sâmbătă, 5 august 2017

E TIMPUL S-O ȘTERGI!

 - Sper să înțelegi, nu e ușor pentru un părinte, dar e necesar! Ai putea pune totul pe seama egoismului părintesc, dar nu e așa! sau cel puțin, sper că nu e așa! Cea mai fericită zi din viața unui părinte cred că este ziua în care nu îi mai este teamă că puiul său mai are nevoie de ajutorul său! Știi! când puiul stă pe picioarele lui, nu mai are nevoie ca, în spatele său, să stea un părinte încruntat sau sâcâitor! Pentru că așa credeți voi, tinerii, că sunt cei mai în vârstă, mari sâcâitori ai neamului! De aceea nici nu ascultați ce vi se spune! Nici asta nu e ceva nou, și noi am fost la fel la vârsta voastră! Mai ții minte când te frecam la cap, deși nu te durea, ce mi-ai spus? Atunci când tot încercam să-ți explic că e albă și nu roz? Mi-am dat și eu seama că sunt ca o sirenă a salvării, numai că nu salvam pe nimeni, doar voiam să te învăț din experiența mea! Degeaba ți-am spus că mai bine te lovesc eu, decât te lovește un străin, ăla n-are mila mea, ăla dă de rupe! Eu, dau mai moale, mai încet, cu scopul să atenuez ceva ultra - neplăcut!  Și ți-am spus -  nu e nicio sfârlă să te dai cu capul de pragul de sus, așa cum am pățit noi, nu ne-a învățat nici Baba Cloanța Cotoroanța ce să facem, și cumplit a durut! Mi-am zis că, dacă vă voi învăța pe voi, puii mei, când vă veți ciocni cu un lucru deja atenționat că doare, va durea mai puțin! Să cad în fund, când mi-ai replicat – De ce nu ne lași și pe noi să ne dăm cu capul de pragul de sus! Dacă ne pregătești pentru asta, există siguranța că vom învăța ceva? Dacă vom fi pregătiți, vom simți mai puțin și, poate, nu ne va păsa! Voi nu așa ați învățat, din greutăți, pe pielea voastră?
 Nu m-am gândit niciodată că poate fi și altfel decât credeam! În viață sunt multe surprize, printre ele - una ca asta, să înveți ceva și de la cineva mai mic ca tine! Poate de aia toată viața trebuie să înveți, să nu treacă pe lângă tine nimic neprelucrat, cine știe? Poate, mai târziu, te vei ciocni cu ceva ce seamănă și chiar, răsare! De aceea  mă întorc  și spun – nu e părinte să nu se gândească la ziua când va trebui să se despartă de copilașul său, mai mult din egoism, pentru că știe  că va rămâne el singur! Tot de aia vor toți părinții să-și țină puii pe lângă ei, uneori chiar sacrificându-i! Pentru că, ținându-i lângă tine, nu-i lași să zboare unde le poate fi mai bine! Dar să ne lămurim – dacă le vrei binele, nu înseamnă să-i gonești! Le dai doar curajul de a fi ei însăși, mai buni sau mai puțini buni! Că le accepți deciziile și-i lași să-și asume responsabilități, pentru care ei să știe că pot plăti! Așa că, bâști din cuib! Ia-ți, frumușel, zborul!
Așa grăi vrăbiuța cu pene moi, către puiul ce - o privea chiorâș! Acesta crescuse frumos, dar cuibul devenise prea mic,  fusese toamnă, târziu, când sărise din ou, nu apucaseră să-i trântească un cuib cu patru camere, 2 băi și living! Bine că prinseseră la periferie o casă primitoare, unde nu plăteau decât o chirie modică, altfel nu s-ar fi descurcat!  Vrăbioiul nu supraviețui mult, îl mâncă o pisică, profitând că, neatent, își mânca puii din ochi! Fuseseră trei pui, ceilalți căzuseră din cuib de mici, când nici ochi nu aveau să mijească cum trebuie! Singurul pui rămas crescu singuratic, dar bucuros că nu trebuie să împartă cu alții spațiul mic și strâmb, urmare a unui pietre aruncate de un copil, care, mai- mai, să dea cuibul jos!
Mama s-a descurcat greu, singură nu putea fi și acasă, și după hrană. O vreme, un vrăbioi guraliv dădu târcoale cuibului, crezând că-i gol, dar, când puiul îl ciupi ușor, se prinse că vrăbiuța nu era singură, ci avea obligații, la care el nu dorea să se angajeze! Doar e plină lumea de păsări singurele, și, mai ales, călătoare! Ca și el, numai că el nu pleca nicăieri!
Venise momentul de care se temuseră amândoi - zburatul din cuib! Puiului nici prin cap nu-i trecea să treacă pârleazul, se citise ” că e nașpa dincolo! Cine-i  prostul să dea cu capul în belea, când e cineva 24  de ore, din 24, de strajă patriei recunoscătoare?
Mama - vrăbiuță, însă, avea alte scopuri în cioc - să-și ia un bolovan de pe suflet! Mai  zilele trecute fusese cât pe ce să devină mic dejun unui uliu, iar, două ore mai târziu, scăpase ca prin urechile acului de o plasă pentru fluturi, mânuită  de un nepriceput, care presărase firmituri pe marginea ferestrei, cu scop precis! Știa foarte bine cât de dură e viața, mai ales când ești mic și prost! Ba chiar când ești mare și-ncrezut! De multă vreme clocea gândul despărțirii, știind prea bine că n-o să trăiască cât cioara! Și , dacă moare, ce se va alege, atunci, de puiul ei?
Nu era nici măcar primul pui de care trebuise să se despartă și, cu toate acestea, durea prea tare! O încălzea gândul că e cea mai bună soluție la care trebuia să recurgă!
Nici puiul nu era prost, stătuseră amândoi, într-o zi, și văzuseră ce se întâmplase cu puii de găină! Când venise vulpea, degeaba săriseră toate găinile, plus cocoșul, să fugărească prădătorul, cineva le tăiase aripile, ca să nu zboare peste gard! Puii, mici și neajutorați, căzuseră pradă lesne, pentru că nu puteau să zboare!
- Vezi cum stau lucrurile? l-a întrebat, atunci, maică-sa.
- Fiecare viețuitoare pe limba ei piere! Dacă nu știe ce să facă!
 Până azi i-a fost!- vrabia îl înghionti, până ajunse cu un picior deasupra cuibului! Încăpățânat, puiul se propti cu celălalt pe crenguțele ce constituiau  fundul coșului, dar nu era ziua lui norocoasă - alunecă pe-un găinaț și se trezi în echilibru instabil, în timp ce mumă-sa îi făcea vânt din aripi!
 O pală de vânt, venită de nicăieri, îl săltă în sus, după care îl aruncă cât colo, unde nu mai avea nimicuța sub ghiare!
-Oh! Doamne! Nu mă părăsi și Tu! se trezi puiul  gândind, dar  frica îi paralizase ciripitul, așa că  nu se auzi decât vâjâitul căderii sale, de MIG  în picaj!
Atunci își aminti de spusele mamei-  Cunoști pe cineva cu adevărat,  doar în momente  grele!
Întinse aripile și simți cum aerul îl ține, ba chiar senzația de plutire era dublată de senzația de libertate! Cât se temuse pentru clipa în care nu va fi nimeni să-l împingă de la spate, dar era atât de plăcut să facă ce vroia, nimeni nu-i strunea zborul!  - Ce fraier am fost! Să stau lângă gușa mamei, când viața mi se deschide înainte!
Apoi se avântă atât de departe, unde mama sa nu se avântase niciodată! simțindu-se fericit că era el însuși!
Vrabia îl urmări cu privirea ei drăgăstoasă - puiul ei învățase să zboare, își luase, în sfârșit! zborul către același necunoscut spre care zburase și ea odată, când plecase din cuibul natal! Răsuflă ușurată, hotărâtă să nu-i spună niciodată puiului ei cât de mândră e de el și să-l lase să zboare cât mai sus, acolo unde ea doar visase să ajungă!


Niciun comentariu: