miercuri, 1 aprilie 2020

IARTĂ-MĂ!

     Parcă înnebunise toată suflarea, cu mic, cu mare! Până și animalele pășeau alandala, cu ochii în pământ și coada-ntre picioare! Nu există răbdare, înțelegere, păsuire, iertare! O scânteie și bumm! atmosfera ia foc din te-miri-ce!
            Se simțea sleit de slalomul ăsta printre situații ilogice – parcă niciodată oamenii nu fuseseră mai neînțelegători și mai obtuzi, cum erau acum! Epidemia de gripă și coronavirusul nășteau în fiecare moment noi specimene umane, care, în alte condiții, s-ar fi comportat aparent normal: e de-ajuns să tușești și fuge lumea din jurul tău, de parcă ai avea ciumă! Chiar dacă ei tușesc, ceilalți sunt bolnavi! Fobie, la asta s-a ajuns! De aceea, toți sunt mai nervoși decât de obicei. De parcă, de obicei, nu sunt foarte nervoși! 
             Și-atunci se leagă precum boala, de omul sănătos!
            Așa a ajuns un pachet de nervi – nu apuca să facă doi pași, că se găsea minimum unul, să nu behăie a ceartă! Când a ajuns și la capătul răbdării, deja era bolnav și internat la psihiatrie. Cu nervii în papiotă și pe moațe. De unde a fost externat – nu era grav, n-avea COVID 19! Atunci și-a amintit un citat dintrun bioenergetician și parapsiholog moldovean, unul Lazarev: ”Când te supără cineva, cere-i iertare! Tot eu să-i cer iertare, după ce mi-a dat cu toporu-n cap? Da! - De ce? Și a uitat explicația! I-a trecut prin minte - Dar nu oare Mântuitorul ne arată un mijloc ușor de a șterge toate păcatele noastre. „Iertați, și vi se va ierta vouă.”?
            Cum – necum, el a început să ierte: sistemul plin de incompetenți și neputincioși politic! Care par afectați, dar li se rupe la băscuță! cât nu mor și nu le moare nimeni!  Deși n-ar paria - doar dacă nu au o armă secretă! A iertat și sistemul corupt, unde au furat toți, dintre care unii participanți arată azi, cu degetul. Poate din cauză că nu sunt suficiente pușcării dotate corespunzător, să înghită atâția hoți! Deși trebuiau închiși în spitalele pe care le-au „prăduit”!
         A iertat și cadrele medicale: chiar și după ce li s-au mărit salariile, unii tot după șpagă s-au uitat! Au privit de sus pacienții și i-au tratat doar procedural, nu și omenește! Tocmai pentru acei dintre ei, care au fost oameni, i-a iertat pe toți – ei nu merită să moară, doar pentru a se simți el, împăcat! Sunt dintre ei care simt azi la ce sistem au participat!
            I-a iertat și pe cei care au ridicat prețurile – cu ce sunt vinovați, dacă nu s-au luat măsuri oficiale împotriva măririi? Mmm! să zicem că i-a iertat și pe cei care au știut dinainte și s-au folosit de asta. Oricum, dacă treaba evoluează negativ, profitorii s-ar putea să geamă, uitându-se la conturile lor grase. Virusul nu e la fel de iertător!
            I-a iertat și pe neîncrezători -nu pe fiecare duce capul! Lucrează la iertarea celor care sfidează realitatea, considerând că lor nu li se poate întâmpla ceva. Lor, poate nu! dar celor din jur, da! Bașca celor dragi, dacă au așa ceva, exceptându-se pe sine!
            I-a iertat pe bătrâni – de ce să fie ei, vinovați? Poate nici n-au înțeles despre ce este vorba, poate trebuia insistat, până la înțelegere. Poate nu mai pun preț pe viața lor și pe viețile celorlalți. Atunci i-a privit mai atent și l-a frapat că bătrânii noștri, nu seamănă cu bătrânii altora” -  majoritatea nu sunt eleganți, veseli, binevoitori, înțelegători, fericiți! Par foarte aiuriți și nemiloși, optuzi și în căutare de reduceri!
            Și-a iertat apropiații și rudele – oameni sunt și ei! Nu poți cere, de unde nu e!
            A iertat viața, pentru că nu l-a tras de urechi: până azi, ani în șir, n-a băgat de seamă pomii înfloriți!  Acum a văzut  că până și copacii suferă – mor și ei din cauza vremii și a bolilor! Se usucă, cum s-au uscat și sufletele oamenilor din perioada ME, ME, ME!
            L-a iertat până și pe bunul Dumnezeu – poate că El are vreo socoteală ascunsă, cu fiecare! Poate vrea să-i ia la El, pe cei buni! Sau pe cei răi! Dacă tace, știe El ce face! Poate tocmai asta ne trebuie – să ne întoarcem în timp, să redevenim umani și să iertăm!

           Și, după ce a terminat lista cu cei iertați, s-a simțit mult mai bine – nu-i mai trebuia iertare!
            

Niciun comentariu: