joi, 20 iunie 2019

TUMBE ÎN PUBLIC


(NEW!)Dimineață asta, în București, la 09.30:

Cocoana, cu pălăriuța ei cochetă, montată pe-o sprânceană făcută cu creioionul, era plină de ifose, mai ceva ca păunul lovit de trăsnet, și de schimonoseli, ca un măscărici de la circul ambulant de odinioară. Nu-i stătea rău și nu era ridicolă, dar...! Se vedea că, la viața ei, fusese frumușică și sprințară, dar cei 50 de coți depășiți lăsaseră ceva amprente pe fizicul rotunjor, bombat serios spre centrul vechi. Nu și pe stilul smuls”, pe care și-l etala cu ostentație, spre surprinderea călătorilor din troleu, care se cărăbăneau la serviciu, cu urme de chef de muncă, pe strat de caniculă.
Abia urcată în cutia pe roți încinsă de căldură, că îi sări în ochi tănăra care stătea cu căștile în urechi. Se proțăpi lângă ea, aruncând priviri dușmănoase către locul acesteia, mormăind, supărată, ceva legat de educația tinerilor care stau ca nesimțiții și nu oferă locul, celor mai în vârstă, mai ales - la dame. Tânăra nu avea cum s-o audă, cu căștile pe urechi, și, chiar dacă ar fi auzit-o, nu ar fi priceput – în spate erau câteva locuri libere neocupate, dar bătea soarele pe ele!
Epuizând stocul de mormăituri, cocoana renunță la jocul de-a stupizenia și se așeză pe un scaun dintre cele libere. Se pare că soarele își făcea de cap și de ciolane, că femeia se foia de zor, negăsindu-și locul.
Își găsi să se ridice, să-l schimbe, exact în momentul în care șoferul frănă ca să evite un pieton zburdalnic – mândra doamnă se trezi aruncată în față, unde se rostogoli, ca o ghiulea, printre scaune, dându-se peste cap de vreo două ori, aproape pînă la șofer. Acesta n-o văzu făcând gimnastică și-o luă din loc, taman când cocoana încerca să se redreseze. De voie, de nevoie, femeia execută tumbele pe înapoi, trezindu-se unde plecase, doar că pălăria nu mai era cu cap, iar ea se proptea în funduleț!
Totul s-a petrecut așa rapid, încât ceilalți călători n-au reușit să afle ce culoare aveau chiloții, însă au constatat că nu se epilase de multă vreme. Nici să întervină, n-au avut timp, rostogolitoarea fiind întro formă fizică excelentă.
Doar un nene aflat mai aproape a reușit s-o salte pe locul ocupat anterior, șoptindu-i:
-Ți-ai găsit să te muți, exact cînd nu trebuia!
Locul umbrit fusese ocupat de altcineva!
Gimnasta de ocazie arăta ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic! Ori din cauză că se stăpânea foarte bine, ori era prea zăpăcită ca să reacționeze! Mai degrabă varianta doi!

Niciun comentariu: