marți, 5 martie 2019

E PROȘTI, DAR E MULȚI!

 „Prostia, suverana prostie, e totdeauna mai tare. În zadar lupți frumos cu tăieturi fine de floretă, el lovește greu cu lăstarul în moalele capului. Și în zadar risipești spirit și vervă, el e tare ca piatra. Cum să-ți spun, prostul are o concepție telurică a vieții. Uite-așa își înfundă ochii și urechile, își infige capul în pământ ca struțul, ridică spatele și trec pe deasupra lui toate curentele...” (I.L.CARAGIALE)
_____________________

-Uite, bă! ce scrie aici - NU EXISTĂ PROȘTI, EXISTĂ DOAR NEȘTIUTORI! Vezi, ți-am spus eu, nu suntem proști, doar nu știm ce trebuie să știm! Uite și-aici – NU SPUNE NIMĂNUI, CĂ-I PROST! DACĂ E, NU TE VA ÎNȚELEGE! ȘI DACĂ NU E, DE CE SĂ-L JIGNEȘTI? Cine a scris cu graffiti aici, știa el, ce știa! Vezi posterele alea? Numele proștilor e pe toate gardurile și nu se supără nimeni! Noi de ce nu le-am pune pe-ale noastre?
-Nu înțeleg de ce rîdeau toți, când le spuneam că sunt prost! Vroiam să fiu și eu, vârf la ceva! N-are voie omul, să fie profund? Am luat exemplu de la alții, mă uit în oglindă, cu ochii închiși, să văd, cum arăt când dorm! M-am antrenat și pentru surfing, m-am dat cu tăblia de la pat, pe pârtie! Iar la patinoar, m-am dat cu două cutii de conserve! Dacă n-am avut patine, am devenit inventiv, nici nu știi ce tare e să aluneci cu cutii de heringuri, în picioare!
- Nu te-au văzut, că zgâriai ghiața? Bă! ce fraieri! Le-ai stricat luciul, care deja era mat! De la șah-mat! Câteodată nu mă duce mintea - de ce îmi tot spun că sunt un egoist? Când eu împart tot, cu toată lumea!  Mai și râd de mine, că până și nevasta o împart cu alții! Ea, săraca, mă laudă și-mi ia apărarea, că dau la toată lumea! Și ea o dă la toată lumea și tot n-o mulțumește cineva!
-Mie nu-mi pasă de ce zic alții! Mai devreme, mi-a spus unul, să n-o iau pe strada aia! Conform principiului meu, nu l-am ascultat! Ce dacă am căzut în canalizare? Eu nu merg ca oaia, în aceeași direcție cu ceilalți! De aceea, cunosc toate șanțurile! Dar nu mă las călcat în picioare, sunt fudul! Când mi-a spus vecinul să nu mai arunc gunoiul pe fereastră,  n-am ascultat! Era gunoiul meu! L-am aruncat și s-a întors tot la mine, bătea vântul! Nici când am găsit hârtiuța aia, cu selectarea deșeurilor, n-am vrut s-o citesc! Și-am rămas fără bani, de costum nou! M-au amendat, dar mi-am păstrat concepția - nu te lua după proști, că rămâi ca ei!
- Păi, nu ziceai că nu există proști?
- Bineînțeles că nu sunt! am auzit că proștii dau în gropi! Eu nu dau în gropi, mie îmi plac șanțurile! Am citit undeva că trebuie să fii logic!
- Păi, ce-i aia logică?
- Cum să-ți explic - te pricepi la cusut? Nu? Atunci nu ești croitor! Dar te pricepi la cosit, deci ești bun de fermier! Dacă nu te pricepi la ceva, logic, nu poți face orice slujbă! Dacă spui prostii, logic - nu ești prost, doar te faci! Vezi ce logice sunt toate?
- Și dacă tu calci în el, însemnă că-ți place?
- Nu puteai să-mi spui mai devreme?
- Logic, dacă îți spuneam, nu mă ascultai, doar tu nu asculți pe nimeni, nu-i așa? Și nu mergi, ca oaia, în aceeași direcție cu ceilalați! Hai! nu te supăra! Ce-ai luat-o în direcția aia, nu  mai mergi cu mine? Și ce cauți în garajul omului, vrei doar să-mi dovedești că faci cum vrei? Bine! bine! dar ai alunecat pe uleiul ăla și ți s-a învinețit ochiul! Nu! nu te da la buldogul ăla, nu-i pisică! Acum trebuie să fug și eu, că mușcă! Dacă m-am luat după tine!
-Da’ ce mintos te-ai făcut dintrodată! Până acum aveai prune-n gură și mămăligă-ntre dinți! Te-ai apucat de dat sfaturi, tu și oracolul din Sărăcani! Dai și lecții, sau doar te antrenezi? Uite! frate! unde-mi stătea deșteptul, în mijlocul drumului, să-l mănânce țânțarii!
De undeva, din dreapta, se auzi o voce:
-Băi, deștepților, pe linia ferată v-ați găsit să vă certați? Și mai stați și cu spatele la tren!
-Suntem orbi, de aia nu auzim ce spun alții! Nici cu spatele, nu-i privim! comentară, la unison, cei doi.
______________________
(mai târziu)
-Nu mă mai înghesui așa! nu vezi că am să cad?
-Bagă capul între umeri, să auzi mai bine! Și nu te mai foi atât, că norișorul ăsta e prea mic pentru amândoi! Auzi! cum de n-am văzut trenul ăla?
-Dă-l dracului de tren! mecanicul e vinovat, că-i invidios! Logic, nu?

Niciun comentariu: