marți, 12 martie 2019

VAI DE CAPUL...!



      Toți trei munceau în același spațiu strâmt, de 10 metri pătrați, cu tot cu creierele lor. Cei doi “vechi” făceau un tandem inegalabil, ducând la capăt cele mai dificile sarcini. Mai tânăr cu vreo 12 ani, cel nou fu adoptat de “hârcile bătrăne”, care îl învățaseră cum trebuie să se descurce la noul său loc de muncă, ca să ajungă la pensie. După o vreme, când acesta deveni destul de bun, după ce aspirase, ca un burete, toate învățămintele celor doi, pisălogeala încetase, iar el rămase pe picioarele proprii, fără reazem. Ceea ce nu însemna că cei doi încetaseră să mai trăncănească, doar că vorbeau despre ale lor.
            În ziua aceea, se nimeri ca cel tânăr să fie mai receptiv la ce discutau cei doi, așa că auzi toate comentariile:
         -Muierea mea, după două’jde de ani, mi-a declarat război - cică s-ar fi săturat de hazul meu și nu mă mai tolerează! Acu și-a găsit, când mă părăsesc dinții și energia internă!
            -A mea a început acum trei ani, când, întro noapte, n-am mai ajuns acasă! Nici azi nu crede că am căzut întro gură de canal și-am rămas înțepenit în ea! Dacă nu știu cine au fost bețivii ăia, care m-au scos spre dimineață, n-am putut să dovedesc că așa s-au petrecut lucrurile! Dacă-i spuneam că vin de la curve, mai degrabă scăpam de gura ei!
    - Așa încep ele – îți reproșează azi, una, mâine, alta! Până te trezești (dacă te trezești) înjugat! Din primele zile de căsnicie, încep cu gelozia ”De ce te uiți la aia, n-ai mai văzut fund?”. ”Mi-a spus cineva, că azi erai cu o damă, în mașină!” Orice ai spune, pui gaz, pe foc!
- Așa încep toate - zici că te lasă, să faci ce vrei, dar strâng hățurile, până îți ajunge limba sub genunchi. Dacă aș fi din nou, la data când m-am legat la gât, nu la cap, aș pune piciorul în prag - aia, da! aia, nu! Și-am terminat discuția! Nu să ajung, ca acum, să dea cu fierul de călcat, după mine! Să-mi arunce rufele, pe geam, pe motiv că nu mi le-am strâns!
- Și când mă gândesc ce bivol am fost, când ne-am luat - m-a amenințat că, dacă dau un singur deget, în ea, mă pândește noaptea și-mi taie urechile cu foarfecele! Și-am crezut-o, mama ei de treabă! Acum spală, pe hol, cu mine! zice că n-are mop!
- Proști mai suntem, noi, bărbații! Dacă le tăiam macaroana, de la început, nu se ajungea aici!
Tânărul, însurat de doar 2 luni, rămase pe gânduri: chiar a doua zi după ce veniseră din cele trei zile de lună de miere, trebuise să-și ducă o vecină tinerică, la maică-sa, la spital. Nici nu intrase, bine, pe ușă, la întoarcere, că se trezi cu șiroaie de lacrimi, întretăiate de mici țipete de furie – îl văzuse soacră-sa și-și montase fiica, pentru că el nu mai apucase să-i explice ce se întâmplase. Abia după o săptămână se împăcaseră, dar fusese nevoit să facă niște concesii usturătoare și costisitoare. Cât despre rufe murdare, nu ajunseseră, încă, pe fereastră, dar le găsise, pe jos, ude, în baie, evident lăsate, în mod provocator. Își mai aminti că iubita lui soție tot așa îl amenințase, că dacă dă cu un degețel, în sufletul ei, îi vâră foarfecele în inimă! Mde! Variantă derivată, semn că damele studiază, de obicei, cam la aceeași școală!
- Paștele mamii ei, de viață! se trezi spunând cu voce tare, închipuindu-și că deja e sub papuc și că, dacă ceilalți ajunseseră acolo, după ani grei de suferință, el călcase cu stângul, de la început! Atunci, cum va fi peste 20 de ani?
- O omor! Mă duc acasă și-o omor, să nu pățesc ca alții! O să rezolv, de pe acum, lucrurile! urlă tare, înșfăcându-și haina și ieșind, vijelios, pe ușă!
Cei doi se priviră temători  - au depășit măsura? Puseră la cale toată discuția, cu scopul să-l sfătuiască, indirect, pe tânărul și impresionabilul însurățel, chiar dacă exageraseră cam mult! Pentru că amândoi aveau o căsnicie beton, și nu datorită lor! Dar ce și-au zis - dacă tot e receptiv băiatu’! să-i băgăm în gușă, ca la pelicani! Acum le părea rău, dar era prea târziu! Oare nebunul, n-o s-o strângă de gât?
Până noaptea târziu, urmăriră știrile, să vadă dacă nu se aude de vreo crimă pasională! Fiecare cu"morcovul" său, adormiră spre dimineață, fără să afle dacă nu s-a întâmplat vreo nenorocire.
A doua zi, răsuflară ușurați – colegul lor veni, liniștit, la muncă, semn că nu s-ar fi întâmplat ceva!
Abia când veni pauza de cafea, văzură ditamai vânătăile, la ochi și la nas! Când l-au întrebat ce se întâmplase, acesta, spășit, îi lămuri:
-A fost mai iute decât mine! 

Niciun comentariu: