sâmbătă, 16 mai 2020

PSIHOLOGIC, STĂM PROȘTI!

       Regina albinelor, poreclită Mătcuța, profitând de faptul că albinele cele hărnicuțe erau fie în șomaj tehnic, fie în munca la domiciliu, și doar câteva mai nefericite, luaseră câmpii, convocă media stupului, ca să se adreseze majorității trântorilor:
-Dragii mei,...dragele mele! este inadmisibil ce se petrece – carantina datorată pesticidelor cauzează dereglări la cap,...de nu mai poate cineva, să înțepe cum trebuie! Așa nu ne mai putem apăra,...stăm prea înghesuite și ni s-a urcat mierea la cap,...nu mai zumzăim normal, ci cu întreruperi, de parcă  am avea paraziți pe rețea. Și cum numai împreună putem supraviețui,...este necesar că toată lumea să facă un control psihologic,...fără discriminare,...să vedem care prinde posturi străine și să eliminăm verigile slabe din stup. O națiune plină de nervoși,...de albine colerice,... nu va reuși să facă niciun găinaț,... ca să nu vorbim de polen și miere. Unele dintre voi s-au cam îndulcit la faguri iliciți,...provenind din importurile din stupul viespiilor. Dacă se dovedește că sunteți și uituce,...sau mânate de gînduri pidosnice,...vă vom elimina pe propria cheltuială,... ca să păstrăm sănătatea stupului,... cum am făcut și până acum!
Cum moțăiau fără să păstreze distanța apicolă, cei care au recepționat mesajul, n-au înțeles mai nimic din el. Poate doar că vor fi testate toate albinele, ceea ce nu credeau, mai fuseseră duse, și altă dată, cu zăhărelul. Știau ele, bine, că nu prea curge laptele și mierea, acolo unde trântorii fac legile!
Primul Trântor din stup făcu stânga-mprejur, din spatele reginei, unde-și lingea lăbuțele, și convocă Consiliul General al Trântorilor, cu care trebuia să stabilească unde, când, cum și cu cine, se va face testarea psihologică. Pentru început, făcură o listă cu cei mai vizibili opozanți, cei care mai munceau câte ceva, dar numai în interes personal și ca să-i vadă albinele cum se înțeapă cu alți trântori. După care îi înjurară ca la ușa cortului, stârnind valuri de dezaprobare, care încetară după ce li se arătă maimuța – izolarea în stup cam tăiase din drepturile și libertățile zburătoarelor, plasându-le la sol. Asta nu înseamnă că primii de pe listă înghițiră cu ușurință lista neagră și nu se apucară să și-o facă, și ei, pe-a lor!
Pe listă mai trecură albinele bătrâne, trecute de 65 de zile, din considerentul că noua generație de trîntori merită efortul de a li se asigura locuri de muncă bine unse. Plus uriașa economie de miere, pentru la iarnă, din care să se înfrupte. Iar pe albinele care abia își mai tîrau piciorușele, fiind epuizate fizic și moral, le declarară deja decedate, de la pesticidele criminale. Spuneam de albinuțe, nu și de trântori!
Lista li se păru prea scurtă: numărul membrilor stupului era prea mare, iar psihologii de profesie, nix! în ultimii ani educația albinelor necuprinzând și utilizarea creie... gândirii individuale, ci numai a celei de zdup! hmm! stup! Așa că începură să dea cu zarul, pe principiul - Scapă, cine poate! Până puseră în listă pe toată lumea, ca să iasă la numărul solicitat!
Ceva nu era în regulă – membrii Consiliului nu se trecuseră și pe ei, văzând că Primul Trântor evită subiectul! Un naiv semnală problema și se trezi pe listă, drept exemplu. Iar când zumzăi un zvon, că se fac discriminări, tot Consiliul, scrâșnind din dinț... aripi, își trecură numele, și ei, alături, de ceilalți.
Astfel, voința nețărmurită a Reginei se împlini! Apăru, însă, altă problemă – nici pe dumneaei n-o trecuseră acolo! Când i se comunică că și ea ar trebui testată, își ieși din Firea:
-Voi nu aveți altă treabă?...Vă ocupați de toate prostiile,...pe când probleme majore vă trec pe lângă Antene!...Nu mai aruncăm mierea pe ceva inutil, o păstrăm pentru noi,...așa că nu mai testăm pe nimeni! Ce urma să descoperim?... că suntem nebuni cu toții și nu suntem în stare să ne gestionăm? Să râdă și curcanii, că albinele sunt conduse de trântori dubioși, care nici la șireturi, nu se pot lega? Care nu sunt cu boii, acasă, și nu pot lua o măsură ca lumea? Și mai vreți să mă puneți și pe mine, în rândul albinelor de rând, să-mi pierd prestanța internațională? Gata, să nu mai aud de testarea psihologică, toate albinele sunt normale!
(Nu și trântorii!)

Niciun comentariu: