miercuri, 7 august 2019

BENEFICIU CONJUGAL


      Când s-au cunoscut, erau doi pârliți, cu acte-n regulă. Chiar și după nuntă, ani în șir, au rămas tot pârliți, trăiau întro cameră de cămin, pe care a ridicat-o la rang de garsonieră. Se înțelegeau foarte bine, în pârliciunea lor: banii le ajungeau pe sponci, plapuma, le ținea picioarele afară, nu se certau, nu se băteau, nu se înjurau! Dacă aveau un colț de pâine, îl împărțeau, îl ungeau cu salivă și-l molfăiau, uitându-se la televizorul alb - negru, cu dungile de la bruiajul antenei unui radioamator vecin.
         Se spune că, după vreme rea, vine și cerul senin, iar după ploaie, iese soarele – lor le-a răsărit soarele exact când trebuia, adică atunci când se săturaseră de viața din căminul de nefamiliști și i-a pălit ambiția! Cum adică? toți proștii, să facă bani, și ei, nu?
            Au hotărât să se apuce de comerț, fapt care a făcut ca el să fie dat afară, de unde lucra, pe motiv că, de! era mare privatizat! Ea a continuat să lucreze la o regie autonomă și, în cinci ani, el a tras tare, cu banii nevesti-sii, plus gumă de mestecat, ciorapi și acadele, ajungând să aibă câteva magazine.
            A fost de-ajuns ca, întorși de la o nuntă, el, mare amețit! s-o facă proastă! N-a trecut o săptămână și avea, și ea, propria firmă, fără să se lămurească vreodată cineva, de unde a luat banii necesari.
        Timpul și perseverența i-au făcut, în mulți ani, să-și continue afacerile și să prospere, dar fără să se amestece unul, cu celălalt. Nici măcar nu discutau despre cum le merg treburile în cele mai multe firme, pe care le aveau. Singurele subiecte comune erau: copilul, acum mare, și ce cheltuieli erau de făcut. Și, fiind foarte ocupați, au ajuns să doarmă fiecare, în camera lui!
            Un moment de răscruce a fost când au discutat despre împărțirea cheltuieilor familiei, pentru că niciunul nu considera că firma lui trebuie să suporte integral totul! Așa că, după o negociere aprigă, au stabilit cine plătește factura la gaze, cine, la curent, cine, apa, cine canalizarea, ș.a.m.d.!
            Au mai trecut niște ani și iată-i bându-și cafeaua întro dimineață de toamnă:
         -Eu o să întârzii la prânz! anunță el, mutând niște hârtii.- Mă pregătesc să cumpăr o hală nouă, un chilipir! E unul strâns de gât, îl caută cămătarii. Ies niște bani frumoși din treaba asta, aș fi un prost, să ratez! Am, deja, și cumpărator la ea, îmi dublez banii întro săptâmână!
            Ea s-a făcu că nu ascultă, a întrebat doar unde se duce.
            Seara, el e foc și pară!
            -Auzi, mi-a suflat cineva hala, de sub nas! Când m-am dus, proprietarul o dăduse deja, deși îmi promisese că eu sunt singurul cumpărător! A venit cineva, n-a vrut să-mi spună cine, și i-a oferit o sută de milioane, mai mult! Și i-a convenit, m-a lăsat cu buzele umflate!
          -Lasă, dragule, că știi cum sunt afacerile - pierzi, câștigi, negustor te numești! Ce? e prima oară când ți se întâmplă?
         La divorț, el a aflat  cine cumpărase hala - nevastă-sa, om de afaceri!

Niciun comentariu: