joi, 31 ianuarie 2019

FRECȚII LA PICIOR DE LEMN, CU PAUZE DE RESPIRO


   Cred că ne-am obișnuit să vorbim de funie, în casa spînzuratului! Nici nu mai rumegăm cum trebuie, nu mai dormim bine pe-o coastă, nu ne mai hidratăm cu sirop de coacăze negre și nu mai țipăm la copii, să nu facă pipi-n pat! Odată fiind stabilite (de alții!) coordonatele atenției generale, emitem pe unde scurte, păreri, care seamănă cu zeama oului, doar că nu le și batem cu telul.
            Să mai vorbim puțintel de corupție! Nu-mi asum ideea, mi-a venit urmărindu-l pe Dragoș Pătraru, care patina pe ceva foarte asemănător! Deci, nu-l plagiez, nu-l copii, doar preiau motivul floral! Ce-o fi aia - CORUPȚIE? Să fi apărut în ultimii cca 30 de ani? Din snaga florilor? Sau e veche, antică și de demult? Nu cumva e moștenire atît de la străbunii noștri daci, cât și de la strămoșii noștri romani? Că nici pe la ei nu stăteau multe uși de biserică? Mai ales că Biserica nici nu exista încă, exista doar zeul Ban și rudele lui de sânge!
            Ce tot leorbăim despre cinste și corectitudine? Pentru ca să existe așa cuvinte mari, ar trebui să neglijăm însăși imperfecțiunea umană! Defectele fiecăruia! Atracția spre hoție, înșelăciune, crimă și dezmăț! Ce facem, copiem modelul american din timpul Prohibiției? Când toată lumea sugea din pahar și fanaticii cereau mortăciuni pe altarul Sfintei Abstinențe? Cât de ușor ne ascundem de adevăruri, după vorbe !
            Ideologia comunistă, (astăzi nemaifiind analizată, ceea ce constituie o mare greșeală, e bine să înveți din greșeli, nu să le ascunzi sub covor) cerea uniformizarea cetățenilor, siliți să gândească și să trăiască, toți, după același tipar! Care putea fi prost ticluit și greu de suportat! Nu ținea cont de individualitatea moftangiului, care nu dorea salopetă, ci să trăiască mai bine! Indiferent ce implica scopul ăsta, de muritor de rând. Astăzi, e aceeași dorință, de a trece peste cadavre, numai BINE, s-ajung! Doar căile s-au înmulțit, nu și moralitatea acestor căi. Nu văd nimic rău în asta, atât timp cât nu mă afectează! E un mod egoist de a privi lucrurile, dar mai bine egoist bogat, decât sărac moralist!  cel puțin, așa zic unii, și numărul lor se îngroașă! Când aveam găuri în bocanci și picioarele ude, de la găuri, nu eram filozof! Când bogații mă priveau ca pe un vierme gușat, nu-mi ardea de uniformitate și ascetism! Numai cine n-a mîncat mămăligă goală, nu înțelege gustul copanului prăjit! Na! filozofeală! 
            Dar iată că a început să miroasă a pui pârlit și ne-au luat foc penele! Dacă, cu ani în urmă, majoritatea spunea – BĂ! ĂSTA E HOȚ! NE FURĂ, DAR BINE CĂ NE DĂ, CEVA, ȘI NOUĂ!, astăzi nu ne mai place s-o zicem, ne bocim că suntem furați! Lucru adevărat, doar că nu mai e nimeni, să nu fure! Acum depinde și ce fură, și cât - dacă fură mult, e corupt! Dacă fură deștept, e jigodie!  Dacă bagă două degete, cu cot, cu tot, e de-al nostru! Oare nu așa i-am învățat și ne-au învățat?
          Ca să nu mai urlăm degeaba, ar trebui ca, de mîine, nimeni să nu mai fure! Să nu mai înșele! Zău că suntem bolunzi, cum naiba să facem așa ceva? Și cum rămâne cu înavuțirea, cu bogăția? Pardon! cu bunăstarea, cu clasa de mijloc, centru, stâna și dreapta?
            Pare că până și sfinții din icoane fură de sting! Ni s-a inoculat în jugulară că suntem neam de hoți și de putori! Că nu mai muncește nimeni, doar se fură! Și totuși, iar mă repet, cum de mai merg treburile în țara hoților și a putorilor, în condițiile în care ne ducem la vale? Dacă era așa, ne duceam demult pocnetului! Bine că majoritatea aia tinde spre minoritate, semn că au mai ros ideile, dar să nu plutim pe norișori rozalii!
        Am o boală aproape viscerală, pentru un ins numit Băsescu! Care nu s-a mulțumit să ne arate, ca maimuța, fundul, dar ne-a văduvit și de speranța unui trai cinstit! Nu foarte cinstit, dar nici ca acum, fără cale de întoarcere! Până la el, aveam impresia că valorez ceva, ca om! A trecut cu plugul și n-a rămas tulpiniță de democrație! De fapt, nici nu aveam democrație, dar ne închipuiam că o avem! Cei care au venit după el, nu numai că n-au îndreptat erorile și urmele rapacității celor dinaintea lui, ci au folosit dosarele și sistemul pe care l-a conceput matrozul, poate cu sprijinul chiar al rușilor, pe care, teoretic, îi înjura de mamă. Dragii mei! suferim, des și mult, de uitare - deja am uitat panarama referendumului invalidat, când cei de-acum țipau, că-i teroare pe Titanic, cu Băsescu pe iceberg! Mai țineți minte poziția crabului și-a ciorii crăcănate, luată de titanicul democrației românești, după ce l-au scuipat românii la referendum, când își târăia ciolanele printre șefii de state? Ăla cu capu-ntre craci, care se voia băgat în seamă, în timp ce nemuricii lumii se prefăceau că trec pe lângă el, ca pe lângă un WC public? Ei, bine! astăzi e, din nou, vedetă și, culmea genialității stupizeniei locale! dăm dreptate la ce glăsuiește!  Culmea ironiei! am ajuns să credem că e mai rău ca pe vremea lui! Așa cum o să uităm și mai departe, când alte catastrofe mioritice vor veni la putere, o să-i adulăm pe trăgătorii în pix, de azi!
          Pata mea pusă pe Cre(m)ator(i)ul sistemului actual vine chiar de la Sistem! Frînarul în cauză a avut grijă să-și dosească dosarele lui, precum și pe ale altora! Gurile rele spun că și-ar fi cumpărat libertatea și frăția, cu unele dintre ele, care, n-ar fi exclus, să se afle pe la Președinte, dar și pe alți Președinți de la putere! Așa s-ar explica tupeul lui de mangosit, plus tureatca lui coana Udrea, care alunecă precum țiparul, deși e evident ce-a frecat când era la putere. Plus ciudățeniile care se întâmplă, cum ar fi tăcerea prelungită pe unele subiecte. Lupta democratică a fost înlocuită cu un soi de canibalism juvenil!
            În așa condiții, dacă mai punem și puțină inventivitate în confecționarea unor dosare, care-i treaba cu marota aia, zisă CORUPȚIE? Ca să nu mai vorbim despre ce spuneau oamenii vremii, despre fenomen, dacă ar fi să luăm doar perioada interbelică! Corupția, în socialism, a fost frecție la picior de lemn, față de momentul în care am ajuns! Și nu-i păcat să fii cinstit, întro lume deja pierdută?  De ce să scrie PROST, pe chipul tău?
            Nu mai avem ce învăța generațiile viitoare, că ne dau peste bot cu florile pe care le-am furat de pe morminte și cu măsluirea poveștilor despre corectitudine! Și nu le putem cere, să îndrepte ei lucrurile, care nu pot fi îndreptate, făcând parte din osatura acestui popor! Singura soluție e să mai cîrpim din zdrențele adevărului răstălmăcit, să ne mai ușurăm povara conșțiinței ultragiate și să încercăm să mai  îndreptăm din nedreptățile care par că va să vină! Nu să vorbim prostii, despre termeni pe care nu i-am inventat noi!
             

Un comentariu:

Unknown spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.