popii nu trebuie să mai predice creștinismul, n-ai văzut că până și Papa crede că Biblia e depășită? Nu se mai aplică nicio regulă, trebuie schimbat tot! Și-atunci apărem noi, ăștia cu capul mare și mintea zglobie!
- Nu înțeleg un singur lucru – de ce ați parcat acolo, unde e semnul ăla?
- Păi! tu nu înțelegi nici tabla înmulțirii! Nici n-ai văzut că ălora care gândesc, le-am făcut vânt, afară! Celor care mai gândeau, le-am dat de gândit – rate, facturi, obligații, să nu mai aibă timp de gândit, să le pută mintea! Celor care nu gândeau, le-am dat crăpăt și troască, să li se ofilească și bruma de cognoscibilitate! Iar la cei care n-aveau cu ce să gândească, le-am dat funcții! Și toată lumea-i fericită! Ia să e uiți întrun cimitir, să vezi ce liniște este! Ce contează că se moare-n spitale, facem alți proști, cu duiumul! Nu contează cine se chinuie, atât timp cât sunt și câțiva care n-au nicio greață! Chestia aia, cu "victime colaterale", mi-a plăcut întotdeuna, atât timp cât nu fac parte dintre ele! Dă-i dracului, de proști, dacă nu știu să se descurce, să se ducă pocnetului! Aahh! Alo! care mă scoate și pe mine din canalizarea asta? Nimeni? Boilor!

Niciun comentariu: