miercuri, 1 martie 2017

IA MĂRȚIȘORUL! NEAMULE!

-HAI LA MĂRȚIȘOARE, PENTRU MIC ȘI MARE! Mărțișoare de toate felurile, culorile și adeziunile! striga Vîlvă în fața tarabelor din piață.
Locul era plin de marfă, iar varietatea era așa de variată, încât îți lua ochii, iar unora, și punga! “ușurată’’ de hoții de profesie, pe care îi cunoșteau toți și nu-i prindea nimeni! Tarabele se întindeau, până hăt! departe! mușterii! o mie! dar cumpărători! canci!
Cu toate astea, Vîlvă, negustor tot de profesie, (dar temporară, de Martie!) nu se lăsa bătut (decât de actuala nevastă, că-i venise și lui rândul! pe ultimele 5 le omorâse în pumni și picioare!):
-Ia mărțișorul, că-i eftin și frumos! nu fi avar și păgubos! Iote! Icilea! Ghiocelul, simbol al primăverii! E drept că e albastru, și nu verde, da’ ce pretenții să ai de la chinezi, ce! ei știu să culeagă ghiocei? Și brebeneii aștia! somon! ce! contează culoarea, gestul contează! Ia coșarul! neamule! Că-i de tip nou, pentru centrale termice cu gaze de șist! Nu se mai poartă?!  E retro, am vândut și anul trecut până-n noiembrie, pe post de clemă de păr! Se băteau cucoanele să ia barem! un chil de fiecare, că așa mai fac vânzare, la bucată și la chil! Iar anul ăsta încerc varianta cu mărțișoarele alimentare! Dacă chinezii fac ouă false, eu de ce n-aș vinde bomboane cu fundă, căpșuni cu șnuruleț, suta de cireșe olandeze în carapace de testoasă, sepie în folie! Stea de mare pe pat de scoici! Pui grill cu ormanent de ciuperci laxative! Oricum e mai onorabil așa, decât că vecinii mei tarabostes! Pardon! tarabagii! Cum adică?  Să vând denunțuri, 3 la un leu? Timbre de mediu, la 7 lei-două? Cerficate pentru  ‘Rabla’?  Facturi fiscal cu antet?  Whiskey de Sâncrâeni? Pepeni turcești de Dăbuleni? Mărțișoare din aur de 3 karate? Ba! ultima găselniță! certificate de deces cu filigram? Ia mărțișorul! neamule! Ia mărțișorul! Uite-l pe Nasone, văru-miu’, ce-o fi cu fața asta la el? pare senin și fericit! Anul ăsta nu l-am văzut pe-aici, ca-n fiecare an! la vândut mărțișoare!

-Ce tot te behăi, măi Vîlvă?! Cu excepția ta, mai auzi, vezi și pipăi pe cineva să urle după cumpăratori?! Ia exemplu de la mine -am vândut tot, en-gros, pe Net! și fac și video-chat din banii aștia! La anul trec doar pe comerț on-line! Of course and off-shore! La anul și pe vremea asta!

Niciun comentariu: