luni, 13 martie 2017

CINE ȘI CU CINE VORBEȘTE DESPRE EMPATIE?!? (întâmplare foarte adevărată!)

Atmosfera din microbuz era doar puțin călduță, semn că instalația de încălzire nu fusese pornită de mult. Era, în schimb, destul de umedă și, odată cu vremea de afară, înghesuită între ploaie rece și lapoviță, ea determina orice suflet viu și cugetător să intre într-o stare de deprimare greu explicabilă și rău exprimabilă.
Cei 5 călători obligați să suporte o călătorie nedorită către reședința de județ, la care se adăuga nu prea fericitul șofer, aveau aceleași trăsături crispate, ce trădau, parcă, o suferință cronică. Era, de fapt,  doar un disconfort temporar, care nu trebuia luat ca o nenorocire. Pliată, însă, pe prea multele probleme zilnice, unele chiar inexistente fizic, dar mental amplificate, atmosfera era de nesuferit!
EL simțea că aparține acestui microunivers, iar trăirile sale nu puteau fi diferite de ale celorlalți! Aceeași neîmplinire, aceeași dezamăgire față de viața trecută, plus sentimentul de ratare, nu neapărat comun cu al celorlalți!
Momentul s-a produs la cca 10 km față de capătul de linie, când microbuzul a tras pe dreapta, într-un loc unde nu era stație. După ce șoferul a deschis ușa, a mai trecut ceva vreme până când noul călător a urcat, mai bine zis, s-a târât în mașină. Era un tânăr în jur de 25 de ani, cu capul descoperit, bineînțeles! ud leorcă!, îmbrăcat cu un pulover verde, murat și acesta de vremea urâcioasă!
Îi lipseau ambele picioare, de la genunchi  în jos, iar ce rămăsese (și pe care se sprijinea) era acoperit cu materiale plastice, ca să nu intre în contact cu smârcul ce domnea peste tot! Se deplasa cu ajutorul unei perechi de papuci din plastic dur, ținuți în mâini!
Surprinzătoare era fața! care ZÂMBEA! Și zâmbetul nu l-a părăsit până a coborât! Mai mult, când a urcat, a dat bună-dimineața tuturor zâmbind, și cu același zâmbet a încercat apoi să întrețină o conversație cu șoferul și călătorii din față! Pe fața lui nu se vedea nicio urmă de jenă, nu cerșea compătimire, nu se văita, nu plângea și nu ridica brațele spre cer, implorând ajutor! Părea că era împăcat cu el însuși și cu soarta sa, ba chiar mulțumit că trăiește, chiar așa!
EL a simțit ce, poate, au simțit și ceilalți  călători: rușinea că are toate membrele la locul lor, că vede, aude, are miros! Că are cu ce se îmbrăca și că are ce mânca! că are un loc de muncă și că poate să muncească normal!  Că are unde dormi și nu trebuie să stea, ud, la mila cuiva! și-atunci? De unde sentimentul ăla de inutilitate, de descurajare? Dacă ar fi în locul acelui tânăr, cât ar rezista fără să-și pună capăt zilelor?!?  Câtă forță poate avea un suflet de om, ca să treacă prin așa ceva, și să nu se lase doborât?
Avu tendința să-i dea tânărului niște bani, nu prea mulți, aproape nimic față de respectul pe care îl genera starea acestuia, dar, după ce-i mai privi odată chipul, renunță la gest, nu din zgârcenie, ci, pur și simplu! pentru că i-ar fi fost rușine de un refuz. Pentru că asta se citea pe fața tânărului - MÂNDRIE! Mândrie pe care EL nu o simțise până atunci! la propria persoană!
Au coborât cu toții, după ce tânărul, la fel de zâmbitor! ca o mască! a coborât  și el, după ce a servit o lecție de viață și de curaj!
EL a ajuns la serviciu și, de cum a intrat pe ușă, a fost asaltat de problemele de-acolo, amintindu-i de celelalte probleme, de până atunci, și prefigurându-le pe cele viitoare!
APOI, REPEDE, A UITAT DE TÂNĂRUL ACELA! ȘI-A AMINTIT DE EL, VĂZÂND LA “ROMÂNII AU TALENT”  PE UIMITOAREA LORELAI!

MAI POȚI VORBI DE EMPATIE?

Niciun comentariu: