marți, 2 iulie 2019

ASTA E!


Anul trecut am schimbat o rablă, pe o alta, după posibilități, dar noua rablă nu se legăna precum bărcile la Veneția, nu guița de bucurie la curbe, era OK! Anul ăsta am mai dat niște milioane, să pot circula cu rablamentul, fără să-mi rup gâtul! Și acum vine partea interesantă - mișcarea oscilatorie și neuniformă se datorează, cu succes, stării străzilor din municipiu, pe acolo pe unde acestea au făcut primul război mondial și s-au adăpostit în tranșee! Grație săpăturilor la noul castru roman, faimoasele străzi dotate cu cratere selenare mai fac fala acestui oraș! Întrebarea e - mie cine îmi plătește reparațiile la hârb?
 A fost odată, ca nicăieri, un pomișor năzdrăvan, care a fost ucis de hoardele barbare din preajma Liceului „Petru Rareș”! Reiterez ce grohăiam și-atunci – nu a fost singurul viitor arbore, căzut pe altarul unei mâini criminale, care a lovit cu piciorul bietul copăcel, la fel ca și pe alți copăcei ieșiți la plajă, în municipiu! Și cum prostia și creierul mic, de furnică, nu și-au găsit alt inamic, mai pe măsura lor, s-o lăsăm baltă cu educația, că nu prinde la unii ziși-oameni și la nici la copăcei!
Stimată doamnă! jos cu pălăria în fața dumneavoastră, dar când ați postat bietul copăcel rupt, v-am comunicat că fotografia s-a făcut din direcția opusă adevărului și n-ați replicat ceva! Cu stimă, vă amintesc că, din sensul istalalt, lucrurile se văd mult mai rău! Și că n-are nicio legătură cu unitatea de învățământ luată în vizor, în mod nedrept și în detrimentul elevilor de-acolo! Pe scurt - exemplul nu mi s-a părut convingător, fiind mai revoltat de starea drumului care nu se vedea!
De atunci, cineva a încercat să facă ceva benefic pentru binele binefăcătorilor orașului, fapt pentru care, tot acolo, puteți admira meticulozitatea săpăturii, stilul gotic, al semnelor de circulație, și profunzimea săpăturii de primăvară! Asigur pe toată lumea că lucrătura a fost executată după faza cu copăcelul, dar este o operă de artă de durată, între timp, în săptămânile astea, după scurmatul timpuriu, râpa s-a mai nivelat! Vae victis, bârlădeni!
Mi se înfoaie tuleiele, la câte gropi am escaladat în ultimii ani - încep să cred că are cineva, ceva, cu noi! Nu! nu e treaba primarului să patruleze pe străzi, dar nenea ăla, prietenul meu de la primărie, care se ocupă cu chestiunea zilei, pe unde mișună? Apropos - trupa de balet al Consiliului Local, nu mai e prin zonă? Sau iese doar din patru, în patru ani? Cunosc pe majoritatea, dar am început să-mi schimb opinia despre dumnealor - n-au nicio treabă, nici cât încape întrun ghioc, cu noi! Nu mai cred nici în gogoașa cu cea culoare politică, cu programul de guvernare sau cu înțărcatul oilor, ați lăsat orașul pe mâna unor persoane care au dureri în pălărie de dragul nostru!
Până mi se usucă, mie, gresia de pe bolta palatină, gropile de care vorbesc își văd, nestingherite, de drum! Cred că sunt cam 6 săptămâni, sau așa le-am simțit eu, când mă duc la maman, și drumul s-a mai nivelat de la fraieri ca mine, care-și repară mașinile după scurte călătorii prin urbe.
Nu neg că s-a și făcut ceva, cât de negru în cerul gurii pot fi, să nu recunosc asta? Doar că una nu se acoperă cu alta – se face pe-o parte și se distruge, pe două! Cum ar fi refacerea străzilor, care sunt sparte din nou, după reparație, pentru cine știe ce canalizare, spărtură, cădere în groapă și alte supt-refugii contemporane. Așa se adeverește că e mai ușor să strici, decât să repari, ultima operațiune necesitând două decenii mai mult.
Nu-mi iese din puțina minte fojgăiala din centrul orașului – când ți-e lumea, mai dragă, adică niciodată, atunci te pomenești cu o lucrare, gen marcarea trecerilor de pietoni, ziua-n amiaza mare, că să vedem, și noi, că se muncește. Acum înțeleg de ce sunt atât de multe treceri, să aibă ce face tot anul firma de desen, spre deosebire de perioada anterioară, când timpul se ocupa cu astupatul găurilor neastupabile. Și, ca totul să fie perfect (compus), desenele pe asfalt sunt însoțite și de neprecupețita participare a poliției locale! Dacă se vede cum geme circulația, de gâtuită ce-i, să știți că acolo e prezentă și poliția locală! Puteți verifica!
Mă rog în fiecare seară, să se sfârșească cu toate astea, că belele se găsesc, și fără, dar se vede că am păcătuit prea mult și prea des, de și-au întors sfinții fața, de la mine și se uită cu dindărătul! Și jur că am să uit câți bani se cheltuiesc, dacă am să uit și de chestiile astea!
Stimați edili, debili și senili ai urbei! aici nu e vorba de cârcoteală sau de partizanat, aici e, pur și simplu, o problemă economică – bani pentru reparații și economie de timp! Pe care le suportăm, fără stoicism, toți! Sau, mă rog! ăia care le suportăm! Și cel mai dureros e că noi tolocănim și nu ne bagă nimeni, în seamă , ci...!

Niciun comentariu: