vineri, 15 septembrie 2017

ORICE ÎNVĂȚ, ARE ȘI DEZVĂȚ!

   Cei doi îndrăgostiți,(sau cam așa ceva!) după lungi tratative cu părinții lor, își puseră pirostiile și se mutară în casă nouă, cu apucături vechi. Conform principiului enunțat, dacă înainte erau cuminței și drăgăstoși, în mai puțin de-o lună ajunseră să se cunoască binișor. Și atunci interveni surpriza - nu se cunoșteau deloc, abia acum își pierduseră măștile! Descoperiră că dragostea nu ține cont de apucăturile revanșarde ale unuia sau altuia, dacă vroiau să trăiască împreună, aveau de făcut reforme. Gluma că stătuseră, înainte de căsătorie, o lună în același pat, luase sfârșit, cu el - 10 ore la muncă și pe drum, cu ea, 12 ore mai  mult singură, stând pe capul cunoscuților. El refuzase s-o lase să se angajeze, câștiga suficient de mult să ajungă la amândoi  și să mai pună și deoparte. Ea, cu dorința de a gestiona propriile fonduri și nu pe ale cuiva, care, oricât de bine-intenționat era și oricât de mult ținea la ea, era teribil de enervant și sâcâitor, mare amator de impuneri a unicelor  lui păreri!
   Prima luptă la baionetă a fost când  lui i s-au rupt pantalonii deasupra genunchiului, o tentativă de evadare din cotidian a părului de pe picioare. Au trecut multe zile și gaura era la locul ei, ba chiar mai avansase, pe când ea își făcea unghiile cu cârmâz. A rugat-o să ia măsuri, așa  cum văzuse la mămica lui, dar  se știe că soția nu e mămica-n cauză, ci doar un partener de mai multe alte activități. Privirea pe care i-a aruncat-o soața, echivalentă cu descărcare a 10000 de volți pe un cub de zahăr, nu ar fi fost convingătoare, dacă nu ar fi fost însoțită și de:
-Da’ ce, tu n-ai mâini? Ac și ață îți dau eu!
  După care s-a concentrat pe o unghie rebelă, care nu renunța la orgoliul ei ! El n-a mai zis nimic, și-a zis că timpul le rezolvă pe toate, dar nu știa că timpul se rostogolea peste ei, fără să-i pese de găurile lui! Așa s-a ajuns și la ziua ei aniversară, unde casa s-a umplut de oaspeți. El, echipat cu noul model de pantaloni cu gaură largă, ar fi trecut neobservat, dacă, pe lângă păr, nu s-ar fi zărit și alte lucruri. Abia atunci ea și-a adus aminte de unele chestii ignorate și, după ce i-a aruncat o privire de canibal flămând, a dat să repare peisajul:
    -Dragul meu, schimbă-te cu alți pantaloni, o să-ți cos gaura aia mâine!
  Sub privirile concentrate ale tuturor, el vârâ degetul în gaură și trase, până ce gaura se mai lărgi puțin:
  -N-am alții, am uitat să pun la spălat! Mai bine adu-mi ața și acul promis, rezolv treaba acum, să mă învăț minte să nu mai uit!
  Racul fiert fiind o palidă sosie a ei, nu-i mai rămase decît să-l tragă în altă cameră și, în câteva clipe, să repare ce nu voia să  se vadă!  
  De atunci, nu s-a mai discutat la ei în casă de găuri, pentru că și-a descoperit veleități de artistă cu acul!
  În schimb el, după ce repurtase măreața victorie asupra lui lasă-mă în pace!, deveni cicălitor - ba că-i neagră, ba, că-i albă, ba că are puchiței, ba că nu pe placul lui. Ei începuse să i se acrească, cât stătea el acasă îi turuia limbarița, secând-o de puteri și făcându-i nervii varză cu rață!
  Și cu puțin înainte de a da supa-n clocot, ea  se trezi că se uită soacră-sa într-un ochi, la  persoana ei, ceea ce ar fi pus capac la oala sub presiune. Conștientă de vorba cu soacra - poamă acră, se pregăti de luptă, dar mare-i fu mirarea când îl auzi pe dușman:
   - Fată dragă, nu ți se pare că ești proastă?
 Ea rămase stupefiată, jignită de cuvintele la care nu se aștepta! Numai că soacra continuă:
   -Nu vezi că nărodul ăsta, al meu, își bate joc de tine? N-ai văzut că se hrănește cu răul care ți-l face? Îi sticlesc ochii, cum sclipesc stelele pe cer senin! Așa a vrut și taică-său să facă cu mine, toată ziua taca- taca, el se culca fericit și eu, boceam degeaba! Și asta în fiecare zi! Ia treci și ia măsuri, până nu e prea târziu! 
    Nora s-a gîndit toată noaptea la spusele soacrei și a ajuns la concluzia că avea dreptate! Prin urmare, a doua zi, la cafea, când el a început să facă fițe - ba că nu-i destul de cald laptele, ba că-i pâinea arsă, ea s-a așezat pe scaun și, deși era un ghem uriaș de nervi, nu i-a lăsat pe interval și a zâmbit spre el, de parcă spunea un banc bun! 
   Bărbatul s-a blocat, nu se aștepta la asta, dar și-a revenit și a continuat cu criticile, până când ea a izbucnit într-un râs, de sărea bluza cu tot cu sutien, de pe ea! El s-a enervat, și-a luat cheile, fără să mai termine micul dejun și a ieșit, trântind ușa!
  Trei zile mai târziu, pacea era restaurată, după ce el se convinsese că nevastă-sa e zuză, râde ca proasta, din nimic!
    Iar ea era din nou fericită, nu mai era nimeni s-o șicaneze!  și nici să se distreze pe seama ei!
   Anii au trecut și , după 35 de ani de căsnicie, cei doi sunt tot împreună! Sunt mulțumiți că au avut în jurul lor oameni carora nu le-a plăcut să se amestece în ciorba altora și nici să bage strâmbe printre drepte!  Printre aceștia, și câțiva părinți!
    Iar ei doi, după ce au avut zeci de astfel de incidente, au trecut peste ele, dovedind că tot învățul are și dezvăț, numai dacă vrei să fie bine!

Niciun comentariu: