marți, 11 iunie 2019

PRIZONIERUL


Viața lui Jimmy era minunată - putea face, ce vroia, când vroia și cu cine vroia! Vorba celui mai bun prieten al său – putea să-și bage, singur, un deget..., că nu-l putea împiedeca cineva! Ei! chiar cu cine vroia el, nu se putea, dar nu poți să le ai pe toate, întotdeuna!
Și, pe când se pregătea s-o șteargă la bere, cu amicii, la bestiala terasă Mâțul Constipat, nu apucă bine, să iasă din casă, că se trezi legat la ochi, la mâini și cu picioarele împiedicate, iar gura îi fu astupată cu o șosetă spălată cu trei decenii în urmă. Purtat pe sus, nu avu cum să-și dea seama încotro se plimbase, sau să numere pașii, cum văzuse întrun film cu răpiți. Reuși, în schimb, să inhaleze mirosul greu al unuia dintre agresori, despre care presupuse că ar fi cioban-cioban!
Ateriză într-un beci, unde, în loc să cadă pe pământ românesc, căzu pe ceva umed, mirosind a drojdie de vin, ceea ce-l făcu să creadă că pivnița adăpostea și ceva lichide alcoolice - prin urmare, nu va fi nevoit să facă setea! Cei care-l căraseră până acolo s-au retras, fără să-l dezlege, așa că rămase înțepenit în poziția făt-cu-burta-mare, zguduit de o nevoie imensă de a urina. Spre norocul lui, cineva reveni în beci și, cu ajutorul unui cuțit foarte bine ascuțit, ce lăsă și ceva fâșii de piele flendurită, îi scoase, meticulos, toate hainele, nelăsându-i nici măcar chiloții neschimbați de 10 zile!  Așa că Jimmy scăpă de grija urinatului prin haine, acum având posibilitatea să se scape pe el, fără restricții!
Următoarele ore fură un adevărat calvar - legat fedeleș, cu gura astupată și cu un concert, în mațe, în si bemol major, Jimmy mai să leșine de griji, neînțelegând ce i se întâmplă! În primul rând – pe cine supărase? În al doilea - cât de supărată era persoana, de procedase așa? În al treilea rând – ce urmează, că bine, nu pare a fi?
Și tot așa! Până la urmă, adormi și visă că era în Rai, dezbrăcat și sătul, dar cu momițele legate cu sârmă, și ele, legate de o grenadă!
Visul fu întrerupt de o zgâlțâială puternică, dar, din vis, mai rămăsese ceva - legătura cu grenada, dovedită a fi pe bune! Se bucură, văzând că fusese dezlegat, iar ochii putea vedea, din nou, lumina unui bec economic, doar că era tot gol-goluț, iar lângă el se afla un morman de vase nespălate, cam de înălțimea lui obișnuită, nu cea de-acum, până la genunchiul calului.
-Nu vei primi nici mâncare, nici apă, până nu termini de spălat vasele! se auzi o voce, ce părea că vine din tavan.
Încăpățânat, Jimmy scoase limba la tavanul celulei lui – nu-i plăcea să spele vase, deci n-o va face! Drept recompensă pentru limba-n tavan, primi o găleată cu zoaie-n cap, care-i schimbă perspectiva despre rolul spălării nespălatelor. Se miră ca un fraier, neînțelegând cum de dormise așa greu, de nu simțise nici dezbrăcarea, nici aducerea tonei de vase și a bazinului plin cu apă și detergent, dar, brusc, realiză - fusese drogat!
Cu toată ambiția și căpoșenia sa, termină spălatul ciuveielor întrun timp record, pentru el, estimat la două zile și o noapte, timp în care dăduse peste el un tremurat, care nu era de plăcere, ci de frig! Pentru serviciile aduse, primi prin ușa întredeschisă o farfurie cu fasole cheală, un colț uscat de pâine și o cană cu apă relativ curată. Înjură spornic, dar hăpăi rapid mâncarea rece, întrebându-se la ce trebuie să se mai aștepte! Nu mai repetă greșeala, de a întreba - cine are ceva cu el, se lămurise că nu va primi niciun răspuns.
A doua zi, se trezi alături de șase saci de rufe murdare, o găleată cu detergent și un furtun cu apă, dovedită a fi foarte rece. Mintea îi lucră cu repeziciune - fără prea multe explicații, se puse pe treabă, mai ales că vechea lui colită îi dădea semne de revigorare, după ce Jimmy se cam umflase în pene, de la fasole. Chiar că se bucură de singurătatea beciului! Nu mai ținu cont de trecerea timpului, deci nu știu cât a durat spălatul refelor murdare, în beci, deci, în familie! Se rugă doar - să nu mai primească fasole! Se dezumflă, la final - nu primi fasole, primi cartofi! Care fură delicioși, neavând altceva de papă! Și care îl făcură să uite de nenorocitul de furtun, care se spărsese de n-șpe ori! Noroc că găsise un patent și niște sârmă, uitate pe-acolo, altfel nici cartofi, n-ar fi primit!
Pierdu socoteala timpului petrecut în sclavie, întristându-se când nu mai auzea vocea ce-l comanda și bucurându-se de orice primea, contrar stilului său dușmănos, de a comenta orice ar fi primit. Fu tot timpul în acțiune - vărui în celulă, sparse niște cioate, ba chiar crescu și niște boboci de rață, abia ieșiți din incubator! Învăță să coase, să calce rufe și să le păturească, așa că primi, și el, ceva de îmbrăcat! Hrana se diversifică, funcție de progresele sale, iar Jimmy reuși să scurteze timpul la multe operațiuni, care, altădată, făcute de alții, păreau prea mult tergiversate, spre marea lui bucurie de comentator nesportiv și critic de harță!
Întro zi, când nu mai spera să vadă lumina soarelui, se trezi placat, ca la rugby, legat la ochi, îmbrăcat forțat și târât afară, fără ca să opună vreo rezistență! atât de tare i se tociseră simțurile și reacțiile, de la stat în repaus forțat, de beci!
Când i se scoase legătura, câteva clipe nu văzu nimic, lumina soarelui îl orbi, până îi dădură lacrimile. Când se obișnui cu mediul înconjurător, izbucniră aplauze și toată lumea se ridică în picioare.
Nu mai realiză nimic, din ce a urmat! În schimb, îi rămaseră încrustate în minte cuvintele proaspetei lui soții:
-Ți-au trebuit 8 ani și cinci zile, de stat în pivniță, ca să spui DA, la starea civilă! Sper că ai înțeles ceva din prizonierat - nu mai merge, ca înainte, când erai burlac! Doar dacă nu vrei să te întorci la activitățile din beci, la care, acum, ne-am convins că te pricepi!


Niciun comentariu: