luni, 27 martie 2017

SĂ FI FOST CUTIA PANDOREI?

Noul bloc nu era finalizat, când se auzi explozia!  La început, s-a crezut că dăduseră cu ceva în țeava de gaze, dar nu se vedeau urmări. Până la urmă omenirea se lămuri -un muncitor de la canalizări desfăcuse, în pauza de masă, o conservă cam obeză, iar aceasta găsi modul în care protestă, adică bubui! Oricum, asta a rămas varianta oficială, speculată prin presa scrisă, vorbită, mimată, dansată sau înjurată!
Câteva zile mai târziu, vecinii din blocurile alăturate avură surpriza să constate că noii proprietari au început să curgă și, odată cu ei, stăteau la rând camioanele cu boarfe și alte lucruri, așteptând să descarce calabalâcul noilor proprietari. Trecem, din politețe, peste descrierea acestora, accentuând doar faptul că vizionarea a clarificat unica concluzie -fiecare nou locatar era diferit de ceilalți, idee rezultată din diversitatea bulendrelor (respectiv fiecare pasăre pe limba ei piere)!
Mare le-a fost mirarea când au aflat numele acestor personalități!, pentru că ele nu numai că nu au făcut un secret din asta, ba chiar, unii! le-au și urlat!

Și uite-așa! pe banca din fața blocului s-au întâlnit 3 dintre matroane: Sărăcia, Invidia și Lenea, care stăteau la parter.
-Ai văzut, soro! pe aia de la unu? Cum zicea c-o cheamă, Bunăstarea? Ai văzut ce mobilă are și ce blănuri?  Și,  fiică-sa, Averea, ce de aur pune  pe ea? comentă Invidia, scociorându-se între dinți cu un ac.
-Neam de șmecheri. Crezi că alea toate sunt făcute prin muncă cinstită? Păi ca să strângi așa ceva, din salarii nu reușești niciodată! sări și Sărăcia, strângând capotul peticit în jurul trupului firav.
-Mă lipsesc, asta e fudulie curată! Mai bine sărac și curat, decât cocoșat de muncă! mormăi și Lenea, făcând un efort să fie în rând cu lumea, la comentarii!
Tocmai atunci ieși din bloc  Politica, aflată în căutare de electorat și care, auzind ultima replică, se vârâ repede-n discuție, deși n-o invitase nimeni:
-E adevărat! Noi toți trebuie să contribuim la dezvoltarea acestei țări, dar nu acționând aiurea, ci doar cu eforturi minime, concentrate, cu adeziunea tuturor!
Cele trei priviră rochia de fițe a Politicii,  geanta din piele de crocodil, dar nu chinezesc!, pantofii asortați și buzele încastrate în ruj scump, și se pregăteau s-o șfâșie. Noroc că fiica acesteia, Administrația, ieși și ea vijelios, o trase de mânecă, aproape târând-o până la mașina care demară în viteză, salvând-o de la păruială! De fapt, numai 2 combatante își suflecaseră mânecuțele, Lenea consideră că este sub nivelul ei să se amestece! 
-Al dracului parvenită, să se apuce să ne dea nouă lecții! se răsti, nervoasă-foc! Invidia.
-Nici c-o prăjină nu-i ajungi la nas! se consolă Sărăcia, spunându-și în sinea ei, rușinată, că Coana Politică avea acum tupeu tot din cauza unora ca ele trei!
De sus, Intriga se făcea că udă florile, trăgând cu urechea și căutând să stocheze informațiile esențiale, bune de folosit mai târziu! Culmea e că ea nu avea flori! dar așa o învățase soțul dumneaei, Denunțul!
-Ce faceți, fetelor? apăru, de nicăieri, Bunăvoința.
-Dumneata ce te bagi în seamă? glăsui Răutatea, arătându-și colții ca de vampir. -O ții tot într-o veselie, ai?
-Și dumneata nu simți că vine primăvara, înmuguresc copacii, răsar florile! de ce să nu ne bucurăm?
-E prea târziu, toată lumea e coruptă! decretă Bârfa. Politicienii toți fură, funcționarii, toți fură! Polițiștii, fură! Profesorii, fură! Judecătorii, toți-toți, fură!
- Numai eu, nu! e prea complicat! suspină Lenea, trăgându-și agale nasul!


Și discuțiile au continuat tot în aceeași gamă, de parcă o nouă cutie a Pandorei ar fi fost spartă cu picamerul! Argumente ca: Nu poate fi așa de rău! Nu putem băga pe toată lumea în aceeași oală! Nu tot românul e de belea! Dacă nici noi nu ne facem o imagine bună, alții...! au fost excluse, mai ales că nu erau prezenți toți locatarii blocului! Dar se aude că vor să se constituie în asociația de proprietari, de! e blocul tuturor posibilităților! mai au timp să se cunoască! Numai că au o primă problemă -asociația să se numească Europa Unită sau România Cârtitoare?

Niciun comentariu: