joi, 30 aprilie 2020

LIBERTATEA NU-I DECÂT O AMĂGIRE!


    Sclavii visau la libertate: munceau din zori și până pe-noptat, iar ce li se dădea era puțin, mult prea puțin! Visele lor roz musteau de îmbelșugare, liniște sufletească, respect, înțelegere. Hrana nu le ajungea, erau hăituiți de mii de ispite și de pretenții absurde, știau că nu valorează în ochii stăpânilor, nici cât zgarda pe care o purtau la gât. Iar dacă ridicau glasul, să cerșească înțelegere, li se vâra pumnul în gură sau, mai rău, dispăreau fără urmă.
            Dar întro zi, când se așteptau prea puțin, fură, cu toții eliberați! Dintro dată, nu numai că erau liberi, dar deveniseră proprietari pe pământurile și acareturile în care își trăiseră viața de sclav, de până atunci.
            Și atunci au muțit: nu aveau ce să spună, de ce să se plângă și de ce să mai fure, ca să supraviețuiască! Dacă până atunci visau, acum nu știau ce trebuie să facă! Libertatea venise și ei nu înțelegeau ce trebuie să facă cu ea!
        Când s-au mai dezmeticit, au tăiat toate animalele primite la eliberare și au făcut un rug imens, să le perpelească. Așa au înțeles că libertatea înseamnă să te bucuri de ce ai, fără opreliști. Pentru că nu i-a oprit vreo cineva! Au mâncat pe săturate și au dănțuit, s-au culcat și s-au trezit și au luat-o, iar, de la capăt. Până s-au terminat bietele animale, care nu erau vinovate cu ceva.
            Și cum fripturile se terminaseră, dar năravul abia se născuse, nimeni nu mai vroia să muncească, nicidecum, să mănânce “lăturile”  pentru care se băteau înainte – dăduseră de gustul de carne și mirodenii ciudate, de mâncărurile exotice, la care nici nu visaseră vreodată. Și atunci începură să se întrebe de unde și cum, își pot procura banii pentru noile visuri. Unele dintre ele, în paradisuri exotice.
            Și-au vândut, pentru început, nimicurile! Apoi, și-au vândut casele și bruma de avere. Au vândut și pământul, devenit acum o povară – cine să-l muncească? Au închis ochii când au dispărut pădurea, apa și pășunile, oile, vacile și păsăretul. A venit și rândul porcilor, să dispară și rasa lor pentru întotdeauna! În tot acest timp, ochii le fugeau după pomeni. Numai gândul că au trăit o altă viață, muncind, nu le-a trecut prin țeastă! Munca fusese pentru sclavi, nu pentru oamenii liberi!
            Nu au pierdut timpul: și-au educat copiii să nu fie sclavi! Și că munca, tot pentru sclavi, este! Până au ajuns să fie sclavii propriilor copii, care au înțeles  bine - doar sclavii fac treburile murdare! Copii, care au devenit niște stăpâni neîndurători, pentru că îi șfichiuiau cu propriile exemple de educație și-i învinuiau că au fost proști și lași, când au acceptat sclavia. Au ajuns să-i regrete pe foștii lor stăpâni, pare-mi-se mult mai miloși și mai înțelegători.
            Foștii stăpâni au rămas tot stăpâni, doar că sclavii lor nu aveau nevoie nici de zgardă, nici de bici – se considerau liberi și stăpâni pe soarta lor. Doar se credeau! Pentru că nu era adevărat – treptat, treptat, și-au pierdut din veselia eliberării, constatând că noua formă de sclavie e dictată de comoditate și dependență. Chiar uitaseră de vremurile când erau sclavi și visau roz!
            După câteva încercări chinuite de a cere respect (cum nici nu încercaseră în sclavie), s-au potolit: burțile lăsate, creierele amputate și obiceiul de a cerși, i-au obligat să se retragă acolo unde încă se mai credeau stăpâni. S-au apucat să guste din supa mereu reîncălzită a libertății și s-au apucat de comentat democrația.
            Din păcate, nu s-au mai trezit din mirajul libertății, dar au început să vadă că nu există libertate, ci doar vise roz de libertate. Așa că sunt, în continuare, sclavi  care cred că sunt oameni liberi, când, de fapt, sunt sclavii propriei neputințe!

Niciun comentariu: