duminică, 3 noiembrie 2019

OMUL DE OŢEL

-Tată! nu mă mai satur să văd filmul ăsta, “Omul de oţel”! Ce tehnologie avansată şi ce imaginaţie, pe scenaristul ăla! Te face să fii mândru  că eşti om! Ai văzut filmul? Hei! ești aici, pe Pământ? De ce nu - mi răspunzi?
- Te-am auzit, dar nu înțeleg ce vrei să-ți spun! Din câte știu,  tu auzi, de obicei, doar ce-ți place și ce-ți convine! Fac și eu, la fel - răspund când îmi convine!
-Păi, unde e comunicarea cu fiul tău? N-auzi ce spune bunicul, c-o să regreți că n-ai petrecut mai mult timp cu mine? În curând o să plec la facultate și o să te rogi de mine, să stăm de vorbă!
-Hmm! având în vedere cât timp ai stat pe-acasă și n-ai umblat lelea, nu știu dacă merită efortul! Te-ascult!
-Dar ce faci? îți pui căștile? Și noi, cum mai vorbim?
-Ah! mi-am pus căștile? Astea uzate, de tine? Pe care ți le pui și-n somn? Gata! nu mai zic ceva, văd că te superi și-o faci pe jignitul, cred că te simți ca mine și ca maică-ta, când te vedem că stai vârât, cu tot cu urechi, în telefon. Și ce film spuneai că-ți place, înafară de alea cu zombi și cu sânge pe pereți? “Omul de oțel”? Care dintre ele, că și pe ăsta l-au făcut serial, să se uite omuleștenii la el, în părți?
-Toate! Nu mă refer la noua variantă cu SuperBau! Ideile sunt sofisticate, dar capacitățile omului de oțel depășesc orice închipuire. Totul e digital și cerebral, comenzile sunt de domeniul viitorului. Au transformat ființa umană întrun Cyborg, care poate face ce nu ne putem închipui, în mod normal. Dacă ne luăm după viteza cu care anticipația este ajunsă din urmă de tehnologie, nu m-aș mira - ce apare în film, să existe și-n realitate! Trecând peste efectele speciale, simți că ești cea mai puternică ființă din univers, identificându-te cu eroul de oțel! Îți dai seama cum ai fi, cu așa costum, demn de secolul XXIII? Să-l depășești pe Superman, să fii mai bun ca Thor și mai isteț ca oricare dintre eroi? Asta ar explica cinismul personajului, ce dovedește că nu e numai puternic, aproape de neînvins, dar îi bubuie și mintea, că - i un geniu! După ce vezi filmele cu omul de oțel, vrei să fii ca el, dur și ucigător! Să învingi, fără efort, orice parazit sau ființă infernală!
- Uiți că e un film! Dincolo de film, e viața adevărată, pe care tu, care n-ai ieșit încă din coconul domestic al familiei, nici măcar n-ai mirosit-o unde trebuie! Mă bucur că ți-ai ales un model de oțel, dar cred că n-ai văzut ce trebuie – care sunt oamenii de oțel, din jurul tău! Pentru că sunt, doar că nu se fac filme despre fiecare, deși fiecare e un personaj demn de văzut. Să luăm exemplul maică-tii – e prima care se trezește și ultima, care se culcă! N-are zile de week-end, pentru că atunci suntem toți acasă și trebuie să facă și mâncare, și curat, să te pupe și-n fund, că doar n-o să duci lipsă de ceva. Nici nu-ți dai seama că există, decât dacă uită să execute “comanda” ta, alea cu clătite, plăcintă, pandișpan și alte nebunii. Trebuie să fii de oțel, ca ea, să suporți reproșurile copilului tău, că ai uitat că lui îi place fripturica de purceluș, la cuptor, sau n-are cu ce să se îmbrace, când iese cu friendzii, fiind prea ocupată să spele WC-ul pe care tocmai ce l-a folosit odorul ei! Nu prea seamană a om de oțel, după cum o cerți tu, zici că-i de mămăligă! Totuși, rezistă mai bine decât omul tău de oțel, bătut la popou de către extratereștrii! Și asta, în fiecare zi! nu ca eroii din filme, care-s tari doar pe bucăți!
Apoi, să ne uităm nițel în jur – îl vezi pe ăla care întinde asfalt, la 36 de grade, la umbră? Crezi că Omul de Oțel ar rezista să facă asta, 100 de zile, pe an, 8-9 ore, pe zi? O să mă ataci, că așa îi trebuie, dacă nu i-a plăcut cartea! Dar ție îți place, că n-ai scăpat un singur an, din ultimii trei, să n-ai avut cel puțin o corigență? Iar când a trebuit să recuperezi, fugeai ca dracu’, de tămâie, plângându-te că ești foarte obosit! După care plecai la munte și la mare, să te refaci! Bine că n-ai cerut să pleci întro stațiune, la băi, acolo unde nu mai ajunge mama, că nu mai ajung banii!
Fiule! să-ți zic una bună – nimeni nu-i de oțel, dar mulți se comportă ca și cum ar fi! Până și faptul că mai stăm în țara asta, cu atâția nenorociți care nu ne vor binele, și tot înseamnă că mai sunt oameni de oțel, care rezistă la orice! Pentru a fi puternic, nu-ți trebuie un costum sofisticat, trebuie doar să ai copii!

Niciun comentariu: