miercuri, 2 octombrie 2019

MAI TARE CA FULARUL, IARNA!

       -Săru’ mâna! tanti! era formula adresată bătrânei doamne, de către șeful de secție. Celelalte paciente din salon, tot auzind cum i se adresează medicul, cu o uriașă notă de respect, bănuiră că bătrâna era vreun profesor universitar, de la medicină, lucru care le încântară și le speriase, deopotrivă. Așa că, între vizite, o ascultau ca pe sfintele moaște, mai ales că se vedea că știe ce spune, chiar dacă, uneori, nu prea înțelegeau termenii.
   Așa fu și în ziua aceea, când doamna, după plecarea medicului cu care pălăvrăgise jumătate de oră, se porni pe analize și interpretări, mai ales că majoritatea colegelor de salon erau proaspăt sosite:
   -Dumitale, ce ți-a zis flăcăul?  se adresă unei femei tinerele și neliniștite.
   - Că-s depresivă! Cînd am venit, am stat o mulțime de vorbă cu doctorul, care m-a întrebat dacă am observat scăderea bunei dispoziții sau lipsa plăcerii, a interesului pentru orice activitate, sau tulburări de somn, cum ar insomnia. Eu, dimpotrivă, am un somn, de mor, dar mi-e  scârbă de toate!
-Lasă că și nouă ne e scârbă, de-atâtea scârbe din jurul nostru! Dar cu apetitul și greutatea, cum stai? Ești obosită mai tot timpul, de-ți vine să te întinzi pe calea ferată? Oricum nu te calcă vreun tren, la cum circulă ele! Mă refer la fatigabilitate.
-Cred că sunt obosită din naștere, dar lucrul ăla urât, de care spuneți, nu-l cunosc! Doar că, câteodată, mi-e scârbă și de mine, parcă aș fi un păduche cu urechi. Și mi-e o frică, de-mi clănțănesc ciolanele!
-Mda! și ești tristă și supărată pe toată lumea, de-ți vine să-ți iei zilele?
-Daaa! Aud și voci, când nu este nimeni in jur, și mă trezesc că vorbesc, ca proasta, cu mine. Și cu voce tare!
- Mmm! Se pare că nu mai e depresie, e schizofrenie!
- Și e grav?
- Dacă simți că oamenii sunt impotriva ta, sau crezi că te spionează, atunci e clar și e grav!
-Mi s-a părut, de vreo câteva ori, că se uită cineva la mine, când făceam baie, dar era un păianjen! Nu mi-a căzut bine, 3 zile n-am ieșit din casă, iar după aia, mi-era frică să văd oameni, preferam pisicile. Iar de două ori m-am trezit fluierată pe stradă - ieșisem goală, de sub duș, doar cu o pereche de chiloți pe cap!
- Am zis eu! Schizofrenie! Mai bine stă doamna care se roagă – are personalitate schizoidă!
- Și care e diferența?
- Persoanele ca ea sunt introvertite, retrase, solitare, reci din punct de vedere emoțional, tot timpul, absorbite de propriile gânduri și sentimente, dar se tem de apropierea și intimitatea cu alții.
-Și eu, ce brânza mă-sii! îs mai proastă?
-Ei! persoanele de felul dumneai sunt reticente, visează cu ochii deschiși și preferă speculațiile teoretice în locul acțiunii practice. Or dumneata ești expansivă!
-Doctorul i-a spus că suferă de demență! Și, aveți dreptate! eu sunt expansionistă, tocmai ce am făcut gardul, cu vecinul, și i-am furat vreo 12 cm din curte. Pe o lungime de 230 de metri!
- Bietul de doctor, se-nșeală – femeia e chiar paranoică! Nu vezi că reacționează cu suspiciune la schimbările de situație și găsește motive ostile și rău - voitoare în spatele actelor inocente sau chiar pozitive, ale altor persoane?
Fu intreruptă de ivirea, pe neașteptate, a medicului:
-Dă-o naibii, mătușă! nu-mi mai da diagnosticele peste cap! De când ești aici, vin pacienții și-mi spun că-s prost și nu știu meserie! Din cauza matale, am dureri de cap! Profiți că suntem rude și nu vreau să mă stric la gât cu neamurile, dar...nu întinde coarda!
-Nu vă supărați, dom’ doctor, dar mătușa dumitale, de ce suferă? se vârâ depresiva.
- De personalitate narcisică, când persoana se crede grandioasă, are o senzație exagerată de superioritate, iar relațiile cu ceilalți sunt caracterizate prin nevoia lor de a fi admirate. Aceste persoane sunt extrem de sensibile la critică, nereușită sau înfrângere, iar când se confruntă cu imposibilitatea de a-și satisface opiniile despre sine, ele se înfurie sau devin depresive. Pentru că se consideră superioare, cred ca ceilalți le invidiază și se simt îndreptățite să-i exploateze pe alții, ale căror nevoi sau păreri le consideră mai puțin importante. Iar mătuși-mii, dintotdeuna i-a plăcut să citească despre boli, e super - doxată la teorie! Aici e tare ca fularul, iarna! Pe scurt, mătușa profită de proștii care-o cred!

Niciun comentariu: