duminică, 15 august 2021

EDUCATIE ZOOTEHNICĂ


-Tati, care e diferența dintre un bou și un taur?
-Vițelușule, uite cum stă treaba: boul e soțul vacii! Taurul, amantul! Concluzia: numai boii se însoară!
-Și tu nu este însurat cu mama? Ești un mare bou?
-Vaca de mă-ta e însurată cu mine, nu eu! Eu am rămas taurul comunal!
-Păi mama nu-i vacă, că n-are ugere!
-N-are nici...! Ei! când am cunoscut-o era o junincă cu ochi umezi, care acum s-au uscat, sub ochelari. Mă rog, și-atunci pășea tot ca o vacă, da' n-avea fundul mare ca acu'! Seamănă cu vaca aia bătrână, de bunică - ta: slabă, cu fundul mare!
-Tati! de ce vorbești așa urât despre toți, de parcă sunt animale și tu, om?
-Pentru că n-am păscut cu toții, în aceeași turmă! Nu mi-a plăcut să merg cu ciurda, ca toți ceilalți, sunt o fire poetică. Decât să fac o brânză, cu toți boii în rând, mai bine o pastorală, pe dealuri. Toată viața am rumegat problemele pe toate fețele, și, cu excepția coarnelor pe care mi le-a pus mă-ta și crede că nu știu, am dat cu cornul când a fost nevoie. Până mi-au tăiat cornițele, că mugeam prea tare! De atunci, prefer să fiu bou bătrân, decât vițel neînțărcat, cu caș la bot. Și când îi aud pe toți rumegătorii, că mu-mu-mu! pe la colțuri, îmi vine să dau cu copita! Zilele trecute m-am trezit cu un boulean bine înțolit, de la minister, care m-a rugat să - l las să mulgă și el, ceva! Noroc că nu l-a pălit prea tare taurul pe care-l mulgea!
-Mama mi-a spus că n-ai multă școală, e adevărat?
-Ca să fii un văcar perfect, n-ai nevoie de școală multă! Câți "jupâni" cu carte multă, și boi încălțați, n-am văzut eu...! Când mi-am terminat eu studiile, în clasa a IV-a, am intrat la un master privind furajul bio și modicarea genetică. De atunci, am mai făcut niște cursuri la coada vacii. Iar în exercițiul funcțiunii, parcat la umbră, pe coclauri, am terminat și 3 tratate de zoofilie! De aia vorbesc așa - defect profesional! Vorba aia veche - Decât bou la oraș, mai bine - n satul tău, rândaș! Tu mă vei moșteni, că sunt unic, nu degeaba toți îmi spun că sunt văcarul satului! Unicul!

Niciun comentariu: