miercuri, 1 martie 2017

Demagog, până la capăt!

Își privi fiul cu nemulțumire, dădu de vreo două ori ochii peste cap, mai! mai! să-i rămână răscrăcănați, apoi îl invită cu un aer de larghețe, de vel-vornic sau de gentleman răsuflat:
-  Să facem câțiva pași împreună! așa, ca doi oameni culți ce suntem!
După care, fără pauze, reîncepu ofensiva:
- Trebe să discutăm serios despre viața ta! E bine știut că oamenii e răi, că nu-și urmăresc decât interesele, și după aia se șterg cu tine…pe jos! E de datoria mea să-ți deschid ochii, chiar dacă o trebui să folosesc desfăcătorul de conserve!  Datoria unui părinte, în afară de alea de la bancă și de la gunoi!, sunt cele de a-și educa copilașii, de a le orienta pașii în haznaua asta, de-i zice ‘viață amărășteană’!
-  Eu…!
- Tu nu știi câte am îndurat noi pe vremea lu’ nea Nicu! Cum înghețam de frig! Theoretic! că eu, fiu de gospodar socialist de frunte, responsabil la Alimentara, erou al nemuncii comuniste, nu mă plâng! Aveam de toate! nu ca alții, coarne și gheb! bașca mămica ta, cantor la cântarul CAP-ului, ce nu aducea acasă! Era cantor,că-i cânta pe toți care nu-i făcea pe plac!
-  Aș…!
- Aș! nu făcea nimeni gât! Preșu’, adică președintele!  numai cu‚’’Sărut Mânușițele și Piciorușele! îi dădea, când o vedea! Și  muncea, săraca! Până și noaptea!Venea dimineața acasă, de la Preș, toată - numai o apă, leoarcă era! De obosită ce era, era roșie ca un rac opărit! și uite! Așa v-am crescut, ca pe niște zimbri! sau, cam așa ceva, doar semănați cu mine!
-  Cred...!
-  Credeam că, după Revoluție! va fi mai greu! Da’ de unde! A fost mai bine! Eu m-am ales cu o fermă botanică de păsări, aia la care voi nu vreți să munciți nici de-al naibii!, iar mămica voastră, știți bine! S-a pensionat pe caz de boală! Ce noroc cu Preșu’, a ales politica, din PREȘ la județeană, a ajuns deputat și acum e ministru! Mânca-l-ar nenea! Că datorită lui mănâncă mami pensioară! Oricum, la patruj’ de ani, era obosită! fleașcă!
-  Dar...!
-  Dar numai datorită eforturilor mele sus-ținute am putut prospera, ceea ce aș vrea să văd și la voi! Ce vă mai trebuie, decât voință? Uitați-vă la mine, că cazul meu e relevant și debordant! În  viață numai perseverența, meticulozitatea și ochii larg deschiși te conduc acolo unde ți-e locul!

-  ȘI-ATUNCI ! DE CE-AI CĂLCAT IN EL?!?

Niciun comentariu: