marți, 19 septembrie 2017

INSULE DE GREAȚĂ!

                   Nu e o greșeală, nu trebuia să fie gheață, nu se topește sufletul nimănui, deși așa ar trebui!
            Ultinul deceniu, răposat să-i fie numele, ne-a adus noutăți! Lui, și celor care l-au făcut, cu mama lor cu tot! Arhitecților unei mișelii insinuante și băgăcioase, care s-a cuplat bine în sufletele noastre - joaca de-a grămada! Mi se pare cea mai ticăloasă născocire  a minților bolnave, răutate care a făcut și face zilnic victime și victimizări! Dacă ar fi după mine, i-ar strânge pe inventivi la un loc, nu cum sfătuia Eminescu, în pușcării și case de nebuni, ar fi prea elegant din partea mea! Și-a tuturor celor care au gustat amărăciunea unui astfel de moment, când gaura de la cui era un orificiu prea mare, prin care să se strecoare! Aia de șarpe, era deja tunel!
            Despre ce tot frec menta? Despre judecarea în masă, fotoliu și cuier, a unui om, sau mai multora, după apartenența la o categorie socială sau profesională! Să explicitez - nu poți judeca un om, doar după profesie sau stare de moment! Adică să zici că toți medicii sunt spăgari, pentru că unul face așa ceva! Sincer, chiar dacă am un bâzoi pe creier vis-a-vis de asistații social, nu sunt de acord să îi băgăm pe toți în aceeași oală! Cunosc un caz, fantastic! pe care l-am întâlnit cu ani în urmă, a unei profesoare, cu o pensie infimă, fără copii, căreia nu-i ajungeau banii pentru cheltuieli obișnuite, ce să mai vorbim să dea o fugă la băi! Se încadra în limitele legii, dar coloana ei vertebrală era chiar vertebrală, mi-a spus  că, decât s-o vadă foștii elevi la Cantina Săracilor, mai bine moare de foame, și-așa nu mai are mult!
            Generalizările au devenit cotidiene, cotiledonate și cotite, nu ne place cineva, înjuram întreaga categorie, să nu facem efort intelectual cu fiecare în parte! Numai când noi, personal, suntem centrul sfincterului atenției, atunci ne convine generalizarea. Dar nu are cum să ne placă s-o luăm pentru alții, ar trebui să fim scoși din joc, cine face, ăla e! Ne învârtim în cercul vicios:

            Școala de arte și meserii, clasa a IX-a ! Pe când nu era Liceu tehnologic, ci o banală școală profesională, unde erau trimiși în colonie penitenciară elevii care aveau jenă la învățat, oricum nu-i luau în seamă nici părinții!
            Povestea începu urăt, pentru că, între timp, faima și apucăturile condamnaților la munca de jos s-au generalizat, generațiile recente au pata pusă pe învățat, în sensul că nu-i înțelege utilitatea, tot buricul târgului are studii superioare, chiar și unii care nu au învățat să scrie sau să învețe tabla înmulțirii. Nici unii părinţi nu-mai breji, doar li se pare că au grija copiilor, bine că nu-i uită prin  restaurante şi gări! 
            Cel mai bun din clasă are 9,56 la capacitate, dar bieții lui părinți nu au avut bani să-l dea la liceu, mai bine să învețe o meserie, doar cu liceul, prinzi muște cu nasul! Polul opus, cea mai mică medie, atât de mică încât îţi  trebuie o lupă ca s-o vezi, o posedă un băiat cu ceafa cât a calului de cursă lungă, cu tatăl pe undeva, prin spațiul ăsta, cu mama plecată în Spania, de unde trimite bani copilului, pentru gazdă și țigări! Cele două personaje au în comun doar nasul pe sus, unul e conștient că e prea sus, de jos de unde se uită, iar celălalt e prea jos, ca să se uite-n sus, așa că se dă șşşmecher! Mentalitatea copiilor care ajung la asemenea instituții e una creată de părinți, profesori, prieteni, vecini și gândacii de bucătărie, care-i judecă cu glas tare:
-Sunt putregaiul societății, nu-i vrea nimeni!
Paradoxal, mucenicii ce robotesc pe drumul servituţii, sunt şi ei oameni, că orişice găini! Adică, dacă societatea n-ar fi aşa tâmpită, i-ar educa după  aptitudinile lor, nu după pretenţiile unor nesatisfăcuţi, mai  mult sau mai puţin, sexual! Orbi cum suntem, luăm de bune vorbele nesănătoase ale unor mujici, batjocorind nişte suflete care nu ne-au făcut, încă, niciun rău! Dar o să ne facă, pentru că aşa i-am educat!
Întorcându-ne la cele două personaje contradictorii şi contra-versate, pardon! controversate, trebuie să precizez că, între ele, mai există şi alte 23 de chipuri de adolescenţi, care mai de care mai ciudat, ceea ce îi leagă e structura de învăţământ în care coabitează!
Tipul cu IQ-ul mare e şef de clasă, ceilalalţi sunt mormolocii lui, de unde şi aura de mare sacrificat! Nu prea se înghesuie nimeni să-i fie prieten, tocmai pentru că zic profesorii că e singurul deştept din clasă! Brava! la profesori, să fie tot ăia care se plâng de elevii lor, că-s nişte puturoşi? Cam ăsta e teatrul de răz-boi, mai lipsesc boii!
Pe scurt, uşa sălii de clasă vis-a-vis de clasa lor s-a stricat, nu se mai închide. Diriginta de la clasa a VI-a a făcut referat, să i se repare uşa. A primit aprobare, dar nu sunt bani, aşa că poate să aştepte! Mult şi bine, mai are până la pensie! Se plînge dirigintelui clasei de ucenici, în jurul căruia sunt vreo şase elevi.
-Lăsaţi-ne pe noi, dom’ diriginte, până mâine, o rezolvăm!
Nu i-a pus nimeni şi n-au întrebat nimic!
A doua zi, uşa ce zăcea într-o rână de trei luni luni, era la locul ei, funcţionând ca unsă! Diriginta solicitantă a rămas mască şi nici azi nu crede că au lucrat singuri, de capul lor!  Crede că e o mistificare!
Spre popularizarea instituţiei, dirigintele s-a gândit să facă cu ucenicii o acţiune de răsunet, la care să cheme şi mass-media locală. Numai că orice acţiune trebuia aprobată de conducere, care, la rândul ei, trebuia să informeze Inspectoratul, care inspectorat s-a adresat Primăriei, să le spună deştepţii de-acolo unde trebuie ecologizat.
Cu o zi înainte de grandiosul eveniment, ucenicii şi-au desenat pe salopete sigla şcolii, să ştie toată lumea de unde sunt. Ba, unii, şi-au făcut şi pantofii, să nu se facă de râs!
Viceprimarul, în persoană, a venit să facă acte de prezenţă, cum să lipsească de o baie de mulţime? S-a aflat, ulterior, că el a stabilit unde să se meargă şi să realizeze socializarea - la groapa de gunoi a oraşului! Unde s  - a strâns, cu mânuţa, gunoaiele împrăştiate de pe un hectar! Unde ucenicii acţionau cot la cot cu bruneţii ce căutau fier vechi! Acolo pot să-ţi faci prieteni, printre ai tăi! Unde vântul aducea înapoi mai mult decât se putea strânge!
Copiii nu s-au simţit umiliţi, erau obişnuiţi cu mizerii din astea! Nu au comentat şi nu s-au ruşinat, nu era vina lor că au fost trimişi acolo! Nici media nu a fost prezentă, cum să te amesteci cu gunoaiele oraşului? Prin urmare, ucenicii nu au comentat, au văzut că şi dirigintele lor era la fel de plin de praf, ca şi ei, şi, în plus, mai era şi scârbit de ceea ce au reuşit nişte jigodii să facă, să transforme o intenţie bună, întrun joc al nepăsării şi prostiei. De aceea nu au comentat, cu salopetele lor , acum murdare, au mers şi în parcul oraşului, unde au strâns urmele indiferenţei şi inconştienţei! După care, au băut o bere şi au uitat!
N-au uitat, însă, ceilalţi - zile-n şir au fost ţinta ironiilor colegilor şi profesorilor, care i-au poreclit Gunoieri! Ca să nu mai  vorbim că treceau bruneţii în căruţe şi strigau:
-Fraţilor, când mai facem una mică, la groapă?
Cel puţin, ăştia din urmă nu o făceau cu răutate, ceva, ca o punte de legătură unea cele două grupuri- ţiganii cu ucenicii!

Nu trebuie să căutăm prea departe, ca să înţelegem de ce acest subiect! Nu importă cum s-a ajuns aici, contează doar efectele. Şi cum ne umplem de greaţă, atunci când noi înşine avem parte de un astfel de tratament! Se pare că nimeni nu va scăpa de trecerea prin sita deasă a subtilei proceduri, prin care intri curat şi ieşi plin de scărnă!
Insulele de greaţă sunt ale noastre şi tind să formeze continent!



Niciun comentariu: