sâmbătă, 11 aprilie 2020

POVESTE N-ETER-MINATĂ (Povestire de aburit nasoii!)


    Ca multe alte povestiri best-sellerite, povestea noastră începe, bineînțeles, la o fermă! O fermă care ar fi trebuit să primească cel puțin o stea, după modelul atâtor alte ferme mondiale binecrescute. Doar că la ea, s-au terminat stelele, au rămas doar meteoriții!
        Deci – a fost odată, ca niciodată, o fermă care era bogată, dar nu știa, și era săracă, și știa de unde i se trage, dar nimeni nu făcea două paie cruce, și-un hârleț, pentru ea. Deși avea teren, mamă-mamă! ce de-a teren serios, negru și lucios! avusese, acum era cam pârloagă, după ce sub brazde fuseseră îngropate osemintele atâtor viețuitoare sacrificate pentru pa...! glie! Fermierii, la început specializați în oale și ulcele, plus ceva cuie bătute în ciubote, au încercat să cultive industria chixo-comică și turba, până a dat turbarea și tulburarea-n ei și au fost folosiți drept strecurători pentru cartușe. Noii fermieri, după ce au studiat terenul, au aplicat noi tehnologii agricole, dintre care enumerăm: trasul în piept, trasul pe nas, vlăguitul și paranghelitul. Le-au ieșit mai toate pasiențele, mai puțin cea privind deșteptarea în ultimul ceas. Ba aș putea spune că, dimpotrivă, asta n-a mai fost prioritate, ci o frână de mână și s-a renunțat la deșteptare. Din dorința de a suge cât mai mult din țâța oiii și din foloasele fermei, s-au gândit că productivitatea muncii va crește dacă toate viețuitoarele și orătăniile din areal vor participa atât la viața democratică, cât și la cea viitoare! Mai ales la ultima! Și i-a transformat în acționari, adică în cei care acționează și primesc mielul de Paște. Metoda n-a prins la viețuitoare, a prins doar la orătănii, deși fulgii le-au zburat doar la primele. Plus că, ulterior, s-a dovedit că pământul negru și lucios a fost înlocuit doar cu negru. Pentru că până și el s-a săturat, și a plecat la alte ferme!
            De ce am senzația că v-am mai spus povestea asta și v-a durut în zona mult flatulată? Ah! era varianta cealaltă, nu asta cu viețuitoarele care, în căutare de libertate, au luat câmpii! Ce s-a întâmplat after luatul câmpilor? Păi, unele s-au sălbăticit, de li s-a urcat la țeastă, că-s liberi să facă ce vor tendoanele lor. Alții, mai norocoși, după ce-au mai înghițit niște dohot, s-au stabilit pe la alte ferme, unde unii au devenit de-ai casei, ceilalți, doar de-ai beciului sau tomberonului. Fermele pe unde s-au aciuiat au pus-o cu primii, iar cu cei de-ai boulea, s-au rugat să vină pandemia și să-i ia de pe capul lor!
          Viețuitoarele rămase la fermă s-au plafonat – de fiecare dată când credeau că-l prind pe Dumnezeu, de-un crac, le cădea plafonul în cap! Și cum din fermă n-a rămas decât denumirea și câteva căruțe cu coviltir, au acceptat că, pentru ei, nu mai este vreo speranță, de atâta clanță! Sincer, s-au înșelat!
            Iubitorilor de libertate li s-a urcat la cap, că ca ei nu e nimeni, și, în sălbăticia libertății lor, au folosit degetul de scărpinat fese, să arate unde au greșit fraierii sus-amintiți, cu toate că nu știau despre ce e vorba. Mai ocupați cu ale lor, viețuitoarele cu ceva brumă de creier, deși revoltați de multe, nu prea s-au rățoit la vreo cineva, fiecare cu aia... problema mă-sii! Cei cu lipsa la inventar, n-au înțeles nimic, nefiind obișnuiți cu gânditul!
            Și viața ar fi mers, frumușel, mai departe, dacă tornada puturoasă a mult așteptatei pandemii, n-ar fi năvălit peste viața lor.
            Sălbaticii  au rămas tot sălbatici și s-au comportat ca atare: după ce au lins ce-tină, pe unde au putut, s-au trezit că nu-i mai vrea nicio pădure, niciun vreasc, vreo ciupercă sau mlaștină, așa că i-a apucat dorul de șparlitul din fermă. Nu de șpalierii din fermă, fiți fără grijă! Și s-au întors, cu cățăl și cu purcel, mai mult cu purcel! Și tot mai cred că ca ei nu e nimeni! Bine ar fi fost să-și lase, dicolo de garduri, și apucăturile, și mirosurile, și ifosele! Tare mi-e teamă că, între timp, supraviețuitorii rămași s-o mulgă din aproape, în aproape, să nu se fi obișnuit cu sapa și toporul, de n-o să le mai lase din mână, dacă nu-și fac datoria paznicii!
      Dintre cei cu fotoliu la cap, mulți, mânca-i-ar povestitorul! s-au întors la fermă și-și văd de necazurile lor. Nu că le-ar fi dat laptele-n păsat și că mor de bucurie, dar, deocamdată, altă schemă, nu-i! Ei! e posibil ca după trecerea nebuniei, să fugă înapoi (cum au și început) și să scuipe în urmă, de ducă-se pe pustii! 
         A mai rămas categoria celor indeciși – să mulgă vaca sau să-i dea un cap în gură? Cu ăștia, viața la fermă va fi foarte grea. Obișnuiți cu alt stil de prășit la vie, se așteaptă la un bine care va fi rău, exact răul pe care îl huleau. Nu cred că se vor adapta, s-au obișnuit cu alte vaci și alți boi, și-or să dea peste niște boi prea mari pentru suflețelul lor, mai presus de boii lor! Să-i ajute Dumnezeu, ca și pe noi, toți!
         Las povestea neterminată, s-o termine cine vrea! Sau să se termine, când o vrea!  Și-am încălecat pe-o ... pe-o ce? Ia mai lăsați-mă cu călăritul, m-am săturat să mă călărească toți dobitocii!

Niciun comentariu: