miercuri, 4 decembrie 2019

NAȚIONALIȘTII


    Cele trei perechi nu ar fi sărit în ochi, dacă n-ar fi pășit de parcă erau constipați. Una dintre doamne era singura care  mai părea în largul ei, dar roșeața feței și-a cefei spunea altceva. Prefăcându-se că mai fuseseră pe-acolo, intrară în restaurant și fură conduși ceremonios, la masa pe care o rezervaseră. Tavanul foarte înalt, mărimea sălii principale, bună de teren de fotbal, arcadele ce trădau o arhitectură demult apusă, îi cam apasa pe cârcă, dar se străduiau să nu se arate timorați. La naiba cu pretențiile celorlalți clienți, înțoliți la patru ace, tot o mâncătorie era și aici, ca peste tot!
-Ce ne recomanzi? solicită părerea ospătarului, grasul cu neg pe nas, așa cum auzise că e politicos s-o faci.
Acesta săltă ochii în bagdadie, aferat, obișnuit cu întrebarea:
-Celebrul nostru Couscous ne-a adus chiar și-un premiu! Aș recomanda domnilor Confit-canard ori Magret de canard, dar nici Cassoulet toulousain nu e de neglijat. Doamnele pot servi Foie gras, sau pot încerca combinația de Bouillabaisse et Ratatouille, dacă țin la siluetă. Finalul poate fi încununat de Crème brûlée sau Quiche Lorraine. Vinurile le alegeți funcție de ce doriți să comandați! Dacă doriți, revin după ce hotărâți asupra comenzii!
Se priviră încurcați, dar roșcata fu promptă:
-Ce să mai așteptăm? Da’ niște mici cu bere și-o  țuiculiță, n-aveți?
Fața ospătarului se lumină:
-Ah! sunteți români! Tocmai ce s-au introdus în meniu mica, sarmalutza, tzuiculița și ma-ma-li-ga!
Ajuns în bucătărie, ospătarul își șterse transpirația și se plânse colegului său:
-Ai naibii naționaliști, românii, ăștia! Nu ajung bine întrun loc și vor să se simtă ca acasă!
La masă, cele trei perechi se priviră între ei, și apoi, suspicioși, în jur:
-Ce dracu’! bolmojea ăla, acolo, că n-am înțeles nimic! Când aud păsăreasca lor, mi-aduc aminte că am ales odată, tot o denumire scălâmbă, ca astea, și-am aflat că am mâncat ouțe de porc cu stafide! Noi vrem să mâncăm sănătos, nu să ne sclifosim! Da’ cât trebuie să-i lăsăm ospătarului, că locul ăsta  cu arteziană pare pretențios?

Niciun comentariu: