sâmbătă, 15 iulie 2017

MESAJ CĂTRE CITITORI- TRISTEȚILE ARICIULUI CIUFUT!

 Miorlăie inima ariciului, ambutisată între pereții invulnerabili ai micimii sale! O parte din el ar vrea să zboare, dar nu are parașută, parașutele sunt toate la expoziție!  O altă parte ar vrea să se îngroape în pământ, dar deja e acolo și e cam mare înghesuiala! A patra parte e una poetică, care visează la dragoste și flori de cireș sălbatic, la izvoare susurând, și nu la izmene întinse la uscat! Unde e a treia parte? Am sărit peste ea? Intenționat, asta e partea care ține aproape de cititorii  să, e tot timpul prezentă la apel! Ei, bine! nu chiar tot timpul, mai sunt și momente de solitudine, plus alea când nu vrei să vezi pe nimeni!
Astăzi ariciul e puțin bulversat - cineva a aruncat cu niște pui de popândău în vizuina sa! Tocmai se epila inghinal, când cele trei ghemotoace s-au rostogolit la picioarele lui. Au trecut două ore și mititeii stau în colțul lor, fără să răsufle! Impropriu spus colț, că nu există niciun colț, doar puzderie de morcovi, care nu-i lasă să doarmă! Nu e nici o plăcere să dai nas în copite de arici, mai ales când nu face nimeni prezentările. Barem dacă dădeau de-o divă, din alea, fudulă! Cine pitpalacul unchiului după verișoară aruncă cu pui de popândău, la ora cinci dimineața?
Ariciului i s-a făcut subit dor de puii săi de arici! Nu e îngrijorat, sunt mari de-acum, se descurcă ei și cu vulpea! De mici se strângeau  ghem, dar mai știi...! Dacă dau peste rechini? În ultima vreme se găsesc rechini și la supermarket, cât despre stradă...nu mai încapi de ei! Și șacali, hiene, chestii din astea! Selecție naturală, dar să știm și noi!
Când a plecat fiul de arici, ăla micu se dădea glumeț, numai fața - vânătă coaptă trăda că suferea de dezinterie ! Sau cam așa ceva! Ariciului i s-a rupt inima, a făcut atac cerebral! De bucurie că una gură flămândă e absentă la masă! Paralizat pe centru - dreapta, se uita cu un ochi la făină și cu celălalt, la ochiul invalid, în timp ce lăbuța dreaptă funcționa ca lăbuță stânga! Maxilarul a plecat să cumpere țigări, în timp ce mandibula o lua în sens invers! A trecut și asta, au rămas doar sechelele! Ariciul - mic n-a murit, nu a degerat și nici nu și-a înghițit limba, a rămas un arici și jumătate! Care acum bate spre doi arici, mai mici!
A venit și rândul surorii sale să călătorească spre viziunile calde, care s-au dovedit a fi dușuri reci! Ariciul a bolit după plecare, să zici că era orfan de toată familia și singurul suflet viu rămas în viață!
 A trecut și asta! Vizuina e goală, e goală fără ei, au rămas doar amintirile! Și atunci te întrebi dacă ai făcut ce trebuia, dacă le-ai dat tot ceea ce aveau nevoie!
Nu există o școală a părinților, cum nu există nicio școală a aricilor-părinți! Există numai părinți și părinți ca niște arici! O fi părând suficient să dai copilului ce crezi că-i trebuie, sau ce vrea, sau ce urlă că vrea, nu-i suficient dacă nu știi nimic despre el, e cam în postura roții de rezervă! Știi c-o ai pe undeva, dar nu umbli la ea decât atunci când ai nevoie de ea, adică la bătrânețe, când te faci pană și te bate vântul!
Din postura lui deloc seducătoare, ariciul știe că părintele pozează în statuie! Statuia ariciului a-tot-știitor, cu laba vârâtă subtil în brăncinari, în poziție marțială, pe soclu de marmură! De jos, lucrurile nu se văd la fel, pentru că ochișorii vigilenți a plozilor de arici tocmai au văzut crăpăturile statuii și găinațul cu care porumbeii au ornat măreția statuară! Din păcate, nu văd cum piatra rece, desuetă, a ajuns așa tocmai pentru că a stat neclintită, să-i apere pe ei de urgia lumii!  Dacă puii de arici o vor sfecli în fața propriilor progenituri, este pentru că două rele s-au bătut cap în cap - educația pe care au primit-o și educația pe care și-au adjudecat-o, nu neapărat pe amândouă în simbioză!
-        Eu n-o să fiu niciodată ca  tine!
Sună cunoscut! Ariciul le-a spus-o și el părinților săi în eternul meci dintre  generații!
Realitatea e mult mai tragică -  ambele părți trebuie să se susțină! Și atunci cum rămâne cu puii de popândău? Pe ăștia îi cine îi crește? Mama lui Mutu-Salam? Pui în coș arici cu popândău și iese vaca care dă clorofilă!
E bine ca fiecare să-și crească puii! Buni, răi, părinți, copii, lucrurile merg înainte, cum merg de milioane de ani!
Și atunci, de ce atâta încrâncenare la un suflet de arici? Popândăii au pândit când nu era atent și au tulit-o! Veniseră părinții după ei! Alo! Nu lăsați copiii nesupravegheați, că o să-i găsiți însurați! Cum adică, o clipă de neatenție? și cine îi mai invie? Așa ajungi la bătrânețe, ți-e dor să stai cu copiii tăi și nu mai poți, au zburat din cuib! Sau au șters-o din vizuină!
Ariciului i-a mai trecut din supărare - a scăpat de nepoftiți! I-a venit inima  înapoi, din pelerinaj la Muntele Prostiilor  Neelucidate! S-a calmat când și-a dat seama că animalele, marea lor majoritate! sunt cu ochii pe pui!

Bine că nu-s oameni, c-ar fi cu ochii pe tabletă, iar copii ar vâna sticleți! Dacă li s-a explicat ce-s ăia- sticleți!

Niciun comentariu: