joi, 14 noiembrie 2019

MUCLES! CARE LE ARE CEVA, CU ’IGANII?


      Mă internează prea puțin, pe care va deranja cele de mai jos, dar tare suntem mai catolici decât Papa și mai îmbâcsiți decât covorul lu’ Mam’ Mare, de dinainte de răzbel! Ne fofilăm printre cuvinte, fără a avea curajul să spunem cum stă trebile, prefăcându-ne că suntem în Postul Mare și nu avem voie să deranjăm, ne bate îngerul păzitor cu făcălețul, dacă vorbim ce nu trebe!
            Un dobitoc, zilele trecute, fără să știe pe unde-și dă drumul la cuvântătoare, s-a exprimat metaforic la adresa mea, făcându-mă “’țigan”! Dobi nu știa că va ajunge la urechile mele cel cuvânt, așa că nu mă pot abține să nu-i dau o replică – Bă! față de dobitoci ca tine, eu nu neg că-i posibil să am și sânge...! Cum nu-mi cunosc prea bine arborele ginecologic, ceva urme minuscule de sânge armean, h-am! dar de restul, nu bag mâna! M-au apucat crampele când am săpat și am aflat că Dobi e, de fapt, etnic pur-sânge! Păi bine, măi Fâs! de ce-ți renegi obârșia și arunci cu olița-n alții?
     Trebuie să recunoaștem - rromii sunt mulți! Să nu ajungem să solicităm să ni se recunoască apartenența la etnie, doar ca să fim COOL! Până atunci, să ne înțelegem – nu-i judecăm pe unguri după culoarea pielii, nici pe machidoni, după culoarea ochilor, așa că nici pe țigani, să nu-i judecăm după prejudecățile noastre. Să-i luăm pe fiecare, drept români și să-i judecăm ca atare, fiecare pădure având procente semnificative de uscături . 
            Și, ca să vă dovedesc ce farisei, suntem, întreb – a zis cineva, ceva, când “muzica lăutărească“, mult iubită, a sucombat și s-au ivit manelele, mult apreciate de o majoritate lejeră? Nu! Dar că cei mai mari muzicanți erau țiganii, nu zice cineva, ceva? Spun „erau”, din cauză că manelele nu prea seamănă a muzică, dacă privim fondul redus de cuvinte care le împănează! Muzica de petrecere, e altceva! dar nu mă pricep la niciuna, eu vreau doar să simt emoție, să-mi sară inima, iar la mesajul manelist, rar mi se ridică ceva!
            Și asta nu e totul – dacă nu ne plac țiganii, de ce le folosim limbajul? Aveți idee câte cuvinte uzuale folosim  și care provin din limba lor? Haideți să vedem, în textul următor, dacă e așa, și apoi să-mi spuneți că nu le-ați folosit niciodată, pe niciunul:

Pe-un picior de plai,
Pe-o nară de cai,
Trec purii șucari,
Bengoși, cu biștari,
Unu-i barosan,
C-a ciordit baban,
Altu-i manglitor,
Și e machitor!
Ultimu-i nasol
C-o meclă, rasol,
Dar e sandilău,
Scăpat din bulău!
Toți, plini de lovele,
Trag la halimele.
La pilit! Gineală!
Și gagicăreală!
Și-s mișto, gagii,
Zic și caralii!
Au șuriu, la spate,
Baftă, la mai toate,
Iau în bășcălie,
Dau la temelie,
Numai beșteleală
L-așa bulangeală!
Până or mierli,
Dilii, vor trăi!
Iară eu dau ghes,
(Și n-am interes!)
Să vă spun pe șleau
Că alt, nu mă dau,
Paradit, nu stau!
Matol, nu prea sunt,
Jur, și-s de cuvânt,
Că, la țigăneală,
Fugim în rafală!
Dar rapid, ne doare,
Doar de la culoare!

Aveți idee câte cuvinte, din cele de mai sus, am împrumutat (spun specialiștii) de la rromi?

Niciun comentariu: