miercuri, 27 martie 2019

MOFTURI CONTE-ÎMPORANE

 -Băi Arhitectură! te bagi sau nu te bagi? Nu știu ce te-au învățat pe tine, la școala aia de meserii, făcută la Politehnica unde are fiu-miu, diplomă, da’ mi-au șoptit mai mulți, că te pricepi! La vreo doi, le-ai făcut bordeiuri cu trei nivele, iar lu' văru-miu, un cavou în stil brâncovenesc, de-a murit mâțul! Io vreu ceva măreț, să moară mama lui Mugurel, când s-o duce-n fundul curții, și-o vedea Palatul meu! Castel, bă! să-mi faci, să stau la balcon, ca papa de la Roma, și să fac bezele, la cioflingari! Uite cum vreu eu: să aibă multe don-juane, din alea, de unde săgetau cabalerii, când nu erau pe cai! Că și pe mine mă săgetează, câteodată, da’ nu din castel, și trebe să mă duc repede...! știi tu, unde! Și vreu crenelături, din alea, unde stătea domnițele și spărgea semințe. Că vreu să mobilizez intestinele castelului cu vatre, căruțe, tigăi, ceaune și armuri, cum am văzut că erau la nobili! Să vină neamurile și să-și scuipe-n țâțe, la mine, ca la nimenea! Am, eu, o idee de castel, cum am văzutără, când m-am dus în străinătățuri!
-Eu pot să-ți fac orice, dacă îmi dai detalii! După care să pot face modelaj, un plan, o schiță, ceva!
-Îți dau detalii - ditailate, câte vrei! Da’ mai bine nu vrei să-ți aduc modelul, să vezi singur?
___________________________

( O săptămână mai târziu!)
(CNN): “Londonezii, treziți dis-de-dimineață de sirene și forfotă, au aflat cu stupoare că …. a DISPĂRUT TURNUL LONDREI! Oripilați de știre, s-au adunat  aproape de Pod și împrejurimi, constatând că …. TURNUL NU MAI ERA LA LOCUL LUI, ba chiar locul fusese nivelat și se încercase plantarea de arbuști ornamentali! Din surse sigure, s-a aflat că plantarea fusese întreruptă de o ambulanță, care mai că se rătăcise, când șoferul n-a mai văzut turnul! Criminaliștii dau sigur intervalul 02.35-03.15, când s-ar fi produs evaporarea. S-a decretat starea de asediu și doliul național, dar se pare că autoritățile nu au nicio pistă!”
_______________________________

-Jupâne! Înțeleg că mi-ai adus modelul, dar de ce nu mi-ai spus că vrei să-ți fac tocmai Turnul ăsta? Găseam pe Net toate detaliile, nu trebuia să fim, acum, căutați internațional!
-N-ai vrut modelul? Ți l-am adus! ce mai vrei? Și las‘ că nu-l găsește nimeni, că-l țin ascuns, în pădure, până te lămurești! Mă gândeam să fac economii, să-l folosesc pe ăsta, nu să-mi fac alt castel, dar miroase a vechi și a mucigai! Și văd că are și crăpături, așa că-i de la second-hand! Iară io vreu numai nou, numai marmură și aur, cu kilul! Știi unde vreu să-l pun pe-al meu? În fața cimitirului eroilor, să se uite lumea, întâi, la Castel, și apoi, dacă mai apucă, la crucile alea vechi, cu morți pe ele!
-Dar nu se dau autorizații de construcție pentru așa amplasament!
-Ehei! Banul e ochiul dracului! Și să vezi ce ochi au făcut toți, când m-am dus cu sacul de euroi! Am aprobare de Ministerul Incultelor, Asociația Erorilor Naționali, Patriarhie, Episcopie și Primărie etc,etc, etc, de pot să-mi fac și saivan! Azi, cu bani, se poate orice! Așa că vreu Castel, să bată la bucă Palatul Cotroceni și Palatul Victoria, unul, peste altul! Hai să-și explic ce culoare să dai pe pereți, că am familion numeros, și fiecare are culoarea lui, că nu-i bine să fie toți, de aceeași culoare!
______________________________

(O altă săptămână mai târziu!)
CNN:”Londonezii au avut parte, în această dimineață, de o nouă surpriză! Spre deosebire de ultima mare surpriză, aceasta a fost una plăcută – TURNUL LONDREI A APĂRUT LA LOCUL LUI! E drept!  nu în aceeași poziție! Se pare că s-a îmbătat și s-a așezat cu fața în altă parte!
Surse neguvernamentale șoptesc că ar fi ieșit, nițel, la plimbare și s-a rătăcit! Starea de asediu a fost ridicată, iar Guvernul dorește să inițieze o nouă sărbătoare fastuoasă – ZIUA TURNULUI!
O sursă total neidentificată ne-a comunicat că dispariția Turnului a fost urmată de apariția unei copii a acestuia, la scară mai mare, întrun sat din România! Zvonul nu s-a confirmat, deoarece reporterii noștri, deplasați la fața locului, nu au reușit să descopere dacă construcția respectivă este un turn, și nu un siloz cu țuguie și balustrade.
Răuvoitorii dau vina, de fuga Turnului, pe Brexit! În acest timp, în România se serbează ZIUA COLIBEI UNCHIULUI TOM, moment de mare înfrățire cu poporul American!”  


Niciun comentariu: