duminică, 27 februarie 2022

INVITAȚIE LA PUZZLE


"Suntem ceea ce iubim."
(Nichita Stănescu)
___________
Stau, ca de obicei, într-o rână, și cujet cu piciorul: oare ăștia, doritorii de război, marii Războinici ai Cucului, tolăniți în fotolii, au pus laba vreodată pe vreun pușcoci? Să le tremure dinții în cavitatea bucală, odată cu creierii din cealaltă peșteră, de la recul, în timp ce peretele cade? Să vadă cum saltă pământul, de la la explozie, cu tot ce are semănat pe el, apoi cade, fără să mai fie aceeași ordine? Cum tremură cafeaua, când trag salve tunurile? De obicei, ce nu știi, nu te omoară, nu-i așa?
Abia recuperați parțial de la ospiciu, unde tabăra vacci-națiilor purta război de Gherla...gorilă...gherilă cu opozanții turbați, iată-ne iarăși scindați în pro și anti Putină! Zău, suntem veșnic blestemați să fim în tabere opuse!
Să vedem puzzle-ul și vă rog să mă corectați: așa se vede la mine din avion! Desființarea Tractirului de la Varșovia a lăsat orfan NATO de război - războiul rece a devenit călduț, a dispărut obiectul muncii. Ca să-și motiveze existența, NATO, în frunte cu americanii, s-au mai fluturat pe ici, pe colo, cu mâna pe măciucă și sub drapelul democrației. Ba au mai participat și la niște războaie care nu existaseră fără ei! Care au bufnit așa, ca explozie a revoltei măselelor populare! Cam în genul Revoluției române, care a fost, însă, se pare, tare spontană!
Rusia, scăpată din mână de către Gorbaciov et Comp, era undeva la baie, ocupată cu mafioții și oligarhii ei. Cu ciocul mic, să nu piardă finanțarea externă, cum facem noi acum! Scapă Putin pe strasse și-l apucă reforma, aplaudată subtil atât intern, cât și extern! De! era cuminte-n pătrățel! Bașca că și-a făcut niște amici printre nemți, americani, chinezi ...și alții!
Doar că în sufletul lui clocea altceva: revenge, imperium, money, waste time, habits...
Să nu-l fi mirosit nimeni...?
    Greu de crezut!
Trec peste chestia cu schiurile pe noroi, porția de charismă pe care și-a tras-o, tehnicile de pus piciorul pe gât, las doar imaginea rusului cucernic și pios, conductor obsedat de naționalism și de țara sa, prietenul tuturor până la proba contrarie... Atunci, plăcea! Cu o poză cu Putin, lângă o grădiniță de copii, om erai!
Nici acum nu am înțeles: Rusia a atacat Ucraina sau eFederația Rusă, e agresorul? Că lumea le cam confundă, deși de Federație n-a mai auzit nimeni, decât noi, când trebuia să se aloce fonduri pentru zona Moldovei! Din cauza lor nu sunt autostrăzi în zonă!.... Nu vorbim de Republica Moldova!
Dacă războiul e al Rusiei, se cheamă că nenea Putinică o s-o ia în frezulică! Apropos! ce i-o fi venit lui Putin să se bată cu toată lumea? - that's the question! O fi având viermișori!
Brusc și instantaneu, rusnacii ocupă Crimeea, fără ca un singur serviciu de informații să se prindă! Datorită conjuncturii de-atunci, NATO o ia în freză, după câteva mormăieli ai "marilor", Putin joacă nestingherit kazaciok în zonă. Fără să-l observe cineva! De aceea trec neobservate declarațiile sale fățișe, defilările trupelor rusești mereu în crescendo, luările sale de poziție în cazurile de cafteală din lume! La urma-urmei, cine-i Putin? Aha! e dictatorul intrat în legendă prin modul cum își "rezolvă" opozanții, care conduce cu mâna de fier o țărișoară fostă mare imperiu, alesul-aleșilor, KGB-istul fioros care iubește copiii, cântă, dansează, înoată și merge la sală, subiect de bancuri...! Să nu uităm că-i băiat deștept - are propriile mijloace de comunicare în măsa și-n scaune, s-a adaptat vremurilor. Cât stă cuminte, e băiat de băiat!
Aproape de coasta lui, noi, românii, avem parte de atenția sa când își trimite măscăricii să declare că, dacă Rusia vrea, MIG-urile rusești pot vâna berze în spațiul nostru aerian, unde putem circula dacă le cerem aprobarea. Motiv de amuzament la o bere - ha!ha!ha!io-te ce spune ăsta! Putin nu comentează, se face că nu știe despre ce e vorba, e dreptul lui constituțional să tacă. Nici usturoi n-a mâncat, nici gura nu-i pute! Nu se aude nimic de fostul tezaur!
După ce prospectează bine solul, subsolul și rasolul din România, americanii, sub umbrela NATO, ne bagă-n zeamă cu scutul anti rachetă. Lui Putin i se pune la lingurică - vă băgați în coasta mea! Românii, mulțumiți că au reușit, după War Wold Two, în sfârșit, să vină americanii, își freacă palmele - au de unde fura benzină! Li se rupe de Putin!
Și iată-ne cu un război lângă noi, despre care nu știa nimeni! Nici nu visau ucrainienii la el, vrând să adere la NATO și UE! Lor nu li se mai aprobă cererea, după condiții, cum au pățit alți proști, sunt victimele unui război la care nici nu visa cineva! După cum se vede, le iese pasiența, cu ceva pierderi colaterale, de exemplu - niște civili!
Războiul ăsta pute! Nu e singurul! Face parte din marele război mediatic al globalizării. Când vezi copii terorizați, te gândești la copii tăi! Când vezi tancuri, te gândești la casa ta! Cu o condiție - războiul să fie lângă tine și să bată la ușa ta! Dacă e la mii de kilometri distanță...! Să îl tot duci!
Până mai ieri, nici nu băgam în seamă Rusia - azi, cu morcovul bine amplasat, urâm Rusia, deși nu noi suntem atacați! Mai lăsați-mă-n democrația mea, cu tirania și alte gogoși, noi n-am reușit să stăm drepți când, cu pandemia, ni s-au f...urat drepturile!
Și vine întrebarea: nu s-a prins nimeni, nu s-a prins, da' de ce nu s-a mers pe forțarea cailor diplomatici, când nu era scoasă sabia din izmene? Parcă scenariul ăsta l-am mai văzut: Vietnam, Liban, Siria, Irak, Kosovo...! Și ce s-a ales...? Aha!e la mijloc Cernobalul!
Sincer, sunt îngrozit: nu de război, deocamdată unul clasic, pe televizor și net, ci de ce va urma: destabilizarea economică a zonei. Mai-mai că suspectez că ăștia s-au înțeles: mai un război, mai o creștere a prețului la combustibili, ceva de refăcut cu eforturi comune... Ne cam plictiseam doar cu NATO, fără dușmani potențiali!
Altă întrebare: pe cine s-o fi bazat Putin, că îl susține, când se bate cu juma' de glob? Să fi cerut China, Iranul, țările arabe, să intre în Federația Rusă? Că atunci am îmbulinat-o: avem război total! Doamne, ferește! Cât despre stârnirea rușilor împotriva tiranicului lor leader, asta e treaba serviciilor secrete.
Aseară am privit cum o rachetă presupusă rusă, a lovit un bloc de locuințe. Rușii neagă că-i a lor, ucrainienii plâng că e o manevră televizată a rușilor. Interesant e că pe ruși îi face de kakao, așa că nu-i în interesul lor. Chestia mai interesantă este că am văzut lovitura înregistrată din mai multe unghiuri și făcută profesionist, fără tremuriciul justificat - de teamă. Iar imobilul părea părăsit! Până la urmă, câți morți a făcut racheta? Ieri aflăm că au murit eroic frontieriștii ucrainieni de pe Insula Șerpălăilor, azi sunt sunt foarte vii, mutați de-acolo!
Dacă nu ar fi tragic, m-ar amuza comentariile "specialiștilor" ce se frăsuie pe la televiziuni, unii mai inconștienți ca alții, prea-ocupați de propria persoană, ca să înțeleagă ce rău fac vorbele lor!
Războiul ăsta nici nu trebuia să înceapă! Și ar trebui să se termine repede, dacă miza n-ar fi și stupidă, dar și foarte mare!

Niciun comentariu: