luni, 8 iunie 2020

FRAȚII


   Cățeaua se aciuase de puțină vreme în cartier, grație morții lui Moș Petca, ultimul bătrân din zonă – casa veche, ce urma să fie demolată și să fie înlocuită cu un salon de cosmetică, devenise sălaș pentru ea și puii ei. Din păcate, fu călcată de o mașină și, câteva zile, cei câțiva vecini nu fură lăsați să doarmă de schelălăitul celor doi pui. Văzând că nu mai mor odată de foame, Parpalea luă un pui, pe celălalt luându-l noul vecin din cartier, viitorul proprietar al salonului, care se gândise că n-ar fi rău să crească un câine, care să-i păzească curtea. Dacă lui Parpalea se rupsese inima de mila cățelului pe care îl luase, celălalt făcuse doar un calcul – animalul crescut de mic va fi mai credincios decât un om!
       Și timpul trecu - cartierul își schimbă înfățișarea, oamenii - obiceiurile, iar câinii rămaseră tot cu felul lor de a fi. Clădiri cu aspect nou înlocuiră vechile case, dintre care singura care mai rămăsese întreagă era cea a lui Parpalea, care nu se dădea dus și nici bani, n-avea, s-o repare – cu o liotă de copii, abia își țineau zilele! După felul de a fi al stăpânului, câinele crescut de ei rupea toți câinii din preajmă, indiferent cât de mari și puternici erau, nu avea importanță dacă erau de rasă sau nu! Dar asta se întâmpla doar după lăsatul întunericului sau când vreun nepoftit  încerca să pătrundă în curte. Contrar părerii că pisica nu se înțelege cu câinele, Milu – cățelul nu se lega de nici o pisică din cartier, dar era spaima străinelor, pe care le fugărea doar, fără să le sfâșie. Nu purtase vreodată lanț, înțelegea de comanda stăpânului, iar pe copiii îi adora. Crescut de mic la adăpostul unei lăzi din scândură, acoperită cu o tablă veche, iarna se bucura să doarmă la intrarea în casă, pe un preș din papură și nu fusese niciodată în interiorul coșmeliei lui Parpalea, chiar dacă găsise de mult ori ușa deschisă și nimeni nu era în casă. Mânca, ce i se dădea, niciodată de la străini, pentru că suferise de multe ori din cauză că se găsiseră binevoitori să-l otrăvească. Iar dacă nu i se dădea de mâncare, își pleoștea urechile, dar nu purta pică nimănui. Se adaptase cum putuse: în curte nu vedeai pui de șopârlă, soarece, șobolan, broască! Singurul lui defect – simțea oamenii de la distanță! Nu în sensul că-i vedea, ci pentru că știa care are suflet bun și care, rău! De fapt, semăna cu Parpalea - cum e stăpânul, așa și câinele!
            Frate-său, "Monsieur" Colțea, avusese mai mult noroc: stăpânul lui era plin de bani, așa că potaia avea propria cușcă, făcută din cărămidă, acoperită cu tablă ondulată și în care avea chiar încălzire – cușca fusese legată de imobilul cu patru niveluri și subsol! Iar dacă frigul era prea mare, era primit în casă, unde dormea pe covorul gros de la intrare. Singurul regret – vara îi era prea cald și cușca nu avea aer condiționat! Mânca numai carne de pui și oase, toate bine gătite, niciodată crude. Regulat, venea un om și-l tundea, iar în jurul cuștii rar vedeai resturi sau “resturi”, pentru că un altcineva curăța de trei ori pe zi.  Lanțul nu-l incomoda, ba chiar se obișnuise să-l poarte, de parcă era un semn de stimă și respect. Lătratul lui puternic făcea să sară din pat pe cei care-l auzeau, dar în rest, nimic! E adevărat - nu semăna decât la culoare cu fratele, deoarece era de două ori cât acesta și abia își târa burta. Pisicile îl ocoleau, știind cât de răzbunător și prost, putea fi. Nu suporta să se apropie nici un alt fârtat canin, chinuit de gelozie și de egoism! Și nu mai ținea minte cine fusese maică-sa sau frate-său, deși îl vedea pe aceasta, de zeci de ori pe zi!
            Un divorț nenorocit îl făcu pe stăpânul lui Colțea să piardă mare parte din avere și practic, să nu rămână cu  mare lucru. Noului stăpân nu-i plăceau câinii, așa că instală ditamai rețeaua de sisteme de supraveghere și Colțea se trezi liber, fără lanț, în stradă!
            După ce flămânzi vreo două zile, câinele nu găsi altă soluție decât să se furișeze în curtea lui Parpalea, unde Milu fusese binecuvântat cu un os lustruit. Văzându-l pe nepoftit, mârăi la acesta, dar se mărgini doar la atât – el nu uitase cine era Colțea! Îl lăsa să mănânce colțul uscat de păine, ce însoțise osul, la care, altădată, fratele său nici nu se uita și chiar urina pe el!
            Și Parpalea se trezi că are un nou membru în familie!
            
(Concluziile - vă las pe voi să le trageți!)

Niciun comentariu: