sâmbătă, 14 martie 2020

BINE? RĂU? DA’ PENTRU MINE…?


   De foarte multe ori, rațiunea este înlocuită cu mărunte socoteli, dintre care dragostea de sine este predominantă. Deși ne place să ne dăm rotunzi cu altruismul nostru, trebuie să recunoaștem, atunci când suntem singuri, că nu el ne ghidează faptele, ci exact contrariul. De aceea ne rămân multe lucruri nerezolvate, în timp ce noi alergăm după cai verzi, să le numărăm potcoavele.
        E știut faptul că nenorocirile (cutremurul, războiul, pandamiile, moartea, etc) schimbă relațiile dintre noi și ne fac mai umani, deși nu e obligatoriu! Chestia asta, calată pe o nenorocire, scoate la suprafața mocirlei umane fraternitatea  și, aparent, multă înțelegere, dar, de fapt nu învățăm mare lucru din asta, ne rămân sechelele, pe care le ignorăm. Ne iubim pe sine mult prea mult, că să-i înțelegem și pe alții. Și ni se pare că ceea ce gândim și facem, este corect și justificat.
            Iată un caz foarte simplu:

            Divorțul a rupt toate punțile dintre cei doi, lăsând în loc o prăpastie ce s-a lărgit cu timpul. Privit la început ca pe-o glumă proastă, divorțul (atât timp cât Ea a crezut că El va revine cumințel la vechile obiceiuri, lucrurile vor intra în normalul dinainte, iar totul va fi dat uitării) nu a deranjat pe cineva, cu atât mai mult rudele și prietenii cărora li se stricaseră telembizorul. Numai că normalul dinainte devenise anormalul care săltase cracul peste tejghea, iar cuțitele fuseseră ascuțite și utilizate să hăcuiască orice brumă de înțelegere și împăcare. Când Ea a descoperit că El luase în serios varianta cu pa și pusi, fiara mică și virgină din suflețelul ei, alimentată sistematic de “iubitorii de dezastre”, căpătă dimensiuni mitologice și mitomanice, trecând la acțiune.
            Așa s-a ajuns cu una, hăis, și unul, cea (sau invers), respectiv cu o hârtie care i-a dezlipit mai ceva decât i-a unit certificatul de căsătorie, încheiat anterior. Și cum războiul celor două roze abia începuse, transformându-se în războiul celor două mimoze, devenite viroze, după ani de război secular, amândouă taberele își numără răniții și-i pansă cu frunză de mătrăgună, descoperind că doar ura mai figura pe lista cu aspecte comune. El scăpă de gelozia și răzbunarea ei abia când Ea se recunoscu învinsă și-și găsi un soț, în timp ce El tot călca în străchini. Doar că momentul îl găsi pe El scârbit de natura feminină, din care gustase cu toți colții, și hotărâ că-i mai bine să moară burlac, decât să tot fie înjunghiat periodic și mușcat prin noadă. Și recunoscu că a fost un dobitoc, că mai bine se freca singur pe spinare, decât să cate prin bătături străine, fără să cunoască  luminița de la capătul tunelului.
            Noroc că un atac de inimă îl pasă în Salvare și apoi, direct pe masa lui nenea doctorul, că altfel ar fi stat la o șuetă prin cimitir, cu vreo trei draci și-un înger repudiat. Reîntors din Zona Veșnică, află cu maximă efervescență că, atunci când Ea auzise că El face pe mortul prin spitale, s-ar pus pe plâns și i-ar fi spus fiică-sii că merge la spital, să-l vadă, și chiar s-a angajat să aibă grijă de el, dacă amă-râtul are de gând să tragă-o țeapă și să se întoarcă acasă, evident, lovit în aripă și-n trenul de aterizare.
     Fata și-a înclinat capul spre dreapta, clătinându-l încetișor, să nu facă prea mult curent, și a spus cu glas încet:
            -Nu cred că este o idee prea bună!
           -De ce, dacă are nevoie de noi? Vreau să fiu alături de el, când își va reveni!
          -Hmm! tot cred nu este o ideea prea bună! Crezi că, dacă tata te vede, când s-o trezi, lângă patul lui, se va bucura? Sau va da ochi peste cap și va face un nou atac de cord, de data asta, ireversibil?

Niciun comentariu: