duminică, 28 iulie 2019

FĂ CUM TE TAIE CAPUL...!


(NEW!)Ilinca fusese curioasă, încă de la început – pe cine a invitat soțul, la inaugurarea noii proprietăți? Numai că Dragoș, fire foarte dură, o rugă, pe ton de ordin, să lase lista invitaților pe seama lui.
            Își doreau demult să se mute la casă, așa că vânduseră apartamentul și umblară după un teren, timp în care se înghesuiseră în micuțul apartament al părinților lui Dragoș, care era suficient de mic, ca să fie sufocant pentru cei doi bătrâni, ca să nu pomenin de Ilinca, Dragoș & Company!
            Și, pe când se spălau pe bază de listă, neîncăpând toți, dimineața, în baie, Dragoș le făcu surpriza și Ilinca se trezi legată la ochi, urcată în mașină și dusă spre necunoscut! Unde, după i ce eliberă vederea, se topi de fericire – nici în cele mai minunate vise ale ei, nu văzuse așa frumusețe!
        Surpriza urma să fie totală, odată cu sosirea acasă, a copiilor și familiilor acestora. Numai că o gură spurcată află de viluța cochetă și hectarul de teren aferent, pe care familia Mugur le cumpăraseră și zvonul se lăți pe Net, de sunau telefoanele întruna. Cunoscuți, necunoscuți și neamuri, toți doreau să-i felicite, cu speranța că vor “ciuguli”, și ei, ceva din proaspăta căpătuială”! Așa că Ilinca nici nu apucă să vadă pe unde pășește, că profitorii se și auto-invitară, la inaugurare! Cum spuneam, cernerea acestora și-o rezervă Dragoș, care se înconjură cu un zid al tăcerii.
            Grădina și curtea se umplu, seara, de mașini și oameni, care, după ce felicitau gazdele și le lăudă bunul - gust, se apucau de mâncat și de băut, pe socoteala altora, felicitându-se între ei. Dragoș și Ilinca se treziră, 3 ore mai târziu, ținându-se de mână și minunându-se cât puteau băga unii, în ei, și nu plesneau! Și, cum toată populațiunea  topise băutură, din belșug, singurii treji, erau tot gazdele!
            -Ce nu înțeleg, dragul meu, este cum de ai ales pentru asemenea eveniment, exact oamenii pe care nu vroiam să-i văd, și, cred, că nici tu! se miră femeia. Ai ceva de masochist, în tine, de-ai stricat asemenea moment, cu așa personaje! Ce-ți veni, zău?
            -Mi-a cam plăcut istoria și mi-am adus aminte de anul de grație 1594, pe vremea lui Mihai Viteazu! Mai ții minte ce s-a întâmplat atunci?
            Invitații, “torpilați“ de băutură la maximum, mutaseră distracția afară, unde nu se mai cunoșteau grădina și pomișorii. Până și trandafirii, acum călcați în picioare, miroseau a șampanie și-a grătar!
            -Nu cred că știu! replică, calmă, Ilinca.
         -Creditorii, de la care Mihai se împrumutase pentru a cumpăra tronul, sunt chemaţi cu caietele de datorii la vistierie cu promisiunea că le vor fi înapoiate sumele cerute. Strânşi aici, aceştia au căzut până la unul sub loviturile oştenilor şi tunurilor lui Mihai. Asta era ideea!
          Femeia, cunoscându-și soțul, nu întrebă mai mult, și, dintrodată, se miră de faptul că pe malul  heleșteului, pe care atât de mult și-l dorise, nu mai puțin de 6 panouri, interziceau  scăldatul!
            -Știi ce se întâmplă cu un copil mic, căruia îi spui să nu bage degetele-n priză? continuă Dragoș, sărind la alt subiect. – Bineînțeles că știi, doar avem trei copii! Așa că ți-e cunoscut – cum te-ai întors cu spatele,  cum vâră degețelele în priză, să vadă ce pierde! Și asta se aplică chiar și la oamenii mari – dacă le spui că nu trebuie să facă ceva, de-a dracului o fac, să-ți facă-n ciudă!
         O lăsă, fără cuvinte, pe Ilinca și se duse la microfon:
-Dragii mei, ne bucurăm că sunteți alături de noi și de bucuria noastră! Simțiți-vă ca acasă, nu vă jenați! Am doar o rugăminte FACEȚI CE VREȚI, DAR – NU SĂRIȚI ÎN LAC!
Nu trecu mult timp și se auziră cum plescăia apa-n heleșteu! Abia când îl auzi pe Dragoș vorbind, înțelese legătura dintre urlete, Mihai Viteazu, copii și lista de invitați:
-AM UITAT, ÎNTÂMPLĂTOR, SĂ LE SPUN CĂ AM PUS PIRANHA ÎN APĂ!


Niciun comentariu: