duminică, 26 martie 2017

DE VINĂ SUNT COPIII...? DE CE? (de ce așa ceva trebuie să fie poveste adevărată?)

Când a murit taică-său, era mic, avea cam 5 anișori neîmpliniți. Nu prea  a simțit mare lucru, afară ploua și era destul de frig! Mama, cernită și umflată de plâns, nu prea părea să aibă chef de vorbă, cu atât mai puțin, de explicații. Și așa au trecut vre-o câteva luni, când Mama păru să se însenineze deodată și chiar o surprinsese fredonând un cântecel.
Explicațiile au venit când l-a pălit, într-o noapte, setea, când a auzit pe Mama discutând cu Bunica, aflate pe balcon. Ah! nu! atunci  nu a înţeles mare lucru. Lucrurile s-au clarificat în următorii 26 de ani!
-Veto, nu fă asta, e păcat de băiat! aproape că plângea Bunica.
-Nu  vezi că n-am cum să-l cresc? Cât a trăit El era bine. El era cu adusul banilor în casă! Acum nu mai e, aşa că eu cu ce bani să-l fac mare? Nu-i mai bine să-l dau la Cămin, are acolo de toate?
-Dar n-are mamă şi tată! Dă-mi-l mie, mamă, îl cresc eu! Din bucăţica mea de pensie, mai cu ce fac în curte, ceva păsări şi-un porc, nu-s greu de crescut la ţară! Poate iau şi-o viţică, ne-om descurca noi!
Mai mult nu a auzit, dar era şi-un pic adormit, aşa că abia după 2 săptămâni  s-a trezit - unul dintre cei 56 de copii ai Căminului de orfani! Şi următorii 14 ani, să te ţii, trai neneacă!
Anii ăia i-au prins bine în viaţă: a învăţat că nu tot ce zboară, se mănâncă, de exemplu pernele, sau penele din ele! Că dacă eşti mic şi prost, trebuie să te faci mare şi deştept!  Că până ajungi mare şi deştept, mănânci cafteala care-ţi dezvoltă fizicul de mare şi deştept! Că violul poate fi şi moral, dar ce-i moral, nu-i şi viol! ci doar o consecinţă nefastă! Că viaţa e frumoasă, dar nu e obligatorie pentru nimeni şi nici să fie frumoasă pentru toată lumea nu e obligatoriu! Că trebuie să te strecori mai abitir ca un şarpe dat cu ulei, să nu se prindă lumea că eşti şarpe! Pe scurt, complicat!
De prisos să analizăm pas cu pas acei ani, singurul lucru remarcabil a fost că Mama l-a mai vizitat o dată, la început, apoi a intrat în recreaţie prelungită! Bunica venea cam de 3-4 ori pe an, mare lucru nu avea nici ea ce să-i aducă, drumul o obosea, iar boala o împiedeca să plece mai des de-acasă. Aşa a aflat el că maică-sa (cea care i-a dat viaţă, apoi i-a luat-o, ca să-i dea alta, mai proastă, mult mai proastă! înapoi!) se recăsătorise. Dumnezeu, pesemne, era prin preajmă, aşa că nu a avut niciodată copii cu actualul soţ, dar nu părea că o consuma aspectul!
-Înţelege şi tu, puiul meu, omul ăsta nu vrea copii, aşa că ai altora, nici atât! Maică-ta, din cauza asta, i-a ascuns că te are pe tine, ca să nu se despartă!
El nu a înţeles, n-avea cum! Doar s-a întrebat care este vina lui în toată povestea, după care a uitat. Viaţa mergea înainte şi dacă nu era atent, rămânea de căruţă!
Mare de-acum, a părăsit Căminul fără păreri de rău şi s-a întors să stea cu Bunica! A făcut o şcoală profesională şi iată-l angajat la o fabrică renumită, pe post de lăcătuş! Aici şi-a cunoscut viitorul socru, respectiv viitoarea soţie, şi iată-l în postura de tată a doi copii!
Ca toţi cei care au suferit din lipsă de părinţi, a jurat să asigure existenţa copiilor, indiferent de modul folosit, şi, mai ales, să nu repete greşelile părinţilor săi, mai puţin a tatălui decedat! Cunoscându-l mai bine şi cunoscându-i şi povestea, nu te mai mirai de ce mânca cu poftă, vroia mai mereu tot ce-i mai bun, minţea, de veneau pinguinii cu miile pe apele îngheţate, îţi trântea câte-o vorbă, care se nimerea ca peretele-n nucă, şi nu invers! Te putea pofti să-l vizitezi, ca, atunci când se plictisea de tine, să sugereze atât de subtil, de picau pereţii! că ar fi timpul s-o ştergi! Putea mânca ceva, fără să servească pe cei de faţă, deşi acestora li se scurgeau balele-n chiloţi! Era o adevărată pildă în materie de împrumutat lucruri care-i trebuiau, uitând să le dea şi înapoi! Per ansamblu! era un produs exponenţial al Căminului, astfel că nu aveai dreptul să-l judeci, pentru că aşa îl confecţionase viaţa!  Şi nu una tocmai uşoară! La urma urmei, cine este vinovat?
Anii au trecut şi, într-o zi, nu tocmai bună, Bunica muri! La înmormântare se ciocni cu maică-sa şi soţul ei, prilej cu care află că, în sfârşit!, acesta aflase şi el de existenţa fiului rătăcitor!
După o lună îşi făcură din nou apariţia, de astă dată ca să discute problema moştenirii bătrânei -o casă veche şi ceva pământ! Despre care toată populaţia globului ştia că îi revenea, după dorinţa Bunicii, LUI! Atunci avură şi o discuţie, ce părea destul de serioasă, mai ales când a întrebat-o pe mumă-sa de ce l-a dus la Orfani?!?
-Înţelege-mă, mamă! că nu puteam face altfel, bărbată-miu s-ar fi făcut foc, dacă afla că am copil! Aşa că i-am spus că n-am! se justifică femeia şi, ca să sublinieze importanţa celor spuse, îşi suflă nasul!
-Şi-acum ce vrei de la mine, după atâţia ani pierduţi? Ştii, nu crezi că eşti mai străină pentru mine decât toţii străinii pe care îi cunosc?!?

Se spune că sângele apă nu se face! pentru că astăzi stau împreună, ca şi cum nimic nu s-a întâmplat!

OARE CHIAR NU S-A ÎNTÂMPLAT NIMIC­??? s-au întrebat Nepoţii.

Niciun comentariu: