luni, 11 mai 2020

SOLIDARITATE


-solidaritate (sentiment) - faptul de a fi solidar (cu cineva sau cu ceva); sentiment care îi determină pe oameni să-și acorde ajutor reciproc.
-solidaritate socială - unitate strânsă, bazată pe o comunitate de interese, de sentimente, de idei; spirit de înțelegere; coeziune.

       Cuprins de frenezia pandemică, nu mai suport dualitatea, ipocrizia. De aceea, când dau cu barba, jos, nu știu la care dintre cei doi - trei EU, să privesc!
     Și totuși – omul nu se schimbă! Multiplele sale personalități, negate, de altfel! îl gâdilă-n coarda sensibilă, făcându-l să râgâie de plăcere. Nu mă așteptam, însă, ca să nu explodeze solidaritatea, care, de obicei, în situație de criză, se mai manifestă. Cum a fost în cazul apelului disperat a celor din sănătate. Cu sponsorizările! bre! Apropos!  cei din sănătate, nu mai ziceți nimic: că n-aveți măști, mănuși, dezinfectat, sunteți obosiți? Sau bănuții ăia și-au produs efectul? Am auzit că ar mai fi unii, care ar vorbi, dar le e frică de pereții care au urechi. Așa o fi? O horă a Unirii, ceva?
        La români, chestia cu solidaritatea, nu ține! N-o fi ținând nici la alții, dar ăia nu ne interesează. Român, lângă român, asta vrem noi! (De joi, pân’ d-apoi!). Despre ce solidaritate vorbim, când nici acum n-au înțeles unii „deștepți”, că nu doar ei pot fi victime, dar ei pot fi și călăi? Sau bieții bătrâni, care se laudă că s-au sacrificat, stând în case, când, de fapt, măsura protejării îi viza direct? Chiar - cine a stabilit pragul de 65 de ani, după care omuleții devin bătrâni și-o belea? De ce nu la 61 și juma? Nu sunt pensionari, majoritatea, de aia, nu?
            Cei care au stat închiși, cu perdelele trase, au râs de cei amendați. Nu s-a ținut cont că fiecare situație, e una aparte. Cum n-au băgatără de zeamă nici emulatorii de ordonanțe –una e să fii porc și măgar, alta – să ai ghinion! După ce am intrat în Guinness Book cu stiva de amenzi, vine Ordonatorul  de Interne și dă cu toroipanul în milițieni, că ar fi trebuit  întâi, să mângâie și-apoi să rupă fundul, nu așa, de-a valma! Da’ mata unde dormitai, erai plecat cu treburi, nu ne spuneai tot timpul, la TV, că ești mândru de amenzile mătăluță, de copilașii tăi năzdrăvani, care rupeau norii? După care ai băgat strâmba – polițiștii locali, după ce-s proști, mai sunt și prea bine plătiți! Mata cu cine șofezi, până la urmă? Și te-ai informat, în pre-a-labii, dacă nubilele tale celule nervoase sunt pline de date exacte? La băgat strâmbe, toți vă pricepeți!
    Unitatea, solidaritatea, au apărut, în schimb, la comunitățile de rromi, de unguri și de rrromâni, acolo unde nu e și nici Dumnezeu, nu cere! Am denumit-o, măgărește, solidaritatea lui Tembelică Frănarul! A nu se confunda cu solidaritatea de tip mafioto- segregațisto- labagâștii, practicată de politicieni și alte ciurucuri ale democrației noastre defuncte. Care personaje se ocupă cu de toate, dar cu alea care trebuie, nici culoare! Alo! voi nu credeți că sunteți dobitoci? Nesimțiților! nici botnița impusă prin lege, nu purtați, mâncați viruși”, cu polonicul! Cât despre mănuși, nu mai umblați demult cu ele, totul e pe față! Pe cinstite, unii se mai ascund de DNA și DIICOT, în spatele măștilor, dar cum nu mai umblă cineva, după ei, cum scot capul din târtiță și fac glumițe. Mi se pare mie sau nesimțirea a devenit pandemie?
            După Marea Relaxare, presupusă ca fiind plină de măsuri laxative, nu saloanele de coafură ar trebui să geamă de clientelă, ci instanțele, procuratura!  Păi! la banii pe care îi toacă! Și nu pentru anularea amenzilor, ci pentru a le rupe dinții la profitorii de coronavirus. Ce păcat! – pe ăștia nu-i atinge cineva, că doar nu și-or pierde pâinea! Apropos! prețurile astea umflate cu compresorul, își vor mai reveni la realitate? Prețul la carburanți a scăzut, dar ele continuă să crească! Poftim...? COVID 19 a creat alte cheltuieli neprevăzute? Poate, nemaivăzute și neauzite, nu cred că le-am făcut eu, cu ciocanul de lipit! După ce marii jmecheri și-au trimis salariații, să-i plătească tehnic, statul, cu ce-au păstrat, unii dintre ei au vrut să se păstreze pentru nuntă, când mireasa se va dovedi fată-mare! Cum ar fi munca la negru, la care s-a muncit cu verificarea, dar nu cred că peste tot, aud mereu de fraieri munciți și plătiți mai puțin, la acelasi volum de muncă, doar pentru că le dă statul șomaj tehnic. Ciudat!- dintro dată, statul nu mai pare așa interesat de mersul vechimii ăstora, cum nu mai e interesat de sănătatea ăstora și-a altora ca ei. Cât despre cei care au molfăit gingii, închiși forțat pe vremuri de pandemie, or să roadă din osânză, precum ursul ieșit din hibernare, mulți ani de-acum! Sau n-am auzit eu de: măsuri de protecție pentru situație de pandemie economică?
            Dacă nu s-ar fi strâns demult, mi s-ar strânge pielea pe mine și mi-aș face platoșa din părul ridicat – mi-e cumplit de frică să nu mă relaxez de tot! Nu că mi-ar fi frică de Morticella, dar nu vreau suferință, îmi ajunge cea provocată sistematic, de ratații noștri conducători! Tare mi-e frică că, la noi, nu merg experimentele, chit că-s importate din țări cu tradiție în ale bânguielii – să zicem că se deschid saloanele de igienă personală! Toți cei care nu s-au tuns cu sapa și nu s-au epilat cu satârul, dau năvală! Mă ia cu frig căte măsuri trebuie luate, numai aici! Să mai vorbim per ansamblu? Când azi porți mască, mîine, nu! iar în ziua următoare mai desenezi pe ea și poza unui candidat la Primărie?!?

Niciun comentariu: