sâmbătă, 20 iulie 2019

CUM SE PERCEPE FERICIREA

         -Mamaie! cât de frumos e cerul! Unora nu le place ploaia, dar mie îmi place, uite-așa! să-mi picurească lacrimile de ploaie, de pe frunze, pe față, să mă răcoresc! Vezi cât de frumos e cerul? Ăla zici că-i curcubeu? Și cine l-a făcut pe curcubeu? Are, și el, părinți? Dacă are, vin să-l vadă, când e trist?
           De o săptămână, privesc firul cela, de iarbă - la început, era doar o pată verde, am zis că-i un vierme ițit din pământ. L-am urmărit și a crescut, crește mereu, îl consider ca pe un prieten! Deja e puternic, stă singur în picioare, la început, cum bătea vântul, cum se îndoia! Acum dă, să reziste, dar e prea mic, încă, n-a învățat să meargă singurel!
        Mâța asta afurisită, se tot freacă de mine! Și-i cade părul, dar ea nu știe! Cred că mă iubește, pentru că, după ce se freacă, se ghemuiește rezemată de mine, și toarce! Mă mir - n-am mângâiat-o niciodată, doar i-am vorbit și, uneori, am urlat la ea, prea mi se băga în suflet! Odată mi-a adus și-un șoarece viu, s-a jucat cu el, prefăcându-se că-l scapă, apoi iar îl prindea! Până la urmă, l-a omorât, dar nu l-a mîncat! De fapt, matale știi povestea, doar ai strâns mortăciunea, dar n-ai bătut pisica! De ce s-o bați? doar e un animal fără minte! Atâta știe, atâta face!
            Dacă n-ar fi Mădălina și doamna Siflea, nu știu ce m-aș face, cred că aș muri de plictiseală. Mădă spune numai prostii, crede că nu mă prind, că-s bleg! Îi turuie gura, nu știu de unde le scoate! Câteodată, când mă privește, cred că i se citește milă, în ochi! Eu mă simt fericit, am cerul și norii, cu mine, și-o am și pe ea, ca prietenă! Aș zice că am destule, nici nu-mi trebuie prea mult! Ce m-aș face, dacă n-aș avea nici atâtica?
            Pe doamna Siflea, o iubesc în taină, dar să nu-i spui, că mi-e rușine!  Nu știu ce-aș putea face pentru ea, pierde atâta timp, să-mi citească! Dacă nu era ea, nu știam nici cum mă cheamă! Până a apărut Mădă, doar ea îmi spunea basme și-i citea toate prostiile, matale nu prea le ai, cu cititul! Prostii- neprostii, dar cu ele am crescut și pot să zic ceva! Nu contează că le spun aiurea, contează că pot spune! Doar înjurături, nu știu, am rugat-o, să mă învețe, dar n-a vrut! De la matale, știu doar ...Tu-ți maica mă-tii!”, că-ți mai scapă, când te-nfurii! Mădă mi-a spus și ea ceva, o înjurătură urâtă, dar n-o cred, se prostește câteodată! Chiar, mamaie, de ce înjură oamenii? Că nu cred că-i frumos să-njuri, cu cerul ăsta așa frumos! Și nu văd de ce-aș înjura, că nu primesc nimic, înapoi, să mă facă fericit!
Eu sunt fericit, oricum! Te am pe matale, pe Mădă și pe doamna Siflea! Dacă eram singur, era mai bine? Nu! nu era! Chiar când te uiți urât la mine, tot fericit sunt!Pentru că simt că trebuie să fiu fericit, chiar și când doare! Asta însemnă că ești viu, nu frunză moartă!

 A mai trăit puțin, după ce a făcut 12 ani! Era pe vremea cât erau interzise avorturile, Ceaușeșcu  vroia natalitate, cu orice preț, era rost de pușcărie. Doctorii nici nu vroiau să audă de avort, iar metodele contraceptive, erau interzise. Cu toate astea, se lepădau copiii, cu toate riscurile, chiar dacă se încercau tot soiul de leacuri băbești, băi cu buruieni, cărat greutăți și multe invenții, care nu dădeau, câteodată, niciun rezultat. Nu mai vorbim de cei care făceau avorturi, cu sau fără practică medicală, riscând  să le moară pacienții, prin cine știe ce găuri de șobolani.
Petrică a avut ghinionul să se nască dintro mamă bețivă și un tată necunoscut, deoarece maică-sa nu mai știa pe unde se întinde și cu cine. Când a simțit că a rămas însărcinată, l-a pus pe unul, zălud, s-o lovească-n burtă, poate avortează. N-a ieșit nimic din asta, așa că, de durere, s-a-mbătat mai tare. Când s-a mai dezmeticit, a văzut că burta îi crescuse mai mult. S-a dus la cineva, care mai făcuse din astea și care se lăuda că-i mare doctor ginecolog. N-a verificat nimeni, dacă chiar era cum zicea el, dar a pus-o să facă rost de bani, s-o scape de plod. Nu se știe cum a făcut rost de bani, dar s-a trezit chiuretată și plină de sânge, crezând că a scăpat.
Din nefericire, marele doctor a tot dat el, cu chiureta, de-au sărit bucăți, dar fătul a scăpat și a crescut! Cum femeia, din matoleală, nu se trezea, s-a trezit la spital, cu burta aproape normală, dar pe cale să nască. Medicii și-au pus mâinile-n cap – cum nu era, pe-atunci, ecograful lui pește, au extras un copil, pe care s-au întrebat dacă nu e mai bine să-l declare mort – nu avea nici mîini și nici picioare! Iar instrumentul folosit la avort, probabil un cuțit de bucătărie, luase și-o bucățică din cap, așa că băiatul nu avea o ureche! În rest, era întreg!
L-au lăsat să trăiască, nu de dragul lui, ci de frica unei eventuale pedepse, dar au rămas cu sentimentul că făcuseră o monstruozitate! De “Doctorul din umbră”, nu s-a mai auzit nimic.
Petrică, după cum s-a văzut, a trăit suficient ca să fie fericit. Dotat cu o minte ascuțită, dar infirm și dependent de alții, se bucura de fericirea lui, așa cum o percepea el.
Nu-i de mirare că, atunci când a murit, Mamaie a oftat, ușurată, spunând cu voce tare:
- Bine că l-a luat Dumnezeu, că-i este mai bine acolo, cu El!

Niciun comentariu: