miercuri, 26 aprilie 2017

PESCUITUL ȘI SCĂLDATUL –INTERZISE !

Genul FĂRĂ GLUME!
Nerecomandat minorilor!  

     Din 20 în 20 de metri, pe gardul din plasă era afișat - PRIVATE PROPERTY ! FISHING PROHIBITED!La naiba cu proprietatea privată și cu interdicțiile! Devenise, deja, obicei aproape zilnic, de a pescui în locul acela! Pontonul părea că-i aparține, nu fusese deranjat niciodată, nu era păzit, dar era sigur că proprietarul bălții trebuia să știe de intrus! Și dacă tot nu protesta, bine că-l lăsa în pace!
   Ah! nu! se pare că azi avea o surpriză:gaura pe care o tăiase  în gard acum trei luni, era astupată cu bucăți de plasă ruginită! Unde găsiseră, dobitocii!, mizeria aia ruginită, credeau că așa ceva îl poate opri? Reuși s-o îndepărteze, nu fără a se înțepa de vreo câteva ori! prilej de a înjura cât mai urât pe toată lumea. Ajunse la pontonul ascuns de cei câțiva copaci, dintre care majoritatea sălcii. Locul era o splendoare, mai ales la primele ore ale dimineții, când soarele se ridica! Și pentru că și peștii erau destui, chiar foarte mari, de fiecare dată își asuma riscul de a fi descoperit! La urma urmei, ce putea păți?
   Nu apucă să pășească pe ponton, că se lungi pe el, împrăștiind sculele peste tot, una din ele ajungând în apă. Las’ c-o iau mai târziu! își spuse, mormăind nervos, văzând că unealta, prin cine știe ce miracol, nici nu se scufundase, nici nu plutea către larg! De-abia atunci zări motivul plonjonului său pe burtă- două fire, cabluri electrice, barau  trecerea către ponton, dar nu erau foarte vizibile, fiind ascunse de iarba înaltă. De ele m-am împiedecat, nătărău bătrân! 

  Montase și aruncase deja 3 dintre unelte, când, la cea lansată mai spre larg, deja avea bătaie! Trase cu putere și simți, după rezistența opusă, că ziua va fi frumoasă - era unul mare, în jur de 8 kg! Minunat, era perfect! Drilul dură relativ puțin, mult mai puțin decât crezuse inițial, peștele răsucindu-se în toate direcțiile, fiind crescut în sălbăticie, nu-i plăcea tratamentul. Numai că, pe la 10-12 metri, se opri brusc, de parcă ar fi întâlnit un obstacol nevăzut! Și acolo se dădu o luptă aprigă, dar scurtă, peștele reușind să se elibereze. La naiba! cum o fi reușit?
    Următoarele 2 ore nu se mai petrecu mare lucru - doar două trăsături, destul de firave, fără rezultat vizibil. Mâinile înțepate în gard se înroșiseră și usturau de mama  focului, dar partida de pescuit era interesantă. Așa cum fuseseră și celelalte dinainte! Și totuși astăzi ceva nu mergea la fel! 
Aproape că ajunsese la limita disperării, când o trăsătură puternică aproape că smulse unealta din trepied- de data asta era, clar, un pește mare! Și, întocmai ca în faza anterioară, lupta dintre om și pește începu. Dură, însă, tot până la cca 10 metri, unde lupta a continuat, dar fără să avanseze către mal. Parcă ceva oprea peștele în loc, nelăsându-l să se desfășoare în largul său, și nici pescarul nu reușea mai mult. Situația ajunse ca trasă la indigo- nu dură mult și peștele se eliberă!    
   Toate înjurăturile cunoscute îi veniră pe limbă, nu se mai întâmplase vreodată să pățească așa ceva! Parcă un demon mic se juca cu el, iar acum nu vroia să-l lase să scoată unealta din apă, părea agățată de ceva, acolo, la limita celor 12 metri! Trase de mai multe ori cu putere din ce în ce crescândă, dar se agățase foarte bine! Hotărâ să tragă cât de tare poate, ori se rupea firul, ori se elibera montura, și trase!

   Rezultatul fu că ridică la suprafața apei o funie, un cablu sau cam așa ceva, care, după ce atârnă deasupra lacului, se desprinse și căzu în apa răscolită. Răsuflând greu, efortul îl costase multă energie, se odihni câteva minute, pregătindu-se să încarce și să lanseze din nou.  Nu mai apucă, cele 6 fiare ce se năpustiră asupra lui, sfâșiindu-i prima dată beregata, apoi se apucară de restul!

  Proprietarul lacului degeaba îi explică ofițerului de poliție că ajunsese la disperare din cauza braconierilor, în fața trupului pe jumătate sfârtecat, căzut în apă, nu existau prea multe de spus!
-Erau panourile de avertizare! Am astupat, în mod special, toate găurile din garduri cu sârmă veche, să se înțepe, măcar un vaccin să facă! Am montat plasa submarină, tot cu rolul de a-i opri să scoată peștele din apă! O mulțime de bani aruncați degeaba! Atunci am montat pe marginea plasei cablul ce acționa zăvorul cuștii câinilor și uite rezultatul!
-Da! Dar a murit un om, chiar dacă era unul vinovat! 




Niciun comentariu: