miercuri, 26 decembrie 2018

POVESTE DE CRĂCIUN - PORCUL!!! LA CRĂCIUN!


  Lui Zgaibarog îi tuna și-i fulgera, pe senin cu nori buclați – boala lui cronică nu se compara cu boala lui pe vecini! Cărora le păsa ca de fesul lui bunicu’, de supărările lui Zgaibarog! Gomosului vecin nu-i intra în curte nici popa, cu Ajunul, nici pui de cioară crăcănată și chioară de ambii doi ochi! Nici păsările cerului nu treceau pe deasupra curții, iar avioanele de pasageri făceau rută ocolitoare, i se dusese buhul lui Zgaibarog că face farmece, sau incantații, sau nu știu ce vrăjeli de prost gust, că nici moliftele Sfântului Vasile nu le mai dezlega.
      Prin urmare, veninul lui atingea cota superioară de inundație, adică îi dădea pe nas la fiecare mișcare observată prin vecini, pe stradă, pe oriunde circula picior de homo sapiens. Și cum mai toți vecinii se mutaseră prin alte continente, iar cei rămași ridicaseră garduri de beton de 4 metri, numai familia lui Pârjolea mai putea fi observată de foișorul lui Zgaibarog, ce semăna cu centrul de dirijare a traficului aerian.
            Prima zăpadă, ivită pe neașteptate, exact când lui Z. îi tresăreau fălcile de râs, că iar nu se dă nimeni cu sania nici Crăciunul ăsta, l-a izbit ca suflul unui tun de pe un cuirasat! Cum? iar se bat cu zăpadă? Nici nu apucă să se gudure de ciudă, că cei 4 copii ai lui Pârjolea năvăliră în curtea cât o masă de biliard și se apucă să facă un om de zăpadă. Nu trecu mult și respectivul de zăpadă avea forma corespunzătoare, chiar semăna cu Z., nițel cu umărul drept lăsat. Neavând morcov, în loc de nas i-au pus o coajă de banană rătăcită-n stradă, iar, de la singura pernă din casă, au tăiat nasturii, cu care au dotat haina de gală a omului de zăpadă. Mâini - i-au făcut din niște crenguțe de cireș, iar pălărie, din farfuria lui Zgâmboi, câinele dumnealor, rămas, temporar, fără troacă. Z. spumegă urât de tot, auzind colinde scremute pe genunchi, iar veselia copiilor îi stârni ulcerul și-i dădu frisoane.
            Noaptea, Z. se aventură peste gardul vecinilor, cu gând rău pus Omului cu zăpada-n buzunar, dar nimeri în groapa pe care Pârjolea o folosise drept piscină pentru cîrdul de rațe leșești. Vârât pănă la brâu în smârcul respectiv, Z. jură că își va potoli avântul distrugător, dar după ce omul de zăpadă va dispare ca prin minune, iar minunea să fie el, Z.! Abia seara următoare, după ce înconjură toată curtea lui Pârjolea, până ajunse în porțiunea fără gard, Z. ajunse la Om, dar nu și om! Acolo găsi pe Zgâmboi, ținut flămând o săptămână, care, nehalit, încercă să-i pape una bucată fund. Z. nimeri, pentru a doua oară, în piscina pentru rațe, dar reuși, din fugă, să-i dea jos capul grămezii de zăpadă. Acum, stând în apă și cu Zgâmboi, învârtindu-se, mârâind, în jurul lui, lui Z. nu i se mai păru serioasă treaba cu desființatul maimuțoiului de zăpadă. Noroc că, a doua zi, se încălzi brusc, omul de zăpadă dispăru, transformându-se în noroi, iar Z. reuși să iasă din smârc, poposind pe sobă, acasă, unde nu simți ce-l arde la poponeț.
            Să-și bage unghiile-n gât,  nu alta, când auzi grohăit de godac sălbatic, în curtea lui Pârjolea! Auzi, vere! statul se bate cu pesta porcină și plozii lui Pârjolea crapă-n ei cărniță rozalie de pestan porcin! Z. se furișă, pe înserat, până la postul de poliție, unde, spre ocrotirea comunității, îl reclamă pe Pârjolea, care încălcă embargoul pe porc viu! Când află că porcul ajunsese în curte la vecin, grație șefului de post, care l-a trimis la sacrificat, pe blat, lui Z. îi veni rău și nu din cauza postului îndelungat. Mai ales când află că Pârjolea nu se mai despărțea de un par, cât mâna, de gros, pesemne de când auzise că umblă un nebun prin curțile oamenilor și le dărâmă omuleții de zapădă! Vrând să se arate foarte discret, nici pe uliță n-o mai luă, ci de-a dreptul prin curți. Așa căzu în afumătoarea lui Pârjolea! Noroc că acesta terminase afumarea și nu mai era jar! Nu scăpă, însă, nemurdărit extern – se umplu de funingine și avu ghinion să dea nas în nas tot cu Pârjolea! Care, speriat de arătarea neagră, își scuipă în sân, puse mâna pe par și fugări intrusul, ajutat de  Zgâmboi.
            Zgaibarog nu mai ieși din casă, zicându-și că așteaptă, ca tot omul, colindătorii! Se obloji cum putu, plânse la mirosul de cârnați, venit din vecini, dar se prefăcu fudul! Abia când dădură ghioceii se lămuri că, la el nu vine nici I?Iepurașul de Paște! De înțeles, nu înțelese decât că lumea e nedreaptă și are ceva cu el! Nu el, cu lumea! Niciodată!

Niciun comentariu: