luni, 22 iunie 2020

-SĂ DEA BOALA-N VOI...!

 Silică se învățase cu nărav – toată lumea să-i stea la picioare!  De meserie- trântor și de sorginte – profitor, omul nu mai vroia să miște un deget, ca să nu mai vorbim de labe. Cum părinții lui îi aduceau săptamânal crăpăt ca lumea, singura lui grijă majoră era trăscăul, pentru care era de acord să se ridice din boscheți și să facă ceva normal - moarte de om! Țigări - cerea de la toată lumea! Paradoxal! i se dădeau fără replică. Când rămânea fără...“finanțe”, tot aceeași lume subvenționa setea neostoită a lui Silică, care nu mai văzuse un loc de muncă, de pe vremea lui Burebista. Care scosese viile, dar lăsase morții de beți să trăiască până în Silele noastre!
Și cum porcul nu e porc destul, dacă nu e și fudul, Homo nostru deveni și măgar! Simbioza dintre cele două animale se concretiză prin faptul că Silică, după ce își primea tainul, se mai punea și pe înjurat persoana miloasă, pedepsind-o pentru bunătate și înțelegere. Veșnic nemulțumit de cât primea, Setosul le cerea socoteală, bălăcărindu-i pe omuleșteni, făcându-i: zgârie-cașcaval” și „bulangii  profesioniști”. Culmea stupizeniei! nu protesta vreunul!
Până-ntro zi, când carafa se umplu și revărsă, fără ca Silică să știe ce bou îl paște. Când ceru o țigară vecinei de palier și se pregătea să facă mâna, greblă, ca de obicei când lua juma de pachet, se trezi refuzat! Urlă, imploră, amenință, dar …nimic!
-Să dea boala-n tine, de zgârcioabă! aruncă mănușa Cotelitorul, întoarcând, agresiv, spatele.
Toți cei solicitați, de parcă erau înțeleși, refuzară  hotărât să dea ajutorul social de până atunci, făcându-l pe Sâlos să conchidă la fiecare:
-Să dea boala-n tine,…! adăugând un epitet jignitor, de fiecare dată, altul, ceea ce demonstrează că Silică nu era prost și agramat, ci doar porc și măgar, după cum am aflat și noi.
Cu buza crăpată după o țigară, schimbă tactica – cerși bani, mergând pe ipoteza că, dacă are bani, are și țigări. Doar că, sătui de fițele sale, toți îi întoarseră spatele, fundul și coccisul, lăsându-l buzat-rău! Bineînțeles! fiecare primi urarea –“Să dea boala-n tine,…!”, dar nimeni nu crezu că Dobitocul  le poate face vreun rău.
Trei zile mai târziu, când Silică ajunsese un butoi, numai că plin cu praf de pușcă, de ținea și fitilul între dinți, însetat și dușmănos cum era, nu putu să nu constate că nu mai întâlni niciun cunoscut, ceea ce-l determină să creadă că este victima unei conspirații, cu scopul de a-l face să se lase de năravurile lui.
-Să dea boala-n voi, jîgurilor! mugi porcul din el.
Chiar atunci pe lângă el trecu un cunoscut, care, auzindu-l, se răsti la el:
-Chiar asta s-a și întâmplat: toți sunt la spital, bolnavi!
Silică hohoti în sinea lui: “I-a ajuns blestemul meu!” și-i veni să sară-ntrun picior – Ce tare era el!
După care se dezmetici – DACĂ TOȚI SUNT BOLNAVI ȘI ÎNCĂ PE TERMEN  LUNG, DE LA CINE MAI CAPĂTĂ CÂTE CEVA? O SĂ MOARĂ DE... SETE!
      Nu se gândi o clipă să se apuce de muncă și era prea târziu ca să retragă blestemul!

Niciun comentariu: