marți, 17 decembrie 2019

TORNADA

(NEW!) Fusese născut în cartierul pe care acum îl ura – îi amintea de toate belele pe care le avusese, plus o căruță de alte belele, care puteau avea loc. Cu toate acestea, nu exista zi să nu treacă prin cartier, unde ajunsese să fie mai antipatizat decât pisicile maidaneze, altfel nu se explica de ce făceau front comun toate potăile, să-i rupă pantalonii. Deși crescuse împreună cu majoritatea celor ce locuiau acolo, nu stătea de vorbă cu nimeni – de când prinsese cheag și se ajunsese”, părea dispus să-i calce pe bătături pe toți - trecea PE JOS, special ca să arate că-i fudul. Fusese o vreme când răspundea la salutări, dar vremea aia trecuse, se făcea că nu vede nici salutul, nici disprețul vizibil cu care era întâmpinat. În sinea lui râdea de ei – dobitocii! nu știau că cei mai mulți dorm pe terenul lui, ba unii și în cocioabele care îi aparțineau tot lui! Pentru că afacerile lui dubioase îi aduseseră așa de mulți bani, vrând să-i “spele”, cumpărase tot ce era de vânzare, preluase orice ipotecă, până ce devenise Stăpânul Cartierului “Oase”!
     Azi era și mai mulțumit – moștenitorii babei Silica semnaseră actul prin care el cumpărase și fosta cârciumă, unde, de mult  timp nu se mai bea ceva, fiind închisă. Tocmai când savura momentul, ceva începu  să zbârnâie în telefon – APEL DE URGENȚĂ - TORNADĂ! Doar că ora pomenitei tornade era greșită - nu peste jumătate de oră, ci iată că se vedea cum vine în viteză! Mai avea cel mult 7 minute! Afurisit sistem de avertizare, mergea la ralanti!
            Se holbă în jur, unde oamenii  văzuseră și ei tornada și cum se îndrepta către ei, așa că începură să alerge către posibilele adăposturi - vreo trei beciuri și-un fost grajd scăpat de demolarea de după revoluție, turnat din beton, că dacă era din altceva, nu mai era demult.
     „Stăpânul Domeniului” se trezi singur - singurel în mijlocul drumului! Încercă să intre în cele adăposturi enumerate mai sus, dar fu întâmpinat cu huiduieli, înjurături și chiar mârâturi, de credeai că e vreun adăpost pentru maidanezii cei iubitori de rupt funduri. Așa că rămase tot singur, în timp de ochii i se bulbucară către tornada care tocmai ce făcea ravagii la vreo 200 de metri, smulgând case, vaci, porci și copaci, de parcă se scobea în dinți.
            Simțind că bășica lui de proprietar dă navală, izbuti să se mobilizeze, astfel că văzu scăparea - cineva își făcuse un WC în mult hulitul fund al curții, dar, dacă locuința arăta ca un bordei, buda respectivă fusese turnată bărbătește, din beton, cu placă de beton, drept acoperiș! Se pare că cineva iubea locul de meditație mai mult decât confortul din fața televizorului. Nu mai așteptă vreo invitație și se repezi înăuntru, apucând să tragă ditamai zăvorul la ușa confecționată dintrun tomberon metalic, când tornada ajunse deasupra lui. Simți, de astă dată, cum aerul din jurul său fu aspirat cu putere, ca de un aspirator stelar, și – și înfipse degetele în pereți, în timp ce totul în jur deveni umed și moale!
       Deși i se păruse că trecuse o eternitate, după câteva secunde, se trezi pe jos, simțindu-se moale și umed – tornada trecuse! Așteptă ceva timp, de frică să nu se înșele, după care ieși din adăpostul temporar – afară nu se mai vedea case, bordeie, stoguri de paie, căruțele etnicilor din împrejurimi! Nimic! totul fusese luat de tornada nebună, care răsese totul, până la nivelul solului! Ah! mai erau și oamenii! Toți, fără absențe! Și nu putu înțelege de ce râdeau, până se apropie de ei – bine că erau în viață! Cocioabele – puteau fi ridicate la loc! Pierderile – minime, având în vedere că erau săraci lipiți pământului! Ce să piardă unul care nu are mare brânză - brânza, nu-i așa?
            Marelui Om i se puse un nod în gât - s-au dus bănișorii lui! Cât se chinuise să strângă cât mai mult și afurisita de tornadă îl adusese la sapă de lemn! Fu cât pe ce să plângă, dar fu oprit de privirile poznașe a celorlalți și de remarca unuia:
            -Ești plin de rahat, meștere!

Niciun comentariu: