duminică, 23 iulie 2017

CICLUL POVESTIRI ADEVĂRATE – M-AM SĂTURAT DE HOȚI! (Povestea I)

       -M-am  săturat de hoți, ca de mere acre! mormăi Antreprenorul, aruncând roată priviri deznădăjduite.
Cei prezenți se făcură că nu aud, fiecare simțindu-se cu musca pe căciula altuia. Nevastă-sa se feri să comenteze, tocmai îi controlase buzunarele și lăsase jale și urgie în urma degetelor sale zglobii. Fiul cel mare tocmai mușamaliza lipsa barei din față de la mașina familiei, iar fata avea nevoie de niște mărunțiș, ce găsise vărsat prin casă  sigur fusese inventariat de ceilalți. Până și Jambilică, javra lor de casă, săltase un ciolan plin cu măduvă și carne, din bucătărie, fără aviz de principiu.
Neștiutor de cele de mai sus, Antreprenorul ținea un teanc de facturi la piept, nu pentru că le iubea, ci pentru a nu le scăpa pe jos, din cauza greutății fizice și psiho-metrice. Vârful aisbergului din facturi era, de data asta, factura la apă, emisă de  SC FOAMEAÎNGLANDĂȘIACOLIȚIISĂI SA.
Calculul astronomic al susnumitei încurca serios bunul simț, cunoscut fiind că toate datele statistice indicau un debit (i)real zilnic, necesar întregului oraș, egal sau mai mare cu Amazonul în perioada musonului sau când făcea baia lunară.
 După ce cifrele s-au mai liniștit de jucat înaintea ochilor, singura idee mai răsărită a venit din partea fiicei, care a propus forarea unei fântâni în mijlocul curții, care ar fi căzut bine și în fața snobilor ei prieteni, extrem de dornici de distracții umede.
Forajul a fost executat relativ repede, comparativ cu obținerea unui certificat de urbanism. Fericiți că nu vor mai avea unde să-și lase veniturile, membrii familiei au început să consume apa în cauză, utilizată, mai ales, la gătit și spălat. După ceva vreme, mama familiei s-a dus la un control medical, deoarece organele sale interne refuzau să-și justifice acțiunile dușmănoase și să funcționeze cum trebuie. Spre stupefacția medicului și pacientului, organele erau la datorie și erau cuminți-cuminți, nici vorbă de funcționat aiurea. Cum analizele și controalele anterioare erau indiscutabile (afecțiunile de stomac și ficat fiind vechi și de demult!), singura variantă a rămas un tratament nou, cu ceva substanțe mai acătării  decât cele din farmacii. Așa s-a ajuns la apa din puțul forat, ce a devenit apa din povestea porcului - varianta modernă.
Lezarea susceptibilității familionului a condus la efectuarea unor analize specifice, recurgându-se la un grup de experți în ale subsolului, care au cam făcut mofturi la astfel de cerere, deși li  s-a oferit cazare, mâncare, bașca onorariul solicitat. Nemulțumirea acestora că au fost deranjați pentru un kil de urdă și juma de caș a fost infirmată de rezultatul analizelor, care au stabilit că apăciunea avea caracteristici superioare unor ape minerale consacrate, unde milioane de turiști nefericiți dau bani gheboși să se adape. 
-Apa asta nu e pentru secolul ăsta, e pentru viitorime! s-a scăpat unul dintre experți, singurul necaz fiind mărimea sursei de apă. Pentru că,  o chestie ciudată, la câțiva metri de unde sare apa asta ( pentru că are și presiune, nu glumă!) sunt niște fântâni ordinare, de cea mai joasă speță,  care au alt tip de apă, unul cu pesticice!
 Presa locală a sărit cu mic, cu mare, cu mijlociu, să nască zvonuri, printre care unul gogorița că apa locuia în preajma cimitirului și era cu iz de morți, deci cu ceva multo speciale!
La fața locului și-au făcut apa-riția un director de spital și una sculă din Ministerul Sănătății, aducând porumbelul păcii înfipt în proțapul unei propuneri general - avantajoase, adică o asociere  între  cele personaje și proprietarul fântânii, care deja cheltuise câteva sute de milioane cu analizele și cheltuielile de protocol.  Cât de nobilă propunere! Numai că venea cu varianta scurtă - o clinică ridicată cu banii proprietarului, care era obligat să achite și înregistrarea la Organul de  Gestionare și Păstrare a Resurselor și Furăciunilor Naționale, plus ceva mizilicuri, cum ar fi taxele și autorizarea. Cealaltă parte a concubinajulu contractual se angaja să faciliteze operațiunile de gherilă subterană, fără de care, în România, pupi mortul rece! Adică, pe scurt, unul cu mălaiul și altul cu...decizia!
Pacea de la TREI-IA-NON nu s-a finalizat, autorizația de exploatare de la Organul de Mărime Naturală valora cât pentru extragerea țițeiului din Marea Neagră sau pentru deschiderea minelor de aur! Suma, ridicolă pentru un anume trust canadian, dar cât  Everestul, pentru un pârlit dintr-un orășel de provincie, a fost motivul pentru care înalții funcționari, față-n spate cu realitatea, au arătat dosul, mutându-și-l în alte emisfere.
Antreprenorul a rămas cu buzele uscate, noroc că avea apa lui, și încă una valoroasă! A încercat să caute sponsori sau asociați, dar aceștia sunt în căutarea unui câștig garantat și imediat, nu dau  doi bani pe glumițe apoase! A dat apă la fiecare muritor care o cerea, venea săptămânal chiar și-un preot dintr-o comună învecinată, lua cu bidoanele sute de litri, pentru agheasmă! După care, proprietarul  s-a plictisit să tot fie deranjat de unul și de altul, când îi era lumea  mai dragă!
Povestea e cunoscută în oraș, dar s-a așternut praful și pulberea peste ea! Eu am aflat de ea cu ani în urmă, când ecourile se stinseseră, de la unul care vindea apă cu proprietăți miraculoase! Când l-am întrebat de unde o are, și-a văzut de treabă, fără să răspundă. Ulterior am aflat sursa, datorită faptului că folosea parametrii analizelor pe post de anunț publicitar, iar fiul Antreprenorului îmi era cunoscut. Prin el am aflat toată povestea și-mi cer scuze dacă relatarea nu este tocmai conformă cu realitatea, dar ăsta ar fi fie datorită timpului care a intervenit, fie că mai scap și eu piciorul pe alături!
Pot, însă, să jur că am consumat câțiva litri din apa respectivă și ulcerul nu m-a deranjat decât foarte puțin, nu ca  de obicei!  La vreo două săptămâni de când am terminat apa, ulcerul era în forma lui obișnuită, adică durea! Proprietarul apei doar ce se săturase de soneria de la poartă, așa că nu am mai apelat la sursă. Au încetat și vânzările prin oraș cu ape miraculoase.
S-a mai spulberat un vis, acela de a face o afacere și de a crea locuri de muncă! De a ridica nivelul economic al zonei și de a naște o nouă stațiune turistică! Poate așa  a fost să fie, o idee falimentară, de la început!  Sau nu a fost nimic, decât bani cheltuiți aiurea! Bine că vin străinii să ne  învețe cât de proști suntem!
-TOATĂ LUMEA E UN HOȚ! este motto-ul unui prieten de-al meu.
Și, de multe ori, trebuie să-i dau dreptate!


Niciun comentariu: