joi, 17 februarie 2022

TRATAMENT PENTRU NEVROTICI

(NEW!)


"Boala vine cu pași de elefant și se duce cu pași de furnică".(proverb)

La noi, la români, confundăm furnica cu elefantul, de aceea nu ne prea ies pasiențele și ni se înfundă trampa...trompa. Nouă ni se potrivește mai bine: "Boala lungă, moarte sigură"! Noi o dăm din boală - n boală, spre victoria finală! Nu ne mai facem bine, nici dacă mâncăm ciuperci cu mărar! Sacâz cu hrean! Rahat cu castraveți...!
Vă spun sincer: eu sunt recunoscător lui Sars CoV2, pe numele lui mic - Covid! Grație perioadei de vreo doi ani, am renăscut în altă piele, chit că mă strânge și-mi irită epiderma și mucoasa naval...nasoală...nazală! Cum să nu mă bucur? Cum mai învățam atâtea despre oameni și omenire, dacă nu era și nițică panda-mie? Să privim cinstit, că mulți avem probleme cu cinstea și cistita - chiar n-am învățat nimic?
Păi, să vedem: de obicei nu mă uit unde zace acul, când bagă manglea benzină, da' ceva pe retină, tot rămâne! Și az' m-am uitat: la taman aceeași sumă, acu' era la 3 sferturi din cât era acu' 2 ani! Nu e ăsta un progres? Mai puțină-n rezervor, mașina mai ușoară, consum mai mic! Dacă pun și c-am slăbit cu bolile vreo 10 kile, mai puțină greutate, consum mai puțin la drum lung... Cum? s-a scumpit benzina? Păi nu-i normal? Ce, chiar trebuie să știm de ce? S-a scumpit și gata - să rămână țările arabe, de unde ne tragem noi, fără profit? Dacă nu cresc prețurile, transnaționalele și-o bagă-n faliment, dau oameni afară, crește șomajul, statul nu are de unde încasa de la proști, nu se mai construiesc spitale și copiii noștri rămân proști online!
Ce...bureți cu perje mâncam noi, dacă nu era taica Covid? Mai vedeam noi spitalele alea de campanie, exact ce ne trebuie nouă în sănătate, unde se operează ca pe front: se scobește cu baioneta, se taie cu forcepsul și se frezează...fripturează... frizeză penibilul? Îți mai aduci aminte, Doamnă? era târziu și era toamnă, pe noi, cu comorbidități, ne frecționa o grijă: să nu crăpăm chiar tăți! Și printre - atâtea boale și damblale, fătam grăbiți, din tomberoane, chiar spitale! De care nu mai auzim nici pâs! (Și răuvoitorii susțin c-a fost un fâs!!!)
Și din Drăgan de-atâta nebunie, na!c-am dat-o-n aia mă-sii - în poezie! Ca să ascundem zgomotul și crima, să priponim absurdul și cu rima: mi se bălăngăne un neuron în țeastă, văzând câți bani zvârlit-am pe fereastră! Ca să primim în loc, un ce? sămânță de scandal? Baroni locali și ochelari de cal? Fire albite, riduri și cu crețuri?
Dar să ne-ntoarcem iar la costuri și la prețuri: în cele câteva ultime decenii, mărturisesc că văd numai tămpenii: deja-s convins că, fără dinți în gură, az' toate au la bază - o făcătură! Cine mai crede că trântorul trufaș, nu moșmondește-n taină vreun mișmaș? Și chiar pe - acei care ne par că-s sfinți, nu îi mai credem - tot le-a rămas ceva ascuns, prin dinți! Să vină el Hristos, c-un clan de popi, ne repezim să credem, dând în gropi!
Mă las de rimă și de poezie, în seara asta pustie și târzie, să vă mai spun o dată: ce drăguț! a fost s-avem de-a face cu un Coviduț!
Datorită lui, am descoperit hominizii de lângă noi, ăia care iau cu pumnul medicamentele, se spală de sărbăutori și sparg nuci cu bucile. Am descoperit esența mascării intențiilor și viața de măscărici. Am introdus in vocabularul uzual cuvinte noi, precum vakcinul, intabulare cu intubare, secreții virgine, analize cu precipitații, profitlaxativele, cefalosporadice cu cefalee lată, tratament prin omisiune, mare senzație de greață etc.
Știți cumva cum de marile planuri sunt hazoase... bazate pe studii care nu spun ceva, da' costă bani grei? De exemplu: cum se reface rețeaua de canalizare, întâi una nouă, apoi, când treburile se mai liniștesc, spargi pe toată lumea, să mai faci alta, alături, pluviala? Nici una satisfăcătoare? Nu are nicio legătură cu COVID - ul?
Da' cu banii noștri, are?

Niciun comentariu: