marți, 28 iulie 2020

PTIU! MUNCA E RUȘINOASĂ!

-Boss, lasă puțin manualul și aruncă un ochi la mine – ce ziceai, că munca l-a creat pe om?
Tatăl lasă cartea abia începută și se uită la fiu, fără să spună ceva – așteptă să vadă unde bate!
-Nu mai zici asta, că ne-ai tâmpit cu sloganul ăsta comunist? Nu spuneai că pe vreme lui Ceașcă, dacă te prindea Miliția că nu muncești undeva, era jalea de la Islaz? Ai vrea să fie și azi la fel, să muncești ca un bivol și să ai o brânză mare? Ați muncit ca niște proști, ați ridicat mastodonți de fabrici, care acum sunt oale și ulcele! EFICIENȚA – asta  e secretul!  Cât mai puțină muncă, fără să te murdărești pe mâini, să-ți iei banul la timp și ușcheală, în weekend și-n concediu!
-Și treburile alea murdare, cine le face? Rele zile am mai ajuns: știi pământul pe care l-am scos din spatele casei, acolo unde vrei tu să faci grătar cu prietenii tăi? Să știi că n-a vrut nimeni să-l scoată! Ba unul, când  a văzut despre ce e vorba, mi-a replicat – De ce aș face asta? Pentru cultura ta generală, azi nu mai sunt nici meseriași, dar nici muncitori – vin să-ți repare frigiderul, intră încălțați și-ți lasă casa ca după cutremur. Nu mai vorbesc de cei care ți-o renovează – zic că o fac întro lună, dar nu precizează care an! Și repară aici și strică dincolo. Mătuș’tii i-au pus niște etajere și, după plecarea lor, dincolo, în baie, a căzut tencuiala, de băgai mâna. Nici să nu mai vorbim de calitatea lucrării, la care se mai adaugă și ifosele de mari meșteri, se uită la tine ca la WC-ul din gară, de zici că-s rupți din coapsa lui Jupiter Olimpicus. Ca să eviți toate astea, te apuci și-ți faci singurel, ceea ce ție nici nu-ți trece prin cap. Sau măcar te informezi, să nu te țepuiască orice meșter”! Numai că trebuie să te și murdărești, ori asta, cam greu!
-Mai dă-o brânză, cu mentalitatea ta! Da’ nu știi de ce nu curge apa?
-Avem o țeavă spartă și meșterul a zis că vine dis-de-dimineață, dar abia acum a sunat, la ora 13.30, să spună că întârzie.
-Păi, nu poți s-o faci tu, că te pricepi?
-Păi n-ai zis tu că munca e pentru proști? Dacă vrei duș, repară singur defecțiunea, eu îți spun ce să faci!
-Mmm! mă duc la Mona, că n-am chef de din astea!
După un sfert de oră, se întoarce de la prietena lui și dă să se strecoare prin spatele tatălui, dar acesta îl așteaptă:
-Hei! ai făcut duș?
-Nuu! La ea e întreruptă apa din stradă și cum azi e zi de sărbătoare, abia mâine or s-o repare! Nu sunt prea murdar, o să mai aștept până se va rezolva și la noi!
-Foarte bine, așteaptă! Apropos! la ce vă uitați, tu și prietenii tăi, când eu scoteam pământul din spate? Și chicoteai - nevoie mare, fără să vii să mă ajuți? Doar era pentru grătarul tău!

Niciun comentariu: