luni, 5 februarie 2018

CUM AM ÎNVĂȚAT SĂ FIU ȘACAL!

-Fiule, mă uit la tine și mi-e rușine, de rușinea ta! N-am stat, să mă ocup de educația ta, s-a ocupat maică-ta, dar nici ea nu te-a învățat așa! Când ai devenit un șacal nenorocit?
- Nici eu nu știu, tată! Poate odată cu vârsta, când simți că îți scad puterile, începi să te gândești, cum să-ți faci viața mai ușoară. Și te apuci de prostii!
- M-ai văzut pe mine, la 70 de ani, că m-am apucat de furat sau de înșelat oameni? După ce-am ieșit la pensie, tot cu munca eram! Mai scoteam un ban, cățărându-mă pe case, pentru câte-o prostie, o reparație la acoperișul cuiva, unde nu se băga nimeni! Contează fiecare bănuț, mai ales dacă-i muncit!
- Ei! Mie să nu-mi spui că ai fost ușă de biserică, că n-am să te cred! Mai ții minte când furam, amândoi, pepeni ? Sau când mergeam la pescuit  și veneam cu rucsacul  plin de știuleți? Zici că n-ai furat?
- Pe atunci, toată lumea mai punea mâna pe ceva, că era de unde! Erai prost , dacă n-o făceai!
- Și acum s-a schimbat ceva?  E la fel - dacă nu caști ochii...! La  început, am crezut că sunt doar simple întâmplări, dar nu cred în coincidențe! M-am convins că așa trebuia să facem, să devenim șacali! Încă de prin 90 , se vorbea că trăim întro junglă, unde acționează selecția naturală! Supraviețuiește cel mai puternic! Și s-a dovedit științific, la baza puterii, stă banul! Ce l-am mai înjurat pe Silviu Brucan, că ne-a făcut proști! Asta și aia, cu globalizarea, din nefericire, sunt adevărate! Dacă nu sunt, vor deveni în totalitate! Și atunci, eu de ce să mă... pun contra vântului?
- Dacă noi, ăștia, bătrâni, am fi gândit ca voi, nu s-ar mai fi făcut nimic pe lumea asta! Și-n țara asta! Și la noi era tot supraviețuire, dar nu atât de neomenoasă, cum e la voi! Noi, în prostia nostră, pe care voi și urmașii voștri o criticați, am ridicat fabrici, șantiere, blocuri, Canalul! Voi, le-ați primit de-a gata și le-ați lăsat să le prade alți șacali! După care, ați început să vă mâncați între voi, în loc să dați de pământ, cu cei ce v-au adus aici! Dar, pe mine, nu mă interesează ALȚII, pe mine mă interesezi TU! N-am știut ce viperă  cresc în curtea mea! Mi-e milă de nepoții mei, dacă se vor lua după tine!
-Ei vor învăța și mai devreme, cum să se transformă în ulii! Dacă noi visam să devenim vulturi, nu ȘOIMI AI PATRIEI, cum ne prosteau că e demn să fii, nepoții și strănepoții tăi vor deveni păsări de pradă! Altfel, vor sfârși ca hrană pentru coioți și ciori! Dar, până la urma – urmelor, ce nu-ți place la mine?
- De mic, de la 6 ani, te-am luat să lucrezi cu mine! Să vezi cât de greu se câștigă un ban și asta să te facă să înveți! Eu, un biet muncitor la IRB, am vrut că voi, copiii mei, să dați ordine, nu să suportați toți proștii, să vă comande toate nulitățile! Și, pe atunci, nu erau numai incapabili, nu toată lumea mergea la facultate sau, barem, la școala de maiștri. Nu să fiți ucenici și să curgă apele de pe voi, să căpătați altă categorie! S-a prins ceva de voi, dar tot nu vă spetiți, preferați să faceți o ghidușie, decât să transpirați!
-Ce înjuram, când mă luai la muncă! Nu făceam mare lucru, când eram mic, dar, de pe case, mă uitam cum se joacă cei de vârsta mea, în timp ce, pe mine, mă bătea soarele-n cap!  Nu ți-am mulțumit niciodată, cele mai multe lucruri, de la mata, le-am învățat! Mi-au prins bine și în școală, și la serviciu, și în casă! Numai că nu m-au făcut bogat! Nici n-am vrut vreodată să fiu, mă mulțumesc cu ce am, mi-ar mai trebui sănătate, dar pe aia n-am putut-o avea! Însă nu sunt numai eu pe pământ, o știi destul de bine! Doar te întindeai, după 8 ore de muncă, la fabrică, pe acoperișuri! De unde ai și căzut, de câteva ori!  De acolo, mi-ai dat bani, așa puțini cum erau, să merg la facultate și să devin ce n-ai fost tu! Te-ai bucurat că ai băiat inginer, deși, pentru mine, nu e mare lucru, dar pentru tine era - n-ar fi trebuit să mă murdăresc pe mâini! Orice părinte, sau aproape toți! asta vrea - să-și ajute copiii! Unii reușesc întrun fel, alții, caută alte soluții! Cert e că nu poți rata nicio oportunitate, cât de urâtă ar fi, dacă vrei să-i ajuți! Iar pretențiile au crescut, copii vor mai mult, fac comparații cu alții, de vârsta lor, și, nu întotdeuna, sunt mulțumiți! Li se pare că e prea puțin, uite ce face tatăl lui ăla,  de are, el, 50 de lei, pe zi, de cheltuială! Nu e o scuză, dar atunci te simți mizerabil și, întro țară unde nu se plătește bine munca, iar corectitudinea te scoate înafară lumii, te tentează orice, numai bani să iasă! Prostiile alea, de pe vremea voastră, că munca l-a creat pe om, le-au inventat unii, ca cei ce, azi, ne fac hoți și puturoși, tocmai ei! Pe copii noștri nu-i mai interesează cum s-au făcut banii ăia, pentru ei, ci doar cât! Eventual, notează metoda, s-o aplice și ei, la alt nivel! Despre ce vrei să mai vorbim?
- Tată! Voi nu mai știți ce e aia, conștiință! Nici nu pricepeți că vă săpați, singuri, groapa! Cine seamănă vânt, primește furtună!
- Te-am iubit  întotdeuna, tată, pentru luciditatea minții tale! Ți-am adoptat sfaturile și am căutat să le dau mai departe! Uită-te cine ne sunt exemple!  Ce să-mi învăț copiii, că sunt  un inadaptat? Eu renunț să mai lupt, simt că bătălia e pierdută, înainte de a începe! E și vina mea, că am renunțat demult, dar nu pot predica binele și adevărul, acolo unde sunt doar urechi înfundate! Nici nu mai știu ce-i bine și care-i adevărul! În plus, nu vreau să mor, cum ai murit tu, chinuit de durere, pentru că n-ai avut bani să te tratezi, când trebuia! Poate vor veni și zilele alea, pe care le vrem cu toții, să dormim liniștiți, cu capul pe perna noastră!
   Cu lacrimi în ochi, fantoma tatălui meu dădu din cap, cu tristețe, și dispăru! În urma lui rămase umbra unei dorințe - să nu se aleagă praful de nenorocita asta de lume!




Niciun comentariu: