duminică, 22 martie 2020

O ALTĂ VIAȚĂ

   În vremea singurătății mele, duminica era rezervată unei scurte vizite la biserică, cât să spun Tatăl Nostru”, de câteva ori, să aprind o lumânare, pentru sufletul morților, și una, pentru mine, nu se știe dacă, vreodată, cineva va mai aprinde una pentru sufletul ăsta păcătos.
      După care, ca un boier de viță veche, mă boieream cu o cafea, pe o terasă, privind mersul trecătorilor și inventând, pentru ei, destine. Dacă vroiam să mă regalez, devenea rege și mă opream să mănânc trei mici, doar cu muștar, stropindu-i nu cu bere, ci cu un suc neacidulat. Reveneam acasă cu bateriile încărcate, fără să intru în contact cu semenii mei, de altfel, nu prea doritori să mi se alăture, cum nu eram nici eu.
          Săptămâna trecută, (vineri, parcă), mi-a trecut prin cap să-mi aduc aminte de acele vremuri: singurătatea mea a dispărut demult, (deși mă sint singur de când m-am născut!), dar m-am suprins întrebându-mă dacă autoizolarea de-acum nu seamănă cu vremurile alea! Și dacă tot mă simt ca atunci, de ce n-aș mânca mici, n-aș bea cafea și nu m-aș întoarce în timp?

     Numai că lucrurile nu mai stau la fel: terasa unde degustam cafeaua, precum și micăria” mea, sunt închise! Nu aș mai avea unde să-mi atenuez singurătatea și, cu toată forfota celor care nu vor să stea acasă, nu cred că aș putea să stau să văd trecătorii! Câți or mai fi! Plus că nu-mi vine să ies din casă, ca să nu mai vorbesc de întâlnit cunoștințe! Cât despre mersul la biserică, mi-e scârbă de ipocrizia mea, ca s-o mai suport și pe-a altora - de câte ori dăm de belea, devenind mari credincioși!

            Ca mulți alții, nu-mi mai vine să vorbesc despre multe lucruri, vremurile mi-au închis gura și mi-au blocat spiritul. Am înțeles că a venit vremea să-mi schimb modul de a privi lucrurile – de exemplu, să aleg lucrurile simple și să trăiesc ghidându-mă după alte reguli! Nu că nu aș cunoaște aceste reguli, ci pentru că le-am uitat și viața care urmează, scurtă, lungă, nu va mai fi ca înainte! Asta dacă vreau ca trăiesc și nu să-mi închipui că trăiesc, murind!
            Și mi-am mai dat seama cum o mare parte din mine a murit demult, cel puțin partea cu empatia și spaima zilei de mâine. Sunt, totuși, chiar mai îngrozit decât înainte, referitor la ziua de mâine! Mi-e frică pentru urmașii mei!
            „Nu știu alții cum sunt...”, dar eu vreau să mă schimb: am alergat toată viața după nimicuri, acum le am, dar nu mă mai încălzesc cu ceva, pentru că nu le mai pot folosi!  Și chiar de-aș putea, azi nu mi-ar mai produce satisfacție sau bucurie! N-ai cum să fii bucuros dacă te aștepți să auzi cum ți-a murit cineva drag sau chiar o cunoștință! Frică de moarte? există, dar mai mare e frica de a-i vedea pe cei dragi, părăsind lumea asta! Și cum ne-am bătut joc de lumea asta, de mama natură și de semenii noștri, la ce ar trebui să ne așteptăm?
          Dar, în primul rînd, ne-am bătut joc de noi, ghiftuindu-ne, urând, folosindu-ne de ceea ce e mai urît în noi, mințindu-ne! Poate că a venit lumea (nu Apocalipsa, cum vor unii să credem!) să ne reconsiderăm poziția față de totul și de orice! Măcar putem încerca! Și dacă sunt destui cei care nu vor asta, e treaba lor, noi, ceilalți avem mult de lucru! 
            Aici ne-a adus coronavirusul, dar nu credem încă!

Niciun comentariu: