luni, 1 martie 2021

BUGETUL FIECĂRUI OMULEȘTEAN..

Dacă fiecare om, sau firmă mică, și-ar face bugetul pentru anul viitor, cum se fac bugetele: de stat și locale, ar beli belingherul! Cum iar mi-a tras țepuță tembeliziunea română, lăsându-mă fără serial, dar mare amator de văzut cum membrii guvernului se joacă cu telefonul, în timp ce popoziția aruncă cu scurmace-n ei,(dar fără să le pese la nici unii), m-a apucat jocul mental! Și mi-am închipuit ce greu e să faci un buget în familie și-n România, dacă familionul ți-e compus din frecători de mentă și șopârle veninoase!

Să ne închipuim că ne așezăm la masa din bucătărie, avansată - masa tratativelor: fiecare vine cu popcorn-ul, sandwich - ul, berea, troasca sau tableta personală, în timp ce capul familiei pregătește spirtul pentru frecții. Fiind un singur punct pe ordinea de zi, și ăla considerat drept unul lăsat de o muscă, atenția celor prezenți este disimulată, ca să nu semene-a sictir! De fapt, bugetul a primit girul comisiilor de specialitate: cei mari și cei mici! Așa că votul ar trebui să decurgă ușor, atât timp cât funcționează coaliția de interese!
La elaborarea celui buget, s-au luat în calcul veniturile, provenite din sectorul privat și din cel bugetar, ambii trei majori funcționând în ambele. Intenționat, au fost omise cheltuielile personale ale decidenților: igiena personală, asigurarea purgației! Comisioanele bancare, ratele la prostii, amenzi, întârzierile la plată și penalitățile! Nicio vorbă despre ratele la împrumuturile externe! Totul strict: pâine, legume, fructe, hrană sănătoasă de fast-food, curent, gaze naturale și export de gaze proprii, apă potabilă și pluvială, cheltuieli de transport! Investiții: munte sau mare, weekend, club, vânătoare de mistreți cu clonț de argint, gresie la budă, ultimul răcnet de consolă. Nimic despre cărți, educația nu e primordială! La fel și cu sănătatea - de ce să aloci bani, dacă nu știi de ce vei fi bolnav? Exceptând - de nervi! Agricultura se exclude - se vor investi fonduri doar pentru 2 jardiniere noi, pentru ardeii ăia mici și-a dracului! Aici, ca și în alte domenii, se mizează pe fonduri europene nerambursabile: bunicii pensionari și fermieri cu ziua! Plus că nici clima nu mai ține cu noi!
Hai că delirez: ce buget pentru anul viitor, frate! când nu știi ce pui mâine, în castron? Iar ca firmă, nici atât - când e vorba de belire, belire, să fie! dar să știm și noi! ...Numai că nu știm!
Vor veni și vor spune că doar un tâmpit ca mine, poate compara două lucruri care nu seamănă? Dar vin și eu, cu un argument: pe ce te bazezi când te joci de-a planul cincinal, când nu ești sigur că nu te dă mâine, afară, nu-ți taie salariul, nu ți-l întârzie sau nu-ți sistează pensia din lipsă de bani? Ce buget poate să-și facă o firmă mică, atunci când foamea e cât Everest-ul, iar vânzările merg, de stau? Ah! am uitat - instabilitatea! Nu aia politică, că politica nu-i stabilă nici când e băgată în beton, ci aia obișnuită, care ne amărăște zilele și zăpăcește și pe mama bugetului!

Niciun comentariu: