duminică, 23 septembrie 2018

CUPIDON, LA CRATIȚĂ!


Grădina, mare cât un parc auto, bucura sufletele oricui o vedea! Numai că, de văzut, n-o  vedeau nici cei ai casei, fiind teribil de ocupați cu afacerile personale. Smărăndița, prescurtat Ița, când cumpăraseră casa, fusese foarte supărată că nu aveau loc pentru grădinărit, nici cât să-și pună două parcele cu ridichi. Avuseseră noroc și vecinii intrară în faliment, așa că scoseseră terenul la vânzare, la un preț de tot râsul. Numai că, strâmtorați de creditori, trebuiră să-l vândă  tot, odată, iar cele 5 hectare de teren intravilan nu erau de punga orișicui! Lațe, soțul Iței, tocmai ce-l pârlise pe-un datornic și avusese destui bani să cumpere ditamai ograda, pentru mofturile ierbivore ale nevestei.
Cum familia era prea ocupată cu tot soiul de tranzacții, de până și Rex, javra canină și carnivoră ce făcea parte din familion, părea că tranzacționează pe bursă, grădina se umpluse de scaieți, boscheți, copăcei și copăcioi, de-ți era frică să te plimbi prin ea, de teama șerpilor, căpușelor, rechinilor și crocodililor.
Întro zi, o nouă figură își făcu apariția pe pista de dirijabile a familionului, anunțat de Lațe, ca fiind noul grădinar! De ce nou, când n-aveau niciunul vechi, nu știu să explice și, de fapt, nu întrebă nimeni!
O săptămână mai târziu, pe o rază de 30 de metri, în jurul căsoiului vechi de 130 de ani, cu 14 camere și sumedenie de dependințe, se putea vedea o grădină minunată, numai florile cumpărate depășind contravaloarea a 10 km de autostradă nou - nouță. Atunci descoperiră că aveau în curte și un mic heleșteu, iar tufa de măceșe ascundea un Cupidon de marmură, rivalizând cu originalul.
Grădinarul își făcea treaba cu mare pricepere, mai ales că rămânea peste noapte în Casa Mică, de fapt un fost garaj pentru 3 mașini, renovat și transformat întro căsuță de vară. Membrii familionului nu-i știau numele și cu greu ar fi putut, fiecare, să spună cum arăta omul. Nici Lațe nu prea-l cunoștea, dacă ar fi trecut pe lângă acesta, pe stradă, nu i-ar fi răspuns la salut! De fapt, Lațe și Ița nu mai merseseră pe jos, de la nunta lor! Deci,  înainte de a avea fata, care-și serba, anul acesta, majoratul.
Cu timpul, spațiul curat și îngrijit, al grădinii, se extinsese foarte mult, se vedeau gardurile vecinilor din stânga și din spatele hardughiei. Nivelat și fără urmă de mizerie, părea ireal de frumos, dacă cineva l-ar fi admirat. Numai că nici musafirii nu vedeau decât grătarul, amplasat strategic cât mai lângă casă, întâmplător, lângă Cupidonul devenit pastramă afumată.
Dacă statuia ar fi avut glas, ar fi avut ce povesti ! Cel mai frecvent, despre rostogolirile pe gazon, ale lui Lațe, cu menajera, apărută imediat după ivirea grădinarului, ca un soi de ripostă la angajarea acestuia, angajare menajerei fiind datorată stăpânului casei, clocită înainte de eveniment.
Nici viitoarea majoră nu făcea excepție - știind de escapadele amor - roase și amor-uzate, ale lui taică-său, se dădea, și ea, în bărci, cu un maimuțoi, dovedit a fi coleg de voluntariat la ONG-ul patronat de mă-sa și gașca ei. Numai Ița părea outsider-ă, fiind antrenată în tot soiul de activități comunitare, dar care îi umpleau pușculița și completau mofturile fiicei răzvrătite.
Pacea sepulcrală fu spartă de plecarea grădinarului! Sătul să fie ținta mizeriilor aruncate pe geam, dar și cuvintelor jignitoare, ale membrilor clanului, acesta îi tăie calea lui Lațe și-i ceru concediul promis în urmă cu trei ani, care dispăruse în noaptea uitării! Lațe, care tocmai pierduse la poker o cabană la munte, se simți inconfortabil și-i aminti de mamă și alte rubedenii, în termeni foarte plastici! Grădinarul se supără și, seara, plecă, nu înainte de a mai rezolva niște mici probleme.
Începând cu a doua zi, liniștea Familionului fu dată peste cap - grădinarul, tocmai retezase tufa de trandafiri, din fața living-ului, așa că statuia lui Cupidon se zărea în toată splendoarea ei, odată cu hârjoana bătrânilor amorezi! Al naibii grădinar! destupase vederea  spre statuie, așa că Ița putu asista la elanul războinic al soțului, ce se plângea în fiecare seară, că-i rupt de șale și că nici friptura nu-i mai place!
Nu apucă Ița să caute pușca de vânătoare, că trebui să asiste la schimbare de roluri, bătrânii amorezi lăsând locul tinerilor frământați hormonal!
Cele două săptâmâni care urmară le intinseră nervii la maximum - pe lângă seria de evenimente anterioare, soldate cu concedierea menajerei și sechestrarea fiicei, până la băgarea minților în cap, Lațe fu avansat bucătar șef, să ducă dorul iubitei pierdute! Ița trebui să devină Cerber-ul familionului, dar și ștergătorul de praf al casei, regretând concedierea concurenței!
Ca un făcut, heleșteul, necurățat, începu să pută a mortăciune, iar florile fură năpădite de buruieni vânjoase, în lipsa cunoștințelor de mânuire a trimmer-ului, cunosțințe deținute doar de grădinar. Și cum nu se pricepea vreo unul, la flori, plantaseră legume! Pe care le întrețineau cu rândul!
Grădinarul, la o bere cu prietenii, glumi pe seama lor - Dacă nu ai cap, cumpără unul de la abator, atât cât mai lasă ăștia, să tăiem vite și porci! Și nici măcar nu era Cupidon, că n-avea arc, ci lingură și scufie!


Niciun comentariu: