marți, 4 decembrie 2018

A FI BUN, E LUCRU MARE! A FI OM, E ȘI MAI ȘI!


A fi mai bun, nu înseamnă a dărui mai mulți bani sau alte bunuri materiale! 
   Înseamnă  a dărui mai multă dragoste! Dacă numai pentru a fi suficient de bun, cheltuiești o viață-ntreagă, câtă energie trebuie să consumi, să fii mai bun?!? Pentru că foarte bun, n-o să fii niciodată, se vor găsi destui, oricând, să te critice! Și cu cât devii mai omenos, cu atât ești mai puțin bun și cei care critică devin mai vehemenți. Are rost să fii bun? Are! Că ești  bun pentru tine! Sufletul tău va cânta, nu te înșela cu laudele celorlalți, sunt false! Ca și criticile! Cerul știe mai bine!
--------------------------------------
Își dădea și cămașa de pe el, așa îl învățase mumă-sa, că dacă dă, primește! Când a rămas în pielea goală, a așteptat să primească, dar, tot așteptând, a ajuns la spital, cu pneumonie. Nu l-au băgat în seamă nici doctorii, nici asistentele, nici măcar portarul. Pe unii doctori i-a dus cu taxiul lui, cu reducere, destul de des, poate, cine știe, vreodată...! Pe unele asistente le știe din pauza de masă, când fugeau din spital, cărând fie mâncare de la cantină, fie pungi cu medicamente. Pe portar l-a adus chiar el la spital, când  acesta făcuse peritonită.
A doua zi, pe la prânz, l-au adus și pe unul care lucra la gunoaie, un amărât care tremura de frig, întro zi ploioasă și pe care l-a dus acasă, fără să-i ia bani, unde a văzut că nenorocitul avea toată familia bolnavă și nici un chior în pungă! I-a lăsat și-un pol, atât avea la el! Omul l-a ținut minte, a vrut să-i dea banii pe cursă mai tărziu, dar nu i-a primit, și, de atunci, îl salută de câte ori îl vede. La gunoier vine toată familia, la el, nimeni, parcă au murit toți! Se simte rău și n-are un ban!
Gunoierul șoșotește cu cei 5 membri ai familiei sale, după care nevastă-sa iese din salon. Nu trec cinci minute și apare doctorul, care-l consultă pe taximetrist și-l bagă rapid la antibiotice. Când iese din salon, doctorul, făcând semn cu privirea către familia gunoierului, îi aruncă: - Să le mulțumești ăstora, că uitasem de tine! Au plătit ei, pentru tine!

Niciun comentariu: