joi, 9 ianuarie 2020

GURA LUMII ȘI PĂMÂNTUL


     Mai urâtă decât minciuna (și mult mai periculoasă!), este denaturarea adevărului! În timp ce minciuna mai poate fi detectată și anihilată, denaturarea adevărului este o treabă complexă, complicată, care solicită timp, investigații, răbdare! Și cum în ultima vreme nu mai suntem atenți pe unde trecem strada sau unde ne scobim, nu mai avem timp de verificări, sub “bombardamentul” exagerat al informațiilor provenite de peste tot, majoritatea - invenții și denaturări. Vocativi și egoiști, ca să dovedim ce “inteligenți” suntem, ducem mai departe “aluatul” urât mirositor, uneori nu fără a mai adăuga “puțină materie primă" din surse proprii. Vorba aia: “Ce mai contează o polonic de rahat, la un poloboc cu varză”?
       Ei bine, contează!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Leana se trezi dis-de-dimineață cu o jenă intestină. Dădu fuga s-o rezolve și rămase acolo mai bine de-o oră. Lividă, la ieșire, primul lucru ce-i trecu prin minte - are medicamente sau nu? Nu! Înghesuită de o nevoie viscerală, puse mâna pe telefon și-o sună pe Ela, vecina și prietena ei, care sosi curând, înarmată cu ceaiuri și “otrăvuri, că bolnavei, numai văzând mormanul, și i se făcu rău. De data asta, de altă natură! După aplicarea tuturor tratamentelor posibile și imposibile, dintre care unele fără rol important (cum ar fi: presopunctura, acupunctura, masajul cardiac și cel erotic), suferindei îi trecu burta, dar se molipsi de-o stare de vomă cu nabădăi, ce-o blocă, din nou, în baie. Până ieși, Ela plecase la serviciu, fără să-și mai ia rămas bun, atât de impresionată, ce era! Leana sună la serviciu, anunțând printro colegă, că are o stare de indispoziție soră cu voma. Drept urmare, fu bombardată cu telefoane, nu atât din compasiune, cât din curiozitate. Astfel, situația ei se propagă pe două căi, (dar și oral, și prin intermediul altor mijloace de comunicație): cea a Elei și cealaltă, de la serviciu:
1.”Leana are probleme interne. -De fapt, vomită. -Înseamnă  că Leana are probleme de sănătate și trebuie să facă analize serioase. -Da! dar zgârcita de Leana, chiar dacă știe că moare, nu va da atâția bani în vânt, așa că n-o să le facă! - Cărpănoasa  naibii! cred că a dat de fundul sacului, că de-o vreo 2 ani, nu mai dă un leu, împrumut, la nimeni! -  Se simte rău că n-are bani! - S-o fi îmbolnăvit de la dracii care îi are-n fund! Treaba ei, să se trateze, dacă nu vrea să dea "colțul"! – Am auzit că e pe moarte!  -Ai mai văzut drac, mort? Arăta ea, ca naiba, și înainte, să vezi de-acum...! - Cică mai are 6 luni de trăit! - Ați auzit? Leana a murit! Dumnezeu s-o ierte!
Prima variantă s-a pierdut pe drum, pesemne din cauza vreunui/ vreunei indiferente cu basca pusă invers față de Leana! A doua, însă, nu:
2.Leana vomită!- Dacă nu se știe de ce, ce ne interesează dacă Leana vomită? – Din cauze inex-pli-ca-bi-le! Și nu mai vine la serviciu! – De asta e anunțul cu angajarea, pentru că nu mai vine Leana? - Bine că nu mai vine! Să vomite, că la asta se pricepe! – Da’ ce-o fi având, că nu se plângea de ceva? – Dacă dă la boboci, cred că e însărcinată! – Ce însărcinată, că ei nu au copii? Și-am auzit că din cauza ei! – O fi din cauza lui! Și i-o fi pus coarne, de-a rămas! – Prostuștie oare? – Află el, nu te speria! Când i-o crește burta, vede și el! – Leana s-a dat în bărci! Iar testul de sarcină nu minte! -Leana e însărcinată! nu mai are mult și naște! – A născut Leana!”

Seara, târziu, soțul Leanei ajunge acasă. Pământiu la chip, de parcă îl durea burta și-i venea voma-n nas, îi spuse femeii:
-De ce nu taci, soro, când ai o problemă? Te știe tot târgul că ai copil din flori și eu o să te omor, când o să aflu! Ai apărut și pe FACEBOOK! Nu știu pe cine ai supărat, dar e de rău – vuiește lumea!
Leana nu scoase un cuvințel – bucuria că se simte mai bine fusese spulberată de gura lumii!   

Niciun comentariu: